Holland er et af ganske få lande, der har mere udbredt cyklisme end Danmark. Derfor har Ingeniøren mødt to transport- og cykelforskere fra Holland for at høre, hvad deres syn på elcykler, supercykelstier og fremtidens transport er.
De to eksperter er Joost de Kruijf, transport- og cykelforsker ved Breda University of Applied Sciences, og Ronald Soemers, trafik- og transportkoordinator i Tilburg i regionen Noord-Brabant, der har sat et mål om at være den bedste cykelregion i verden i år 2020.
Læs også: Elcykler kan erstatte bilen på de længere ture
Ingeniøren mødte dem i København, da de var på besøg for at snakke om supercykelstier, som Noord-Brabrant planlægger at bygge fem af inden for de næste få år.
Derfor skal de finde ud af, hvordan flere hollændere kan lokkes ud af bilen og op på cyklen – og her spiller elcykler og supercykelstier en afgørende rolle.
»Næsten alle i Holland har en cykel. Det er en del af vores kultur. Så vi har svært ved at få folk ud af bilerne, når de allerede kender til mulighederne, men alligevel har valgt bilen,« siger Joost de Kruijf.
Hvordan gør man noget endnu mere attraktivt?
De to hollændere fortæller, at de hollandske cykelforhold er exceptionelle, og det kan næsten skade deres kamp for at få folk ud af bilerne og op på cyklerne.
»I andre lande er opgaven at gøre cyklen attraktiv. Men hvordan skal vi gøre noget, der allerede er attraktivt, endnu mere attraktivt?« spørger Joost de Kruijf.
Så opgaven var at finde ud af, hvordan man kunne give den almene borger incitament til at cykle, når der allerede er en etableret cykelkultur med en solid infrastruktur.
Læs også: Ekspert: Elcykler og road pricing kan afhjælpe fremtidens trængsel
Løsningen, som de hollandske myndigheder valgte at bruge, er simpelthen at betale folk for at cykle. For hver kilometer, du tilbagelægger på en cykel eller en elcykel, kan du få 1,50 kr., hvis du cykler i myldretiden.
Intelligent trafikstyring med data fra app
For at holde styr på, hvor meget folk cykler, kan man aflevere app-data til myndighederne, som trafikforskerne så kan bruge til at optimere transportmulighederne i fremtiden.
Data kan fortælle, hvor og hvor langt du kører, hvor du holder stille, og hvor der er trafikpropper. Samtidig vil appen kunne tale sammen med systemet, der styrer dele af infrastrukturen – eksempelvis lysreguleringen.
»Det er et intelligent system. Så når du kommer cyklende, vil den give dig grønt lys. Men når du ottende gang i træk drejer til højre ved samme lyskryds, vil den lære, at du måske bare skal have en grøn pil eller lignende,« siger Joost de Kruijf.
Når supercykelstier etableres, kan de kombineres med det intelligente trafikstyringssystem til at gøre cyklen endnu mere attraktiv, mener Ronald Soemers:
»Cyklerne skal prioriteres over bilerne. Når du cykler på supercykelstierne, vil bilerne skulle holde tilbage, så det er minimalt, hvor meget du skal bremse,« siger han og fortsætter:
»Vi kan se, at folk er villige til at vælge cyklen frem for bilen, hvis bare de føler sig trygge og får noget ud af det. Så især sundhedsaspektet, økonomien og rejsetider vejer tungt, når folk vælger cyklen.«
Speed pedelecs på ing.dk
De to eksperter oplyser desuden, at hver tredje cykel, der sælges i Holland, er en elcykel. Det er ikke usædvanligt, at børn får en elcykel, de kan bruge til at komme i skole frem for at skulle rejse med offentlig transport.
Holland har også problemer med speed pedelecs
Både danske organisationer og myndigheder nævner, at vi skal se til Holland for inspiration til, hvordan vi bedre skal integrere speed pedelecs i det danske trafikmønster. Men hollænderne ser det fortsat som et problem:
Læs også: Ingeniøren tester speed pedelec: Både muligheder og problemerne virker meget ægte
»Sikkerhedsmæssigt er speed pedelecs besværlige. Vi venter og frygter det første frontale sammenstød med en speed pedelec. Man kolliderer let med over 60 km/t, og det er svært at overleve,« siger Ronald Soemers.
Den nuværende hollandske lov dikterer, at du skal køre på vejbanen, hvis du er i byen, og der hører cyklister simpelthen ikke hjemme, mener de to forskere. De har dog samtidig svært ved at se speed pedeleces være velkomne blandt de normale cykler og elcykler på cykelstien:
»Sagen er, at mange ser dem på speed pedelecs som værende problemet. Men for dem, der kører på speed pedelecs, er de andre cyklister problemet. De kører simpelthen ved alt for forskellig fart,« understreger Joost de Kruijf.
