Hollandsk stearin-raket eksploderede med et brag

Efter flere års arbejde skulle onsdag have været dagen, hvor de studerende fra Delft Aerospace Rocket Eegineering (Dare) tilbageerobrede europarekorden for højeste flyvning. Men sådan gik det ikke.

Klokken 03.30 trykkede de studerende på lift-off-knappen og nåede lige at juble over, at hybridmotoren tændte, før Stratos III - efter 20 sekunders flyvning - eksploderede mod den sorte nattehimmel over Atlanterhavet ud for Spaniens kyst.

Opsendelsen var Dare-folkenes fjerde forsøg efter at have bokset med problemer, og natten til torsdag var ikke anderledes. Omkring midnat var alt ellers endelig klar til lift-off, men så ville skæbnen, at et lille fartøj begyndte at bevæge sig ind mod nedslagsområdet. Og Dare-folkene kunne ikke komme i kontakt med det, så de måtte væbne sig med tålmodighed.

Uddrag af live-video

De studerende var også tæt på at afblæse opsendelsen, fordi de fik problemer med at måle indholdet af oxidationsmidlet lattergas i tanken. Måleproblemerne hang sammen med at programmet knyttet til måleren ikke kunne håndtere tal større end 150, og den eneste nmulighed for at gøre noget ved det var at afbryde opsendelsen og gå hen til raketten.

I stedet begyndte en balancekunst, hvor de skulle lufte lattergas ud, mens de opvarmede tanken og sikrede et optimalt tryk. Uden en vægtmåling af raketten måtte de studerende nu til at udregne lattergassens masse baseret på temperatur, tryk og infrarøde kameraer der gjorde det muligt at se gennem tankens tynde væg.

Læs også: It's rockettime - følg opsendelsen af hollandsk stearin-raket

Hvad der præcis er årsagen til eksplosionen, er de studerende stadig ved at finde ud af. Torsdag formiddag lovede de en pressemeddelelse, som dog endnu ikke var publiceret først på eftermiddagen. Når det sker vil den kunne læses her.

Stratos III er en hybridraket, hvor lattergas sendes gennem et rør støbt med brændstofblandingen stearin, sødemiddel (sorbitol) og aluminium. Motoren har en impuls på 380 kN og en maksimal trykkraft på 21 kN. Den gennemsnitlige trykkraft over 25 sekunder er 15 kN, hvilket er tilstrækkeligt til at løfte en større bil og en del kraftigere end forløberen i Stratos II.

En ny letvægtstank til lattergassen var også beregnet til at få raketten højere end nogensinde. Tanken kunne indeholde 174 kilogram gas ved et tryk på 60 bar, og den vejede kun 40 kilogram i modsætning til tanken i Stratos II, der var dobbelt så tung.

Den nye tank var fremstillet af tyndt aluminium beklædt med kulfiber, og flere debattører på Dares Facebook-side spekulerer i, om den langvarige opvarmning af tanken har svækket den.

Emner : Raketter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Whow! Så må den raket da godt nok have været noget ude af kurs. Launch sitet ligger vist ud mod Atlanten.

 • 5
 • 0

Surt at den ikke eksploderede uden et brag. (Så var den nået meget højere op)

 • 1
 • 1

Motoren har en impuls på 380 kN og en maksimal trykkraft på 21 kN.

For det første måles impuls aldrig i N, og hvis der menes specifik impuls ISP, som måles i sekunder (se https://en.wikipedia.org/wiki/Specific_imp... ), er 380 s for en lattergasbaseret hybridmotor aldeles urealistisk. Tallet er formodentlig højest omkring 220 s. Til sammenligning var sea-level ISP for rumfærgernes højeffektive brintmotor 366 s og skulle altså være maginalt dårligere, og vakuum ISP var 425 s - se https://en.wikipedia.org/wiki/Space_Shuttl... .

 • 3
 • 2

Pudsigt så stille der blev på deres opdateringer! Når nu de havde brugt to dage på at sætte fut i raketten, så kunne de vel have skrevet lidt om resultatet. Jeg har ikke umiddelbart kunnet finde de sidste minutter af deres live feed, som var noget af en langgaber.

 • 3
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten