To højhuse. To forklaringer. En sandhed?

Statiske beregninger bliver normalt ikke diskuteret offentligt og slet ikke med hårde gensidige beskyldninger mellem forskere og rådgivende ingeniører. Men siden nytår har diskussionen om to højhuse i Rødovre tydeliggjort, at det åbenbart ikke er så let at finde ud af, om huse kan holde.

Højhusenes ejer, Arbejdernes Andels Boligforewning (AAB), hyrede i 2000 Klaus Nielsen Rådgivende Ingeniørtil at undersøge, hvor ødelagte altaner og altangange i de henholdsvis 13 og 15 etager høje bygninger var.

Hurtigt udviklede projektet sig til en totalrenovering, hvor en af planerne var at udvide bygningerne i bredden. Derfor gik Klaus Nielsen blandt andet i gang med at bestemme betonstyrken i de 20 cm tykke bærende vægge.

Storm

Sammen med TeknologiskInstitut udborede Klaus Nielblandt andet seks prøveraf betonen fra de nederste etager af højhusenes bærende vægge.
Prøverne fra de bærende vægge viste sig at have ret svingende terningstyrker mellem 18,3 og 31,6 MPa. Umiddelbart ligger værdierne ikke så langt fra den middelstyrke på 27 MPa, som ingeniørerne regnede med, da de projekterede husene i begyndelsen af 1950'erne. Men spredningen i styrkerne var så stor, mente Klaus Nielsen, at han var nødt til at regne en såkaldt karakteristisk terningstyrke ud. En karakteristisk værdi er en fem eller ti procents fraktil i den statistiske fordeling. Resultatet blev en karakteristisk terningstyrke på 15 MPa. Det fik i januar 2001 Klaus Nielsen til at konkludere, at "styrkerne ligger på ca. det halve af det i beregningerne forudsatte", og at "husets sikkerhed er kritisk".

Konklusionen stod uanfægtet, indtil en storm blæste ind over Danmark nytårsmorgen 2007.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten