Hollandsk kombi-løsning til musikfestivalen Lowlands: 15.000 biler parkerer under solpaneler

10. maj 2022 kl. 18:5818
solenergi solpaneler festival parkering solcelle anlæg
Parkeringspladsen i byen Biddinghuizen har både plads til 15.000 biler og produktion af 35 MW solenergi. Illustration: Solarfields.
Et parkeringsområde på 15.000 pladser til musikfestivalen Lowlands er blevet dækket af solpaneler, et bæredygtighedsprojekt der blev indviet sidste uge.
Artiklen er ældre end 30 dage

Parkeringsområdet til musikfestivalen Lowlands i Holland tager nu godt imod både biler og sollys, efter dens carporte er blevet dækket med 90.000 solpaneler.

Det kombinerede solcelleanlæg og parkering, der er etableret af firmaet Solarfields og arrangørerne af festivalen, dækker 35 hektar land og har en maksimal kapacitet på 35 MW. Det er nok grøn energi til omtrent 10.000 husstande.

Ifølge Solarfields er carport-tage et godt sted at placere solpaneler, da de udgør en ekstra overflade, der ikke skal bruges til andre formål, og derfor en mulighed for at spare plads.

Lowlands' arrangører arbejder nu på etablering af et batteri til strøm fra solpanelerne, så festivalen kan udnytte energien selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dog ville festivalen kun kræve én procent af anlæggets paneler til at tilfredsstille sit energibehov, så resten af de lokale el-brugere kan nyde godt af den bæredygtige energikilde i den ene uge i august, hvor festlighederne står på.

Fordi festivaler kun afholdes nogle få af årets dage i byen Biddinghuizen, hvor parkeringsområdet ligger, er der langt fra altid biler parkeret der. Når området ikke er i brug af festivalgæster, går får på græs.

»Vi har ikke mistet plads til parkering, bilerne kan stå i skygge og samtidig producerer vi en stor mængde el. Det er en glimrende måde at gøre Holland mere bæredygtig på,« udtaler Solarfields' chef for kommunikation, Esther Terpstra, i en artikel i Cleantechnica.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
11. maj 2022 kl. 12:35

Det er de her tage de bruger: <a href="https://ennogie.com/da/solcelletaget/">https://ennogie.com/da/solcellet…;

Midsummer solar roofs https://midsummer.se/en/ vil i fremtiden også være en fin mulighed for typehuse. De har 90 % mindre CO2 aftryk under produktion og er langt lettere at genbruge (2 mm rustfri stålplade). Desuden vejer de ikke nær så meget og yder derfor 2,5 - 4 gange mere pr. kg afhængig af type (Wave, Slim).

Kombinerer man så yderligere soltaget og/eller facadepaneler med et husstandsbatteri, kan man i fremtidens hus etablere et supplerende, lavspændt DC system, der til en brøkdel af prisen og miljøaftrykket for en traditionel AC løsning med fordel kan drive en lang række enheder med begrænset effektforbrug, som f.eks. lys, infotainment, køle/frys, vinduesåbnere, alarmsystemer og adgangskontrol - se https://max-i.org/green-smart-house-solution.html . Samtidig giver en sådan løsning mulighed for at køre off-grid med de dele, hvilket de fleste AC-løsninger tværtimod forhindrer pga. et indbygget "Grid Anti-islanding" system. Det er jo tåbeligt at ofre 2 % af bruttonationalproduktet på militæret, men samtidig opbygge et samfund baseret på transport over lange afstande og et stabilt elnet, så vi kan få svært ved at skaffe fødevarer i en krise- eller krigssituation, og de fødevarer, vi har, bliver fordærvede efter en uge, selv om man har taget fuld af solpaneler.

Et typehus bør være grønt; men det er samtidig vigtigt, at tilbagebetalingstiden for de grønne løsninger er meget kort. Rigtig mange af dagens løsninger har så høje etableringsomkostninger og samtidig så dårlig en pålidelighed pga. bl.a. invertere, der kun holder i få år, at det er svært at få økonomi i dem, og så bliver de valgt fra, da økonomien ofte er presset til bristepunktet ved køb af et helt nyt hus. Desuden laver mange traditionelle solpaneler huset om til en øjebæ, og det mindsker også købelysten,

17
11. maj 2022 kl. 11:44

Det er en super ide, både at bruge P-tage, men også lodrette facader. Fx. så er bygningen "Silkeborgvej 22. Aarhus" beklædt med solceller siden den blev opført.

16
11. maj 2022 kl. 10:12

Hvis en pakke med solcelle tagsten og en inverter bevirker +5% på et nyt typehus og så giver -5% efter 3-5 år, som tilbagebetalinger gennem besparelser, så skal det nok blive populært.</p>
<p>Hvilket typehusfirma starter?

Jeg ved ikke lige med priserne, men fx Eurodan sælger da huse med solcelletag:

https://www.eurodan-huse.dk/indsigt/lavenergi/

Det er de her tage de bruger:https://ennogie.com/da/solcelletaget/

Div. åndsvage tilskudsordninger har jo desværre også stået i vejen for den del, da man ikke kunne få tilskud til noget der var integreret i huset så vidt jeg husker.

Men jeg håber det bliver populært snart.

15
11. maj 2022 kl. 08:56

Hvis tagsten med solceller koster 25% mere end dem uden, hvorfor skulle du så ikke lægge dem, selvom de måske ikke er lavet med de mest effektive celler?

Jeg kan rigtig godt lide dine betragtninger og forstår kreativiteten.

Men vi er der desværre ikke endnu. Vores typehusfirma tilbyder p.t. ikke tagsten med solceller selv om de findes,- mest sandsynlig fordi de koster mere end +25%, men jeg ved det ikke.

Hvis en pakke med solcelle tagsten og en inverter bevirker +5% på et nyt typehus og så giver -5% efter 3-5 år, som tilbagebetalinger gennem besparelser, så skal det nok blive populært.

Hvilket typehusfirma starter?

14
11. maj 2022 kl. 08:55

Hej Anders Håber du har ret.

Mon ikke, når de ligefrem skriver det i artiklen:

"Who will use the electricity generated by the carport when there are no events taking place at the site?"

"The generated power is supplied to the grid, after which it is distributed among the users in the area. So the power is always used."

13
11. maj 2022 kl. 08:43

Lavbundsjordene står for hele 50 procent af landbrugets samlede CO2-udledning.https://www.dn.dk/vi-arbejder-for/landbrug/lavbundsjorde/

Sæt da også nogle paneler op disse steder, gerne lidt oppe i højden, så planter og dyr kan trives under panelerne. Så bliver jorden ikke dyrket og CO2 lagringen skulle gerne genopstå.

Det kræver naturligvis elektrisk ledningsføring og tilladelser - men nu hvor der gives massive politiske tilskud for at få landmænd til at stoppe dyrkningen af områder med lavbundsjorder, skulle det være besynderligt hvis ikke ordningen kunne udvides med mulighed for solcelle paneler og evt. naturlig afgræsning.

12
11. maj 2022 kl. 08:42

Hvorfor mest syd for Hamborg?</p>
<p>Man har nok ikke så meget brug for skygge herhjemme, men så måske beskyttelse mod fugt. Men solceller virker da ganske glimrende også på vores himmelstrøg.

Jo naturligvis - jeg har mest fokus på skyggen men det gælder jo også flere former for fugt. Syd for Hamborg skifter klimaet fra kyst klima til fastlandsklima, hvorved behov for skygge er mere udpræget i sommerperioden - så derfor.

11
11. maj 2022 kl. 08:28

Det giver bare så meget mening at udnytte p-plads arealer til solcelle paneler der også giver skygge til biler og el-biler.

Jeg tror vi kommer til at se meget mere af den slags.

Faktisk tror jeg at alt andet hvad vi går og roder med, kommer til at være niche og supplement til sol lidt længere ude i fremtiden. Lad os sige 30-50 år. Hvis du kan tjene penge på at dække dine P-pladser med solceller, hvorfor skulle du så ikke det, og samtidigt tilbyde dine kunder bedre parkering? Hvis tagsten med solceller koster 25% mere end dem uden, hvorfor skulle du så ikke lægge dem, selvom de måske ikke er lavet med de mest effektive celler? Samme for fliser. Hvis din glasfacede kan skygge og samtidigt lave noget strøm, hvorfor så ikke gøre det? Jeg tror vi kommer til at se lokal elproduktion over alt. Vi har kun skrabet i overfladen af den teknologiske udvikling på det her felt.

Jeg så et sted at de have sat nogle lodrette solceller i Japan for på den måde både at kunne høste både strøm og afgrøder på samme areal. Pointen var at de kunne bruge rimeligt almindelige maskiner fordi der ikke var noget overhæng. Ingen af produktionerne rammer selvfølgelig 100%, men tilsammen rammer de nok godt over 100%

10
11. maj 2022 kl. 08:19

Det giver bare så meget mening at udnytte p-plads arealer til solcelle paneler der også giver skygge til biler og el-biler.</p>
<p>Nok mest syd for Hamborg.</p>
<p>Men måske nogle koncepter også kan finde vej til DK som en god forretning. Hvilket varehus eller arbejdsplads kommer først?

Hvorfor mest syd for Hamborg?

Man har nok ikke så meget brug for skygge herhjemme, men så måske beskyttelse mod fugt. Men solceller virker da ganske glimrende også på vores himmelstrøg.

Måske ikke i samme grad, men det er jo et spørgsmål om pris, og det siges jo, at de er blevet meget billige, selvom det ikke altid når helt ud til forbrugerne desværre.

9
11. maj 2022 kl. 08:13

Jeg har i årevis holdt under et lignende (identisk, at dømme efter billederne) anlæg ved TT circuit Assen. Det virker ganske godt, som parkering i hvert fald. At dømme efter det vejr jeg har oplevet dernede også noget mere effektivt end det ville være i DK.

Assens anlæg er vist kun 5MW og til motorcykler.

8
11. maj 2022 kl. 07:52

Hej Anders Håber du har ret.

7
11. maj 2022 kl. 07:33

Dog ville festivalen kun kræve én procent af anlæggets paneler til at tilfredsstille sit energibehov, så resten af de lokale el-brugere kan nyde godt af den bæredygtige energikilde i den ene uge i august, hvor festlighederne står på.

Ja - den ene uge får de lokale elforbrugere kun 99% af strømmen, resten af året er det 100% af strømmen ?

Der findes ikke en verden, hvor man monterer en komplet solcellepark for kun at tappe 1% at output i en uge, hvorefter det hele pilles ned og lægges på lager til næste år.

Men overskriften på artiklen skulle nok rettelig have været "Solcellepark etableres henover parkeringsareal for festival" - ideen er jo, at der ikke kan dyrkes afgrøder på arealet, men at det står tomt 51 uger om året.

6
11. maj 2022 kl. 07:07

Læse afsnittet lige over, står der at det er 1 uge beboer i området får strøm fra anlægget. Hvilket vil sige det tages ned.

Dog ville festivalen kun kræve én procent af anlæggets paneler til at tilfredsstille sit energibehov, så resten af de lokale el-brugere kan nyde godt af den bæredygtige energikilde i den ene uge i august, hvor festlighederne står på.

5
11. maj 2022 kl. 06:59

Er der mon nogen der har regnet på, den energi der kræves for at sætte anlægget op, for efter 1 uge at tage den ned igen.

Tænker at de fleste bare læser artiklen:

Fordi festivaler kun afholdes nogle få af årets dage i byen Biddinghuizen, hvor parkeringsområdet ligger, er der langt fra altid biler parkeret der. Når området ikke er i brug af festivalgæster, går får på græs.

Altså bare en helt almindelig solcellepark, men med plads til parkering under panelerne.

4
11. maj 2022 kl. 06:38

Hvordan kan man se det som en grøn løsning. Er der mon nogen der har regnet på, den energi der kræves for at sætte anlægget op, for efter 1 uge at tage den ned igen. Det kan da kun være for at det udad til ligner, at man vil være bæredygtig. Som ide til alle fast bygninger, kan det give mening.

3
11. maj 2022 kl. 06:27

Det er jo rigtigt nok at carport tage generelt ikke er ret meget andet bevendt. Så det er da smart nok at taget er solceller. Det er selvfølgeligt ikke alle steder det vil være bevendt fordi carporten ligger dårligt til dét formål. Men nogle boligforeninger f.eks. kunne jo fint sætte solceller på deres carporte, redskabsskure o.lign. Så jeg synes det er en helt fin idé og et fint projekt de har lavet dér.

2
10. maj 2022 kl. 23:02

Det giver bare så meget mening at udnytte p-plads arealer til solcelle paneler der også giver skygge til biler og el-biler.

Nok mest syd for Hamborg.

Men måske nogle koncepter også kan finde vej til DK som en god forretning. Hvilket varehus eller arbejdsplads kommer først?

1
10. maj 2022 kl. 21:10

Men ikke noget som for alvor gør solpaneler til en bedre forretning. Tror også at historien er fordrejet. Der er primært tale om solpaneler, som har et fundament som ikke forhindrer at biler kan parkere under panelerne. Mere er det ikke. Herudover er carporte en vittighed som en velegnet placering af solpaneler.