Hollandsk projekt vil dyrke kartofler og rødbeder i saltet jord
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hollandsk projekt vil dyrke kartofler og rødbeder i saltet jord

De fleste landbrugsafgrøder er ikke glade for havsalt. I en ikke fjern fremtid kan kraftigere regnskyl, stigende vandstande og oversvømmelser derfor gøre kystnært landbrug ekstra sårbart.

I Holland forsøger et tværnationalt projekt nu at forberede sig på en mere saltholdig jordbund. Eksperimenter har før vist, at bestemte afgrøder fint klarer højere saltkoncentrationer i jorden. Med projektet forsøger man at udvikle flere af disse afgrøder langs Nordsøkysten fra Belgien til Danmark, øge samarbejdet og videndelingen mellem landene og støtte kystområderne i at skabe nye dyrkningsforhold for de lokale landmænd.

Blandt de undersøgte afgrøder er kartofler, rødbeder og byg.

Tre hektar jord i minuttet tilsaltes

Det er langtfra kun langs Nordsøen, at øget saltkoncentration i jorden er et forhold at tage hensyn til.

På verdensplan bliver tre hektar jord hvert minut udsat for tilsaltning. Meget landbrugsforskning fokuserer allerede på at hindre mere spredning, men manglen på ferskvand gør det mere vanskeligt. Samtidig forventes verdens befolkning at vokse til ni milliarder i 2050, hvilket betyder, at landbrugsproduktionen skal stige med 70 procent i forhold til i dag. Fødevareproducenter verden over leder derfor efter nye metoder at trække på.

Det hollandske initiativ vil derfor også undersøge, hvordan saltholdigt vand i bedre grad kan udnyttes til vanding i landbrugsproduktion.

Projektet udspringer fra vadehavsakademiet i Leeuwarden i Holland og har et estimeret budget på 38 millioner kroner. Der afholdes en workshop i Amsterdam til januar om projektet, hvor alle interesserede kan deltage.

Artiklen nævner ikke det fjerneste om, hvordan man vil gøre planterne saltelskende/salttålende ???

I link'et står kun, at man vil forsøge forskellige arter.

Det er milevidt fra fantasien om at dyrke afgrøder i saltholdig jord.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

  • 2
  • 9

Husker vidst svagt noget om at indianere har dyrket salt elskende korn. Ikke så udbytterigt som normalt korn, men det trives.

  • 0
  • 0