Holland installerer tidevandsturbiner på dæmning

Holland installerede i sidste uge landets største tidevandsenergi-projekt på den såkaldte Oosterscheldekering, der er den største dæmning i det store Delta Works-netværk på den hollandske sydvest-kyst, som sikrer det lavtliggende land mod oversvømmelser.

Det skriver Renewable Energy Magazine.

Turbineanlægget er 50 meter langt og 20 meter bredt og består af fem tidevandsturbiner, som tilsammen har en effekt på 1,2 MW.

Læs også: Dansk forsker: Svært at forestille sig tidevandskraftværk på Vestkysten

Det har kun taget ni måneder at konstruere og anlægge turbineanlægget, og i sidste uge blev det så sejlet på plads på øen Neeltje Jans, som ligger i midten af dæmningen og blev anlagt under konstruktionen.

Stort potentiale i tidevandsenergi

Ifølge Hans van Breugel, direktør for de hollandske firma Tocardo, som har produceret turbinerne, er anlægget et vigtigt skridt i udbredelsen af tidevandsbaseret energi. Han ser store eksportmuligheder i teknologien.

»Dette projekt markerer et vigtigt skridt i udviklingen af tidevandsenergi. Teknologien er innovativ og kan vokse sig til at blive et markant hollandsk eksportprodukt. Forventningen for eksport af tidevandsenergi er mere end 200 GW,« siger Hans van Breugel, som anslår, at teknologien kan imødekomme 10-20 pct. af verdens elbehov.

Ifølge Joop Roodenburg, teknisk direktør for Huisman, som har designet og været finansiel sponsor på turbinerne, er anlægget meget forudsigeligt i forhold til, hvor meget strøm det kan generere. Virksomheden har satset stort på projektet, da de har stor tiltro til eksportmulighederne i tidevandsenergi.

Planen er nu at opskalere installationerne i den nære fremtid, men det vil kræve store investeringer og en realistisk plan, før landet kan opbygge en reel eksportindustri, slår Joop Roodenburg fast.

Læs også: Hvorfor er der ikke penge i tidevandsenergi?

Delta Works-dæmningerne er placeret i provinsen Zeeland, som også har skudt adskillige penge i projektet, og repræsentanten herfra, Ben de Reu, er overbevist om teknologien:

»Tidevandsenergi er fremtiden - det er jeg sikker på,« siger han.

Emner : Vandkraft
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det lyder umiddelbart meget optimistisk, når de selv starter ud med sølle 1,2 MW, men man skal jo starte et sted

 • 0
 • 0

Problemet med tidevand er at de er karakteriseret ved store krafter og små hastigheder. Det betyder at anlæggene skal dimensioneres til at tage de store krafter, men man får ikke meget effekt ud af det pga. de lave hastigheder (P = F*v) . Resultatet er en dårlig tilbagebetalingstid.

 • 0
 • 0

Et interessant spørgsmål er hvad produktionsprisen per kWh er nu og når teknikken er moden om 5-15 år? Kan det konkurrere med vind, gas, solkraft osv.?

Hvad er det samlede CO2-udslip under hele anlæggets levetid - fremstilling, drift og genbrug af selve anlægget? Kan det konkurrere med vind, gas, solkraft osv.?

 • 0
 • 0

La Rance i Frankrig fungerer siden 1966 med en effekt på 240MW (500 GWh årligt). I Syd Korea er der Sihwa Lake som fungerer siden 2011 med en effekt på 256 MW. Men der er generelt få steder der er velegnet til tidevandsanlæg. Folk har noget mod at man betonerer deres hav udsigt og anlæggene er enorme. Ideen er vel mere at man sætter turbiner på eksisterende dæmninger. La Rance kan forresten besøges.

 • 0
 • 0

Hvis turbinen virker på tidevandet når det kommer og går, så har du sikkert ret. Hvis man istedet lader tidevandet fylde et reservoir, så er det stighøjden / faldhøjden og massestrømmen som kan bestemme effekten. Energien afhænger af den tid det tager at tømme / fylde.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten