Højhus skyld i jordskælv
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Højhus skyld i jordskælv

508 meter højt og 700.000 ton tungt er verdens højeste bygning mistænkt for at være skyld i to jordskælv for nylig. Vægten fra den enorme bygning skulle have påført jorden under så meget stress, at den er begyndt at ryste.

Taipei 101 er en af Taiwans skyskrabere, og mistanken vil måske få betydning for fremtidigt byggeri af højhuse, skriver den britiske avis Guardian. F.eks. kan det få betydning for byggeriet af »Sky City 1000« i Japan.

Ingen mærkbare jordskælv før byggeri

Før Taipei 101 blev bygget, var området et meget stabilt område uden mærkbare jordskælv, men under byggeriet blev antallet af mikro-jordskælv fordoblet, og da byggeriet stod færdigt gik det helt galt.

»Siden byggeriet sluttede har der været to større jordskælv direkte under Taipei 101, som var store nok til at kunne mærkes,« skriver geolog Cheng Horng Lin fra Taiwan Universitet, i sin artikel "Geophysical Research Letters". Han vurderer, at presset fra skyskraberen måske har åbnet en gammel underjordisk forkastning.

Bygningens 700.000 ton er spredt på 15.081 m2, hvilket betyder at den lægger et 4,7 bar stort pres på undergrunden. Taipei 101 er forstærket med ekstra beton og stål, der er skyld i dets enorme lodrette pres.

Eksperter uenige

Andre eksperter er mere forsigtige med at give skyskraberen skylden for jordskælvene, da det bl.a. er nødvendigt at kigge på det over endnu længere tid.

»En bygning ændrer presset på undergrunden, men vil næppe nå ned til 10 km, hvor jordskælvene fandt sted,« siger jordskælvekspert John Vidale fra Californien Universitet i Los Angeles.