Hollands fjerkræ ramt af fugleinfluenza

Et udbrud af fugleinfluenza i Holland blev opdaget søndag. De hollandske myndigheder har i den forbindelse indført et øjeblikkeligt forbud mod al transport til og fra kyllingefarme i hele Holland, skriver DR Nyheder.

Ifølge MetroXpress gælder transportforbuddet i 72 timer.

Det er en meget smitsom variant af fugleinfluenzaen, som har ramt en farm i den centrale del af landet. Den hollandske regering har i en erklæring skrevet, at den fundne variant er fatal for kyllinger, og at den kan overføres til mennesker - en risiko, der senere på aftenen ifølge Die Welle blev nedtonet.

Reuters skriver, at der er tale om den meget smitsomme variant H5N8, som aldrig har været sporet i mennesker. Men et udbrud i Sydkorea betød, at millioner af fugle fra fjerkræproduktionen blev slagtet. Der har også været rapporter om sygdommen fra Japan og Kina og Tyskland, hvor den blev konstateret 4. november i den nordøstlige delstat Mecklenburg-Vorpommern.

Sent søndag eftermiddag udtalte myndighederne i Holland, at de ville tilintetgøre 150.000 høns på en kyllingefarm i Hekendorp på grund af sygdommen - ifølge en talsmand er der tale om en farm, der primært producerer æg, der er ramt.

»Denne meget smittefarlige variant af fugleinfluenza er meget farlig for fuglelivet,« udtaler de hollandske myndigheder, som også har indført et forbud mod jagt i Holland – myndighederne regner nemlig med, at hønsene er blevet smittet af vilde fugle.

Det hollandske transportforbud rammer 16 kyllingefarme, der ligger inden for en ti kilometers radius af den ramte farm, og det gælder i 30 dage. Samtidig er de alle blevet omfattet af særlige sikkerhedsforanstaltninger og løbende kontrol.

Over 10.000 kyllinger blev tilintetgjort i marts, efter at influenzaen blev konstateret i Gelderland i Hollands østlige del.

MetroXpress skriver, at det ikke giver anledning til panik hos Fødevarestyrelsen, da Danmark ikke har en stor import af fjerkræ fra Holland.

»Det er klart, at når der er et tilfælde af fugleinfluenza i Europa, så er det noget, vi følger nøje med i. Mandag vil vi udarbejde en vurdering på importeret fjerkræ fra landet og se, om der skulle være kommet enten kød eller æg fra den egn,« siger Sten Mortensen, veterinær beredsskabschef hos Fødevarestyrelsen, til Metroxpress.

Emner : Sygdomme