Højteknologifonden støtter udvikling af alternativ til phthalater

De sundhedsskadelige phthalater skal udskiftes med en ny blødgører baseret på solsikkeolie. Det er målet for Danisco, DTU og Aarhus Universitet, der netop har modtaget 7,7 millioner kroner fra Højteknologifonden til projektet, der har et budget på 16 millioner kroner.

»Vi skal udvikle kemien til at producere et nyt produkt, der kan erstatte de nuværende blødgørere i plastic i legetøj, fødevareemballage osv. uden at have de sundhedsskadelige effekter. Det vil vi gøre ved at bruge planteolie som for eksempel solsikkeolie i stedet for fossil olie som råvare,« siger lektor Anders Riisager, DTU Kemi.

Alene i Europa bruges der hvert år 900.000 ton phthalater i alt fra legetøj og medicinsk udstyr til tøj og tæpper, selv om de bliver anset for sundhedsskadelige, da de er hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Danisco har allerede udviklet et ikke-sundhedsskadeligt alternativ baseret på olie fra castorbønnen, der er godkendt til brug i for eksempel fødevareemballage, men denne olie er dyr at bruge til at der kan konkurreres med de billige phthalater.

Målet er derfor at finde en proces, der kan give for eksempel solsikkeolie samme egenskaber som castorolien, så den kan bruges i stedet.

»Tanken er at sætte en hydroxygruppe på solsikkeoliens sidegruppe, så vi får et produkt, der ligner det fra castorbønnen, men billigere. Det er processen til dette, som vi skal udvikle,« fortæller professor og videnskabelig leder hos Danisco, Lars Wiebe.

Den største udfordring er at finde en meget effektiv katalysator, der gør det muligt at placere hydroxygruppen på solsikkeolien med mindst mulig energi påkrævet. Aarhus Universitet undersøger mulige biobaserede katalysatorer, mens DTU Kemi kigger på uorganiske katalysatorer.

»Råmaterialet er CO2-neutralt og fornybart, så det har en grøn profil, og vi satser på, at processen også kan blive meget lidt energikrævende, da den nok kan gennemføres ved lave temperaturer,« siger Lars Wiebe.

Egenskaber bekræftet

Det er lykkedes Danisco at sætte en hydroxygruppe på solsikkeoliens sidegruppe ad uøkonomisk vej, så de har fået bekræftet, at det endelige produkt har de samme egenskaber, som når det er baseret på castorolien.

»Man kan i mange produkter bare udskifte phthalater med denne nye blødgører uden at ændre på andet. Og udover prisen kan det også konkurrere med phthalater på, at det ikke er sundhedsskadeligt, da det ikke indeholder en benzenring,« siger Lars Wiebe.

Anders Riisager understreger, at de ellers har de samme egenskaber i forhold til blødgøring og holdbarhed.

DTU Food skal teste, at blødgøreren baseret på solsikkeolie har de samme egenskaber som den baseret på castorolie og bl.a. dokumentere, at den heller ikke er sundhedsskadelig.

Herudover er målet, at partnerne i løbet af de næste tre år får processen og alt det tekniske på plads, så der kan blive produceret 5-600 kg af stoffet i et demonstrationsanlæg.

»Herefter håber vi at begynde at designe en fabrik og bygge denne og få produktet på markedet inden for et par år. Hvis vi kan få en andel af markedet på 100.000 ton, så vil vi være godt tilfredse,« siger Lars Wiebe.

Der kan evt. bruges andre former for plantebaseret olie end solsikkeolie. Det kræver blot, at olien har et højt indhold af umættede fedtsyrer.

Emner : Kemi