Højtuddannede løber med de største lønstigninger

Selvom lønstigningerne er til at overse i de fleste fag for tiden, kunne højtuddannede glæde sig over noget større lønstigninger end lavtuddannede.

Det viser en undersøgelse af lønstatistikker fra Ingeniørforeningen (IDA), PharmaDanmark, Djøf og 3F. De privatansatte medlemmer hos IDA, PharmaDanmark og Djøf fik sidste år lønstigninger på mellem 3,4 og 4,7 procent, mens en ufaglært 3F'er måtte nøjes med 1,9 procent, viser foreløbige tal.

IDA bekræfter, at ingeniørerne har oplevet en fremgang i lønnen i 2012.

»Vores medlemmer har i 2012 oplevet et gevaldigt lønhop i forhold til 2011, og det, forventer vi, fortsætter de kommende år, blandt andet fordi der bliver mangel på ingeniører til de store anlægsprojekter og i olieindustrien. De er sværere at erstatte end ufaglærte, og lønningerne er mere på niveau med resten af Europa end for de lavtuddannede,« siger formand for IDAs arbejdsmarkedsudvalg Morten Thiessen til Berlingske.

Han peger på, at fag- og ufaglærte arbejdere fra Østeuropa har påvirket lønnen for de lavtuddannede, mens eksempelvis ingeniører ikke har oplevet den samme udvikling.

Økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet understreger, at Danmark har en meget lille lønspredning mellem de højt- og lavtuddannede, og at der derfor er sat gang i en udvikling, som også kunne ses i USA i 1990'erne.

Læs hele historien hos Berlingske.