En lille supertung perle af mørkt stof med en masse på 100 millioner kilogram kan have været årsagen til den voldsomme eksplosion, som slog træer til jorden på et areal på 2.000 kvadratkilometer ved Tunguska i Sibirien 30. juni 1908.
Sådan skrev professor Holger Bech Nielsen i et af sine svar, da han i mandags besvarede en lang række spørgsmål stillet af Ingeniørens læsere.
Læs også: Spørgsmål til Holger Bech Nielsen: "Oplever du at verden overhovedet 'findes'?"
Den spekulative forklaring om Tunguska er ikke ny. Holger Bech Nielsen har bl.a. fremført den ved gæsteforedrag flere steder rundt omkring i verden de seneste år. Det ultrakorte svar fortjener dog en uddybning.
Før vi ser nærmere på Holger Bech Nielsens teori, er det relevant at se på fakta omkring Tunguska-hændelsen og debatten om hændelsen blandt forskere, der har studeret den i årevis.
Komet eller asteroide
Den kinetiske energi er blevet estimeret at svare til det, der udløses ved 15 millioner ton TNT eller 1.500 Hiroshima-bomber.
Den russiske forsker Evegenij Kolesnikov, som har studeret hændelsen i 30 år, har dog udelukket, at der kan have været tale om en eller anden form for nuklear reaktion.
Der er fremsat utallige hypoteser omkring årsagen til hændelsen.
Den russiske geolog Vladimir Epifanov har eksempelvis fremsat en teori om, at der kan være opstået en sprække i basaltlaget over et stort gas- og oliedepot. En gnist har så kunnet udløse kæmpeeksplosionen.
Måling af turbiditet (uklarhed) af atmosfæren foretaget ved Mount Wilson Observatory i Californien tyder dog på, at årsagen er kosmisk materiale med en samlet masse på omkring en million ton.
Det helt store problem er, at ikke et eneste gram af det såkaldte Tunguska Cosmic Body nogensinde er fundet.
Det debatteres derfor stadig intenst, om det var en komet med oprindelse langt ude i solsystemet eller en lille asteroide fra asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter.
Målinger af ophobning af kulstof-13 C i tørveprofiler ved permafrostgrænsen i 1908 understøtter teorien om, at Tunguska-hændelsen skyldes et nedfaldende himmellegeme som en komet eller asteroide.
Der er foretaget flere detaljerede målinger af sammensætningen af grundstoffer i Tunguska-området, bl.a. af Kaare Lund Rasmussen fra Syddansk Universitet, for at kunne fastslå om himmellegemet var en komet eller en asteroide. Eksperterne er endnu ikke kommet til fælles opfattelse på dette område.
Kæledægge-teorien
Holger Bech Nielsens alternative forklaring på Tunguska-hændelsen tager udspring i teorien om tilfældig dynamik, som Holger Bech Nielsen betegner som sin kæledæggeteori.
Teorien for tilfældig dynamik er baseret på, at de simple naturlove, som vi kender i dagligdagen, bliver meget mere komplicerede, når energien er meget høj. Med høj energi menes her endog meget høj energi, som fandtes umiddelbart efter Big Bang ved den såkaldte Planck-energi på 2 gigajoule - til sammenligning er energien i et proton-proton-sammenstød i LHC kun en omkring 1 mikrojoule.
Uden at gå ind i detaljerne omkring Holger Bech Nielsens teorier indebærer det muligheden for, at der kan findes en tilstand af 6 topkvarker og 6 antitopkvarker.
Holger Bech Nielsen har tidligere fremsat en formodning om, at LHC, når den efter en større ombygning i 2013 og 2014 kommer til at køre for fuld kraft, kan eftervise, at der eksisterer en sådan bunden tilstand af 6 topkvarker og 6 antitopkvarker. En sådan opdagelse vil derfor kunne understøtte teorien om tilfældig dynamik.
Overgang fra én type vakuum til en anden
Ifølge Holger Bech Nielsens 'kæledæggeteori' kan universet, da det var omkring et kvart sekund gammelt, have undergået en overgang fra et vakuum til et andet vakuum.
I den forbindelse kan der være dannet kondensater af de bundne topkvark-tilstande, som kan være en forklaring på mørkt stof, som fysikerne endnu ikke kender meget til - til trods for intense undersøgelser de seneste år.
De fleste fysikere har dog umiddelbart andre kandidater i kikkerten som en forklaring.
Sådanne bolde af mørkt stof kan fra tid til anden falde ned på Jorden, hvor det vil penetrere langt ned og sende materiale op i atmosfæren.
Det kan have været forklaringen på Tunguska-hændelsen. Men kan det forklare sammensætningen af grundstoffer i området? Det er uafklaret.
Hvad siger Biblen?
Et naturligt opfølgningsspørgsmål vil være, om der kan findes andre mulige eksempler på, at noget sådan er indtruffet.
I sine foredrag rundt omkring i verden peger Holger Bech Nielsen selv på ødelæggelsen af Sodoma og Gomorra som et muligt eksempel.
Disse byer blev ifølge Biblen ramt af ild og svovl fra himlen, fordi byernes borgere levede et tøjleløst liv.
Dokumentation
Random Dynamics, model for finetuning, dark matter, Tunguska
Dark Matter as apple sized balls, Tunguska, Sodoma and Gomorra
Random Dynamics
Nature of the Tunguska Impactor Based on Peat Material from the Explosion Area
