Holder de skiftende årstider Jordens klima på et behageligt niveau?

Plus25. oktober 2018 kl. 19:005
Holder de skiftende årstider Jordens klima på et behageligt niveau?
Illustration: Bigstock/marty.
Jordens iskapper og sæsonvariationer kan give et klima, der hverken er for koldt eller for varmt. Men stabiliteten er skrøbelig, viser matematisk analyse.
Artiklen er ældre end 30 dage

Som ofte omtalt her i Ingeniøren er klimasystemet uhyre kompliceret, så det kræver sofistikerede modeller at beskrive klimaændringer med tidshorisonter mellem 10 og 100 år.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
28. oktober 2018 kl. 01:12

Jeg ville foretrække det høje skæringspunkt, og jo hurtigere vi kom der jo bedre. Hvis deres analyse er nogenlunde reel, så vil denne CO2 fiksering måske bringe os til et tipping point, men af den virkelig slemme slags. Nemlig istid modsat dette termageddon vi normalt præsenteres for.

2
26. oktober 2018 kl. 00:58

Om albedo eller indstråling: "Den er derfor lav ved lave temperaturer, hvor en stor del af strålingen reflekteres direkte tilbage, og højere ved højere temperaturer." Måske flere skyer dannet af højere temperatur og mere vanddamp kan modvirke effekten. Skyer er en væsentlig årsag til Jordens albedo, hvor sne og is ved polerne kun bidrager lidt, da arealet er så lille. I øvrigt skygges albedoen fra sne og is også af skyer. Jordens klimamæssige historie viser at alarmisternes vilde fantasier om tipping points er noget overdrevne. I øvrigt ser det høje skæringspunkt ud til at være meget stabilt lige omkring 290 Kelvin. Og er det ikke cirka Jordens middeltemperatur?

1
26. oktober 2018 kl. 00:32

Mener Jakob Bohr at global opvarmning kan tænkes at redde os fra noget værre, som ville være en istid? Det synes, at fremgå af artiklen, da opvarmning jo bringer jorden væk fra den afkølende del af kurven. Som resulterer i istid. Kan man tænke sig en optimal opvarmning, som ifølge AGW profeterne må kunne reguleres ved at ændre på "antropogent drivhusgasudslip"?