Holland skal have en en national brint-infrastruktur i løbet af det kommende årti.
Det står fast efter den hollandske klima- og energiminister Rob Jetten i sidste uge præsenterede planerne om, at lade operatøren af det nationale naturgastransmissionsnet Gasunie etablere en rørføring af brint på tværs af Holland.
Infrastrukturen skal ifølge Reuters bygges frem mod 2031 for en værdi af 750 millioner Euro eller svarende til 5,6 milliarder kroner.
Genbrug af eksisterende naturgasrør
Som Gasunie selv skriver i pressemeddelelse vil de med brintrørføringen blive TSO på brint, ganske som de er det i dag på naturgas.
Det giver dem blandt andet mulighed for at genanvende dele af det eksisterende naturgasnet til etableringen af brintnettet, hvor hele 85 procent af rørene vil være genbrugsrør med både en økonomisk, tidsmæssig og klimamæssig besparelse som følge.
Den mulighed kigger flere gasoperatører på tværs af Europa på, og forventningerne til genbrug af rør er høje både på distributions- og transmissionsniveau.
Europa rundt indsamler TSO'ere og DSO'ere erfaring med konvertering af naturgasledninger til brint I Danmark kigger Evida i samarbejde med Dansk Gasteknisk Center om en konkret rørstrækning mellem Frederikssund og Frederiksværk Her undersøger parterne særligt, hvordan de eksisterende rør reagerer med en anden gas end metan, da der er risiko for at, der kan opstå brintskørthed Den helt store udfordring vil dog højst sandsynligt være ventilerne, som ikke er designet til brint I forbindelse med et tidligere hollandsk konverteringsprojekt, valgte man at udskifte ventilerne Endelig er man stadig i gang med at undersøge, ved hvilke tryk det er muligt at transportere brint i de eksisterende rørUdfordringer ved konvertering fra naturgas til brint
Netværket Ready4H2, som den danske operatør af gasdistributionsnettet Evida tager del i sammen med DSO’ere på tværs af 16 lande i Europa, vurderer, at 96 procent af selve rørmaterialet fra naturgasdistributionsnettet kan konverteres til transport af brint.
På samme måde deltager den danske TSO Energinet i samarbejdet European Hydrogen Backbone, som har estimeret, at 60-75 procent af det eksisterende transmissionsnet i Europa kan konverteres. Noget som Ingeniørens søstermedie GridTech har skrevet en del om.
Både for og i mod dansk infrastruktur
I Danmark har man endnu ingen faste planer for, hvordan en infrastruktur til transport af brint skal skrues sammen.
Professor på Aalborg Universitet Brian Vad Mathiensen har tidligere over for GridTech forholdt sig kritisk til, hvorvidt vi skal have et brintnet, mens både Hans Henrik Lindboe, partner i Ea Energianalyse, og Brintbranchens direktør Tejs Laustsen Jensen mener, at et dansk brintnet kun skal forbinde business-to-business. Altså ingen brintføring til husstandsbrug.
Omvendt har en markedsdialog gennemført af Energinet sidste år påvist, hvordan PtX-aktører landet over, men i særdeleshed i Syddanmark, i stor stil efterspørger en infrastruktur.
Principbeslutning om danske brint-rør
Når det er sagt, har de danske politikere taget de første skridt på vejen til at følge deres hollandske kollegers eksempel.
Med PtX-aftalen fra marts måned i år blev aftalepartierne nemlig enige om, at »der skal skabes de nødvendige rammer for, at det i Danmark er muligt at
etablere en brintinfrastruktur til transport af brint i rør og til lagring i undergrunden.«
Med andre ord ligger der en principbeslutning om, at der skal etableres et rørnet til transport af brint, men hvor vidtrækkende det skal være, siger aftalen ikke noget om. Det skal undersøges nærmere i en række nedsatte arbejdsgrupper.
At der både kan blive tale om et nationalt og regionalt net, lægger aftalen omvendt op til i og med, at det prioriteres, at både landets TSO Energinet og DSO Evida får mulighed for at drive en kommende brint-infrastruktur. Og det gerne i genbrugte rør som i det hollandske tilfælde.
Varm tysk brintledning
Med PtX-aftalen kan der drages endnu en parallel til de hollandske planer. I begge tilfælde er der nemlig kig på det tyske brintmarked, hvorfor rørføringer her til er fremhævet både med de aktuelle hollanske planer og i den danske principbeslutning.
En egentlig brintstreng fra Danmark til Tyskland har længe været på tegnebrættet hos eksempelvis Energinet, der sammen med netop Gasunie har undersøgt muligheden for en jysk-tysk brintforbindelse i genbrugte rør.
Her er resultatet af de to TSO’ers analyse, at en forbindelse med udgangspunkt i enten Esbjerg eller Holstebro ført parallelt med den Jyske Højderyg ned til Hamburg kunne være et godt bud på en rørføring.
