Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Hollandsk astrokemiker modtager den sjældent uddelte Niels Bohr Guldmedalje

Ewine van Dishoeck er en af pionererne inden for molekylær astrofysik og astrokemi Illustration: Universiteit Leiden

Niels Bohr International Gold Medal er i dag af Dronning Margrethe blevet overrakt til den hollandske astrokemiker Ewine van Dishoeck ved et arrangement på Carlsberg Akademi i København.

Medaljen blev indstiftet af Ingeniørforeningen i 1955, hvor den første medalje blev tildelt til Niels Bohr selv. Sidenhen blev den uddelt nogenlunde regelmæssigt med 3-4 års mellemrum ni gange indtil 1982. Det skete til fremtrædende internationale fysikere, hvoraf hovedparten også har modtaget en Nobelpris.

I anledning af 100 års jubilæet for Niels Bohrs atommodel i 2013 blev uddelingen af medaljen genoptaget i 2013.

Dronningen overrakte medaljen til Ewine van Dishoeck Illustration: Lars Svankjær

Den gang gik medaljen til indeværende års Nobelprismodtager i fysik Alain Aspect fra Frankrig. Fem år senere modtog den danske ekspert indenfor katalyse Jens Kehlet Nørskov, som den kun anden dansker medaljen, og i år er det altså Ewine van Dishoeck, som priskomiteen, der er nedsat i samarbejde mellem Ingeniørforeningen, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Videnskabernes Selskab, har udvalgt.

Guldmedaljen med Niels Bohrs portræt Illustration: arkiv

Ingeniørforeningens formand, Laura Klitgaard udtaler:

»Vi har brug for forskere som Ewine van Dishoeck, der gør os klogere på verden. Medaljen er først og fremmest en faglig og personlig anerkendelse, men prisen er forhåbentlig også med til at understrege vigtigheden af forskning. Det er vigtigt, at vi til stadighed skaber gode rammer for den professionelle og ambitiøse nysgerrighed, som er med til at finde løsninger og nye sammenhænge.«

Der er endnu ikke besluttet at uddele flere Niels Bohr Guldmedaljer, så Ewine van Dishoek risikerer at blive den sidste medaljemodtager - i hvert fald i denne omgang. I 2035 er det 150 år for Niels Bohrs fødsel. Det kunne jo være en anledning til uddele medaljen igen, hvis det ikke er sket forinden.

En pioner i Nobelprisklassen

Ewine van Dishoeck er en af pionererne inden for molekylær astrofysik og astrokemi og er blandt de mest citerede forskere inden for området.

Resultaterne af atomare og molekylære processer på nanoskala niveau har indflydelse på galakser, stjerner og planetsystemers makroskopiske struktur. Hun er af flere - deriblandt Ingeniøren- blevet nævnt som en kandidat til Nobelprisen i kemi.

Udover medaljen, som Ingeniørforeningen bekoster, kommer prisen med et beløb på 100.000 euro doneret af Carlsbergfondet.

Ingeniøren vil senere bringe et interview med Ewine van Dishoeck med fokus på hendes videnskabelige studier af molekyler og kemien i Universet.