Holland investerer en milliard kroner i dansk power-to-x-anlæg

Illustration: Ingeniøren

Frem mod 2027 skal den danske elproduktion omlægges til at være 100 procent VE-baseret, men allerede nu er vi med 41 procent et godt stykke forbi EU’s mål om 30 procent VE-baseret i 2020.

Danmarks overopfyldelse af EU-målet giver mulighed for, at vi med en ny aftale kan hjælpe Holland med at opfylde deres mål for 2020. Som et led i den dansk-hollandske aftale investerer Holland én milliard kroner i et 100 MW power-to-x (PtX)-anlæg i Danmark, skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Investeringen kommer til at indgå i en statslig tilskudspulje for udvikling af teknologi til lagring og produktion af brændstoffer til brug i lastbiler, fragtskibe og fly:

»I Danmark har vi et rigtig godt udgangspunkt for udvikling af power-to-x. Vi har betydelige vindressourcer, et velfungerende energisystem og stærke erhvervskompetencer. Holland har meget stor erfaring med brintproduktion,« siger klimaminister Dan Jørgensen i pressemeddelelsen.

Læs også: Bred klimaaftale indgået: Her er hovedelementerne

Med aftalen slipper Holland ikke for at leve op til sit EU-mål for vedvarende energi, men det er et krav, at landene i årene 2021-2030 ikke falder under deres 2020-mål. Til gengæld investerer Holland altså i udvikling af grøn teknologi i Danmark.

Holland har erfaring med brint

Klimaminister Dan Jørgensen, lægger vægt på, at Danmark har et godt udgangspunkt for udvikling af PtX på grund af rigelige vindressourcer, et velfungerende energisystem og stærke erhvervskompetencer. Samtidig har Holland meget stor erfaring med fremstilling af brint og har planlagt store udbygninger med havvind.

Selve anlægget forventes som nævnt at blive på 100 MW, og målet er at afdække storskalafordele og reducere produktionsomkostningerne for grøn brint.

Hos Brintbranchen er direktør Tejs Laustsen Jensen begejstret for den nye aftale:

»Først og fremmest er det jo en rigtig god nyhed for den grønne omstilling, fordi vi nu får mulighed for at udnytte og lagre vindkraft og dermed bl.a. gøre den tunge transport grøn ved hjælp af brinten fra det nye anlæg,« skriver han i en pressemeddelelse.

Det er endnu ikke fastlagt, hvordan tilskudsordningen, der skal administreres midlerne til projektet, skal udformes. Den endelige udmøntning afhænger af forhandlinger med Folketingets partier.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den eneste måde at få CO2 ned er billige synfuels lavet af kernekraft og Holland har Kernen. Alle VE forskningsmidler til synuel. Det der sol ,bølgeskvulp og vind er spild af penge.

  • 3
  • 15

"Den konkrete udformning af projektet og den tilskudsordning der skal administrere midlerne fastlægges på et senere tidspunkt, og vil blive drøftet med Holland, ligesom den endelige udmøntning afhænger at forhandlinger med Folketingets partier"

" drøftet med Holland"... Står der i ministeriets tekst... Mon det betyder, at Holland kan vaelge kun at støtte udviklinger der fortrinsvist kommer Hollandske virksomheder til gode....?

  • 2
  • 3

Hvor stor en % del af P2X projektet betales af fælleskassen og EU ? Er der konkrete tal på hvor meget de enkelte virksomheder vil bidrage med ( ikke midler de bla har fået fra Danmarks Grønne Fremtidsfond)

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten