Højere effektivitet er svaret på LED'ens varmeproblem

LED-belysning er i stærk fremmarch, ikke mindst i private virksomheder, og hver måned kommer nye, kraftige lysdioder på markedet. I de senere år har producenterne formået at fordoble lysudbyttet fra de små lysdioder hvert tredje år, og den seneste fordobling er endda sket på kun to år, så der nu er lysdioder i handlen med en effektivitet på 140 lumen pr. watt.

I laboratorier er det lykkedes at nå op på mere end 200 lm/W, og det teoretiske maksimum menes at være på 230 lm/W. Det skal sammenlignes med glødepærens energieffektivitet på højst 13 lm/W, sparepærens 75 lm/W og cirka 90 lm/W for lysstofrør.

»Det går meget stærkt i øjeblikket. Philips Lumileds, Cree, Nichia og Osram Opto Semiconductors er de producenter, der er længst fremme lige nu,« fortæller Rune S. Larsen, som rådgiver virksomheder om LED-belysning og står bag LED-løsninger i flere større danske virksomheder.

Læs også: LED'er giver lys - men også varme

Han har netop udgivet bogen 'Lys-emitterende dioder', der især henvender sig til ingeniører, arkitekter og el-installatører med sin udførlige gennemgang af LED'ens opbygning, teorien bag og tekniske anvisninger.

Lysdioder skal af med varmen

Med et energiforbrug på ca. en femtedel af glødepærens, en levetid på op til 50.000 timer og en farvegengivelse på op til 98 på Ra-skalaen, bliver LED-løsninger stadigt mere populære - ikke mindst hos virksomheder, der står over for at renovere deres belysningsanlæg.

Men den lange levetid kan blive drastisk forringet, hvis LED'en placeres, så den ikke kan komme af med varmen.

»Mange mener, at lysdioder er en kold lyskilde. Det er sandt i den betydning, at et element ikke er opvarmet til flere tusinde grader for at producere lys. Men lysdioder producerer varme, og indtil videre har der været mange fejl med lysdioder på baggrund af forkert dimensionerede konstruktioner,« påpeger Rune S. Larsen.

Hvis lysdioden bliver for varm, vil det typisk gå ud over farvekvaliteten, så lyset bliver mere blåligt, efterhånden som varmen får det tynde lag fosfor oven på lysdioden til at degenerere. Fosforens funktion er nemlig at farve det kolde lys fra dioden rødligt.

For meget varme kan også få LED'ens driver til at svigte, eller der kan ske en svækkelse af det epoxy-kunststof, der indkapsler halvlederen.

Af samme grund forsynes LED-armaturer typisk med store køleribber i aluminium, som kan hjælpe lysdioden af med varmen. En ventilator kan forstærke afkølingen yderligere, men dels støjer den en smule, dels kan den svigte, uden at det opdages i tide.

På samme måde kan det også give problemer med overophedning, hvis man sætter en kraftig LED-erstatningspære i en PH-lampe eller en anden lukket lampe, forklarer Rune S. Larsen.

Mere lys og mindre varme

Varmeudviklingen er også en af LED-branchens udfordringer, når det gælder at udvikle LED-lamper med høj lyseffekt.

»Du kan sagtens konstruere en LED-lampe, der svarer til en 500 watts-glødepære, men det bliver en stor konstruktion,« siger Rune S. Larsen, der er uddannet elektriker og el-installatør og har specialiseret sig i LED-teknologien blandt andet gennem kurser i Kina og mange besøg hos kinesiske LED-producenter.

Han fortæller, at fabrikkerne lige nu bl.a. forsker i at forbedre lysdiodens varmeafgivning, så den kan overføre mere varme til kølefladen, og i at nedbringe den termiske modstand i selve lysdiodens halvleder. Målet er at øge effektiviteten, så der udsendes mere lys med det samme varmetab.

»Man udvikler bl.a. på den vækstsubstrat, som dopes på halvlederen for at skabe de urenheder, der skaber PN-forbindelsen. Og så forskes der i de materialer, som halvlederen består af. Man prøver at gøre den mere ren - inden den bliver påført urenheder,« forklarer Rune S. Larsen.

Også på driver-området er der store muligheder for forbedring, idet der for eksempel kan være et effekttab i en driver, der forsyner en 5 W-LED, på 0,5-1 W samt et varmetab på 10 procent. Der findes allerede i dag LED'er, der kan forsynes direkte fra netspænding helt uden drivere, men de er endnu ikke helt så effektive, siger han.

Høj pris afskrækker

Selv om priserne på LED falder cirka 10 procent om året, er niveauet stadig så højt, at de fleste private forbrugere holder igen med at skifte til LED-pærer. En god erstatning for en 60 W-glødepære kan let løbe op i over 500 kroner.

»LED er i dag stadig mest henvendt til virksomheder, der bruger store beløb på belysning, og som har lyset tændt i 12 timer om dagen. For private, der har lyset tændt i højst fire timer om dagen, bliver tilbagebetalingstiden måske seks år,« siger Rune S. Larsen.

Men det vil ændre sig, i takt med at priserne falder, påpeger han. Ifølge Rune S. Larsen ligger LED'ens fremtid i færdige armaturer, der blandt andet vil være i stand til at regulere farvestyringen, alt efter hvordan dagslysindfaldet er.

Mangler standarder

Den lange levetid er et af LED-producenternes bedste salgsargumenter, også fordi det gør dem velegnede til brug på steder, hvor det for eksempel er besværligt at udskifte pærer. Af samme grund påpeger Rune S. Larsen behovet for uafhængige test, hvor man efterprøver producenternes oplysninger om LED'ens levetid og forringelsen af lysstyrken over tid.

»Det findes mange erstatningslyskilder på markedet fra Kina af tvivlsom kvalitet, hvor producenten får konstruktionen udefra, samler den og sender den til Danmark,« siger han og understreger også behovet for standarder, som producenterne skal leve op til.

De er under udarbejdelse, blandt andet hos det amerikanske National Institute of Standards and Technology (NIST), ligesom Illuminating Engineering Society of North America har offentliggjort en standard for metoder til test af lysudsendelsen og energieffektiviteten i LED'er.

Rune S. Larsen: 'Lys-emitterende dioder' 284 sider, 499 kr. (hardcover) eller 299 kr. (e-bog), www.ledbogen.dk. Ingeniørens læsere får 10 pct. rabat med koden ing10.

Emner : Lys
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Prisen på over 500kr passer vist ikke mere, du kan sagtens få en god 60Watt erstatning med Ra over 90, for under 300kr nu...

http://www.prolys.dk/led-p-re-gte-70-watt-...

Så gode LED pærer kan sagtens fås til en rigtig god pris nu, nogle af dem i den god kvalitet er nu også billiger end sparepæren...

I LED spot verden er det også muligt at få en god 25Watt GU10 erstatning for 149,- med Ra langt over 90 og det er med den effektive HALO optik..!

Mvh. Mike, www.prolys.dk

 • 0
 • 0

brugsen sælger nogle udmærkede fra phillips fra 100kr den til 150kr svarer meget godt til 60w synes jeg.

 • 0
 • 0

Har købt over 100 forskellige typer fra Prolys i størrelse fra 3W til 6W til et nybygget hus. Nogle dæmpbare og med Ra-værdier fra 80 til 93. Alle meget tilfredsstillende. Har også prøvet at købe pærer i Silvan, Bauhaus og lign. steder, men alle har skuffet fælt, især med farven og farvefordelingen med gul spot i midten og blå i kanterne. Ganske forfærdentlige. Jeg havde en enkelt 6W pære i min carport der svigtede, og erstattede den midlertidigt med etn 35W halogen. Her gav halogenen et ringere lys en LED pæren, som brugte 7 gange mindre effekt. LED er helt sikkert fremtiden. Nogle af de billige pærer jeg prøvede at købe havde også ringere eller næsten ingen køling, så de vil helt sikkert også have en ringere levetid.

 • 0
 • 0

Den omtalte LED pære i Brugsen giver stort set kun den halve lysstyrke(470lm) og bruger næsten det dobbelt energi pr. watt, og så er Ra værdien kun omkring 80, så at sige at den svare til en 60Watt vil nok være lidt af en overdrivelse ...

Mvh. Mike, www.prolys.dk

 • 0
 • 0

Hvorfor har lysdioder en højere Ra end lysrør? De baserer sig jo begge på at det er en fosfor som laver det synlige lys, så kunne man ikke bruge den samme fosfor og så få bedre Ra på lysrør.

 • 0
 • 0
 

Den omtalte LED pære i Brugsen giver stort set kun den halve lysstyrke(470lm) og bruger næsten det dobbelt energi pr. watt, og så er Ra værdien kun omkring 80, så at sige at den svare til en 60Watt vil nok være lidt af en overdrivelse ...

Mvh. Mike, www.prolys.dk

den har et behagelig lys, og nu hænger jeg på den i 20år

 • 0
 • 0

Selvfølge kan du få dioder som giver over 140Lm/watt, men læg lige mærke til at der stå dioder ikke LED pærer. Forskellen er at en rå diode i laboratoriet godt kan give den lysstrøm, problemet kommer når du monterer denne diode i en pærer, så falder effektiviteten betydeligt, typisk op til 50%. Se også ovenstående artikel...

Mht. DX, så læg mærke til de IKKE følger EU anbefalinger om at angive Ra værdien (fra test ved vi at deres Ra typisk er 75-78), sammenlignet med vores typiske 90-98. Desuden er deres pærer nærmest blå-hvide = 3500-6500K mod vores 26-2700K.

Det betyder i praksis - ved at vælge et ringere og mere blå-hvidt lys kan du øge effektiviteten betydeligt, men så må du som bruger også leve med et ringer lys… Hvilket jo ikke kan være en fordel for andre steder end udenfor hvor det ikke har nogen særlig betydning…

En anden udfordring er selvfølelig at nogle sælger har en tendens til at angive laboratoriet værdien på de anvendte dioder, hvilket betyder en alt for høj angivelse af Lumen værdien i forhold til den effektive lysstrøm på pæren…

En god tommelfinger regel er for en billig LED pærer at forvente ca. 20-40Lm/watt v. 3000K, Ra80, ved en bedre LED pærer ca. 40-60Lm/watt, og de bedste LED pærer ca. 60-80Lm/watt, og det efter tab i elektronik, varme tab, samt tab i optik, hvilket kan være op til 50% tab i forhold til laboratoriet værdien…

Løsninger på disse tab er at bruge bedre køling, mere effektive driver, samt mere effektiv optik. F.eks. bruger vi HALO optik på mange af vores LED spots, det betyder at i forhold til det normale tab i en alm. linse optik på typisk 8%, har vores optik kun et 2% tab, dette betyder at du får mere lys pr. watt end nogen anden LED spot på markedet. Dette medfører selvfølelig at ved valg at bedre materialer vil prisen også blive højere…

Der til kommer danske afgifter som jo går til at vedligeholde skoler og veje mm..

Så når der sammenlignes priser vil det være fint at du også sammenlignede æbler med æbler...

Mvh. Mike www.prolys.dk

 • 0
 • 0
 

Selv om selve lysdioden gir 140lm/w vil ikke lyset/armaturet gi like mye. I våre gatelys bruker vi de nyeste diodene fra CREE som gir opp mot 160lm/w. Maks lm/W i våre LED gatelys er likevel ikke høyere enn 113-120lm/w.

mvh Morten www.ladelys.no

 • 0
 • 0

Mike, nu er du ude hvor du ikke kan bunde, en almindelig konverter kan umuligt tabe mere end 10% - de fleste er væsentligt bedre. Selv med en elendig optik kan du aldrig komme op på 50% tab. ...

Hej Preben

Varmen er den store effektivitetsdræber og levetidsdræber i halvledere...f.eks. også i solceller.

Kig i f.eks. dette CXA2011-datablad - pdf-side 4 nederst, 5 nederst. CXA2011 har kun en varmemodstand på 0,4 K/W (side 2 øverst), hvilket er det flotteste jeg har set - og det gør modulet let at køle: http://www.cree.com/products/pdf/XLampCXA2...

Levetidsdræbning af lysdioder og lydiodemoduler (og halvledere generelt) pdf-side 22: http://files.hueyjann.tw/vip/HPR20D-19K10x...

 • 0
 • 0
 

Tak Glenn - altid hjælpsom med relevante links!

Jeg er ikke helt klar over, hvad du vil give udtryk for? ...

Tak Preben

Jo højere lysdiode-junctions temperaturer jo mindre effektive (0,83/1,15 ca.= 0,72 dvs mistet ca. 28% fra 25°C til 150°C) - og jo meget kortere levetid.

 • 0
 • 0

Prisen på over 500kr passer vist ikke mere, du kan sagtens få en god 60Watt erstatning med Ra over 90, for under 300kr nu...

http://www.prolys.dk/led-p-re-gte-70-watt-...

Så gode LED pærer kan sagtens fås til en rigtig god pris nu, nogle af dem i den god kvalitet er nu også billiger end sparepæren...

I LED spot verden er det også muligt at få en god 25Watt GU10 erstatning for 149,- med Ra langt over 90 og det er med den effektive HALO optik..!

Ja, se bare phillips nye 12w/60w e27. Den gør det virkelig godt.

Omkring GU10 glemmer du bare at vi i private hjem dæmper lyset og så er det slet ikke så billigt at købe led endnu.

Mvh. Mike, www.prolys.dk

 • 0
 • 0

Vil jeg også lige slå et slag for. De har meget i led og MEGET dårligt led. Men, der er også gu 10'er der bare virker.

Hold jer til ordre under 80 kr. så får i ikke bøvl med tolden, og der er ikke fragt på når man køber ved deal extreme. Leverings tid i snit, ca 20 dage så skal man bruge mange led'er så bestil til hele familien :)

 • 0
 • 0

Mike, nu er du ude hvor du ikke kan bunde, en almindelig konverter kan umuligt tabe mere end 10% - de fleste er væsentligt bedre. Selv med en elendig optik kan du aldrig komme op på 50% tab.

Den seneste pære (spot), jeg købte har et gulligt lys - din skræmmekampagne dækker over brødnid, og er ligeså malplaceret som dine reklamespots!

Hej Preben Rolig nu, jeg kan give dig et eksemble på problemet, da vi er så heldig at have eget test udstyr måler vi på mange forskellige LED pærer, et eksemble vi have den anden dag var en LED pære som når den var kold udsendte ca. 240Lm, efter 30 minutter var lysstrømmen nede under 170Lm, det er et tab på næsten 30%, dertil kommer tabet i optik 10%, og tab i driver = total næsten 50% tabt fra laboratoriets test værdi på dioderne… - Spotten var monteret i et standard spothus som bruges i de fleste huse som loftbelysning…

Så varme er diodens værste fjende, og udgør hovedårsagen til problemerne med LED lys indendørs...

Ved brug af dioderne udedørs, får du en meget store fordel af en mange gange bedre køling, derfor har LED lamper til brug udenfor huset eller som gadelamper en meget bedre effektivitet(Lm/W). Og det sammen med at der typisk vælges en meget mere hvidt lys(5000-6000K=højere effektivitet), og meget laver lyskvalitet(Ra60-70=højere effektivitet), får du meget mere lys i en udendørs LED lyskilde.

Se også kommentaren fra Glenn Møller-Holst, som omtaler direkte dokumenteret tab på 28%...!

Husk at der er tale om kernetemperaturen(Tj) ikke den ydre køleprofils temperatur!

Mht. lysets farve(Kelvin), så har det jo ikke noget at gøre med lysets kvalitet(Ra), tænk bare på natrium lys, det er også meget gult, men jeg tror ikke der er særlige mange der vil ønske at bruget et sådan lys i hjemmet…

Jeg vil også henvise til at Go-energi også anbefaler at man køber LED lyskilder hvor de oplyser Ra værdien, ellers ved du ikke hvilken kvalitet du køber:

http://www.goenergi.dk/forbruger/lys-og-ap...

Så kvaliteten er begrundelsen for forskellige priser på produkter, så dem der går mest op i prisen, skal selvfølelig købe disse produkter, og dem der går op i kvalitetslys bør så gå efter nogle andre produkter med en bedre lyskvalitet(Ra), som de siger det er en smagssag…

Ja, se bare phillips nye 12w/60w e27. Den gør det virkelig godt.

Den har en Ra på 80, og en effektivitet på 67,4Lm/w, Luxinia 10W modellen har en Ra på over 90, og en effektivitet på 81Lm/Watt! Så der findes bedre og billiger alternativer...

Mvh. Mike, www.prolys.dk PS. Danske leverandør leverer normalt fra dag til dag, og har fuld 14-dages returret, der er ikke nogen grund til at skulle vente næsten en måned på sine lyskilder...

 • 0
 • 0

Ifølge artiklen har LED lyskilder et energiforbrug på en femtedel af glødepærer. Hvorfor er Varmeudviklingen så et specifikt problem for LED lyskilder? Den energi der ikke bliver til lys må vel blive til varme?

 • 0
 • 0

Kvalitetsspredningen på sparepærerne er stadig ganske stor, og mens Philips og Osram laver nogle rigtig gode typer,så desværre fortsat også noget skrammel, hvilket kan undre. Tidl. kunne man på mange pakninger læse, at en 9watt sparepære svarede til en 60watt glødepærer. Her har de fleste trukket i land, og nu står der 11-12 watt på samme pakker. Ra værdien for de fleste LEDs er stadig ganske ringe, pænt under 90, og det er da fint at købe en 3watt spot der afgiver et rimeligt venligt lys i midten, og så en kedelig gul ring omkring, selvom der på pakningen står noget ganske andet som f.eks. de 3watt spot Netto sælger pt. - køb dem ikke. Det nytter jo ikke at sælge på en høj Ra værdi, når det kun er en del af lysområdet - fusk. Philips afløseren for 60watt pæren i Brugsen til 199kr havde jeg tændt 2 dage, så røg den retur. Den afgav et kedeligt og meget gulligt lys. Typisk udstråler chippen i godt 120grd. så det er også med et stort tab når Philips vil lave en kopi i opaliseret materiale der er tilnærmet en rundstrålende glødepære. Afløser for en 60watt - langtfra. Og varmen, ja dette parameter skal tages alvorligt. Selv har jeg en udmærket 9watt LED arbejdslampe som kan tåle at få nogle tæsk, men efter et par timers brug skal man ikke lige tage fat på den store køleribbe, for den er varm - som den skal være. Min sørgelige konklusion er, at producenterne stadig kan skrive næsten hvad som helst på pakningerne, og det er lidt synd for forbrugerne. Var de lidt mere ærlige, incl. div. højtrosende webbutikker, ville indfasningen sikkert gå mere smertefrit. Dealextreeme har jeg selv handlet med gennem årene, og her kan købes udmærkede produkter og en masse skrammel, og så blir det jo lidt bøvlet med returneringen.

 • 0
 • 0

Hej Ib

Problemet er ikke varmen, men at komme af med varmen der hvis den ikke kan fjernes fra dioden hurtig får temperaturen(Tj) til at blive alt for høj i forhold til hvad dioden kan tåle. Jo højere temperatur, jo mindre effektiv er dioden...

Mht. overdreven effektivitet på DX kan du (Preben) se dette eks.: http://www.dealextreme.com/p/gu10-5x1w-5-l... Ved 5watt skulle den give 450Lm = 90Lm/Watt, det må siges at være en "lille smule" overdrevent når gennemsnittet for gode kvalitets GU10 spots ligger omkring 40-60Lm/watt!

Hej Ole, læg også mærke til at Philips LED pærer kun er Ra80, der i kan svaret måske findes...

Mvh. Mike, www.prolys.dk

 • 0
 • 0

Ifølge artiklen har LED lyskilder et energiforbrug på en femtedel af glødepærer. Hvorfor er Varmeudviklingen så et specifikt problem for LED lyskilder? Den energi der ikke bliver til lys må vel blive til varme?

Det er fordi at en LED er en halvleder der ikke kan holde til ret høje temperaturer. Og samtidigt så kommer varmen fra et meget lille punkt, sædvanligvis få mm2. Det er derfor at varmen er så specifik et problem for LED.

Et andet problem er at for at kunne bruges til direkte til 230V eller 12VAC i en pære. Så skal der bygges en driver ind i pæren der transformerer ned til de sædvanligvis knap 4VDC og 350/750/1050 milliampere selve dioden skal bruge. Og den afgiver også varme det skal ledes væk.

 • 0
 • 0

Ja, hvor er det trist at give 199 kr for en pære fra "fagre ny verden" med et Ra på godt 80, mens en sparepære til 39 kr kan fåes med væsentligt bedre Ra. Hvorfor så skifte til LED. Længere holdbarhed, tja men de falder jo også i både lysværdi og ændrer farveegenskaber. Tak for oplysningen Mike.

 • 0
 • 0

Ja det er træls at give gode penge for noget der ikke giver godt lys. Men nu ville jeg også holde mig fra en pære der kun har et Ra på 80. Da en LED holder betydeligt længere end en sparepære til 39 kr er mit minimumskrav Ra 85, selv til udendørsbelysning. Alle pærer falder i lysværdi over tid. Normalt er levetiden angivet som der hvor lysstyrken er 50% af den oprindelige ( L50 ). Og altså ikke et udtryk for hvornår pæren holder op med at lyse. Ved LED opgiver flere producenter både L50 og L70. L70 kan indtræffe efter eks. 20000 timer og L50 efter 50000 timer. Så det er ganske vigtigt at vide hvilken en der er opgivet.

Foruden det lave strømforbrug og holbarhed, så er det at der ikke er kviksølv i en LED også en god grund til at skifte.

 • 0
 • 0

Ganske enig med Jimmy, men jeg synes du overser noget elementært. Hvem vil ikke have en pære med godt Ra, det har vi været vant til i over hundrede år, her på 99, uanset fabrikat. På sparepærer fra Osram og Philips står kun kaldenavn, samt eks. warm white. På de fleste LED´s står ligeledes warm el. cool white, men jeg har endnu ikke set en Ra angivelse, omend det måske findes. Så forbrugeren køber stadig i blinde. Det skal vel ikke til at blive så nørded at købe pærer, at man skal ind på div. hjemmesider og se på spektogrammer o.s.v. Mit eksempel fra nys indkøbte pære fra Netto står: NYHED! GLØDEPÆRENS VARME LYS. Ja, rimelig pænt i en meget spottet midte, og så gule rande udenom. Hvad skal vi bruge det til? OG jeg må tilslutte mig andre indlæg omkring hvad der skrives på såvel pakninger som på hjemmesider: alt er tilladt... Hvad ved fru Hansen om godt lys og Ra værdier, det er bare synd for hende. Sådan synes jeg ikke det skal være, og derfor kommer mange LEDs sikkert til at lide samme skæbne i mange år frem, ligesom sparepærerne. Men det kunne sagtens undgås, da fabrikanterne jo har bevist de godt kan lave nogle fornuftige erstatninger, men den jungle må forbrugeren så selv prøve sig frem i - tumpet. Så undskylder nogle sig med, at forbrugerne også vil have en billig LED pære til 49 kr, muligt, men hvor står det krav? Ingen kviksølv, okay den køber jeg, men ikke på bekostning af så dårlig lyskvalitet.

 • 0
 • 0

Hej Jimmy Du kan godt få lyskilder som har en L70 på over 70.000timer, men på disse lyskilder bør du bemærke at køledelen ikke har normal størrelse. Det skyldes at jo bedre du er til at holde Tj på en lav temperatur, jo længere er levetiden. (Normalt angives L70 ud fra LM-80 standarden)

Et eks. fra CREE er følgende data opgiven:

L70 = 140.000timer hvis Tj<60Gr.C. gennem hele den levetid og max. 350mA gennem dioden.

Problemet er nu at holde Tj under de 60gr.C. Det er ikke særligt nemt når pæren er monteret i en spot i loftet med isolering omkring den, eller i en lukket lampe. Her når Tair nemt over 85gr.C., hvilket betyder på en dårlig designet LED pærer kan Tj nemt komme over 130-150gr.C., hvilket igen betyder en L70 på under 25.000timer…!

Disse data tager udgangspunkt i en rigtig god kvalitets diode, hvis der bruges en billiger diode fra Kina(DX), så kan du bestemt ikke forvente en L70 på 25.000t. under disse omstændigheder...!

Et godt råd er derfor at undgå steder hvor levetiden angives ukritisk til 50.000timer, for det vil være yderst sjældent det opnås (lotto er nok nemmer at vinde),, forvent mere tal som 10-35.000timer, det er mere realistisk…

En bedre ting at kigge på er fabriksgarantien på produktet, her kigges der mere på helheden af produktet, inkl. driver og samlinger, hvis den er på 3år eller der over, er det ganske fint, i supermarkedet får du 6 måneder (DX ved jeg ikke om giver nogen…)!

Og til Ole, måske du skulle gå efter LED lyskilder som har en Ra over 90?

Mvh. Mike, www.prolys.dk

 • 0
 • 0

Det er da fuldstændigt forkert at kalde en højere kelvin værdi for ringere! Det er jo efter hvad man skal bruge lyset til. I det kedelige hjem, er det rigtigt at man anvender ~2700K pærer, men jeg oplever mange virksomheder (bl.a Dansk Supermarked) der anvender 6500K pærer i butikkerne. Det er et meget mere behageligt lys, og det holder en frisk. Hvis man gerne vil slippe for at være trist om vinteren kan jeg klart anbefale sådan en derhjemme.

Men ringere lys, nej se det er en løgn på fire heste!

 • 0
 • 0

Når mennesker som ikke har en "PhD" skal ud og shoppe LED, så kunne de fristes til at stole på hvad kendte og respekterede producenter skriver af oplysninger på deres produkter. Jeg hentyder her til f.eks. Phillips master led.

Phillips angiver at deres 4W GU10 på 165 lumen er tilsvarende en 35W halogen, og deres 7W på 300 lumen tilsvarer 50W halogen (ved 2700K). Dette kan man jo næsten skamme sig over, hvis vi sammenligner med go energi's oplysninger.

Der er ikke noget at sige til, at man bliver forvirret og skuffet, når man stoler på kendte mærker, og ikke engang de kan oplyse korrekt. Dette ses også på mange af andre mærker som der er på både internettet og i den fysiske handel.

Mvh. Mikael Http://www.lightnmore.dk

 • 0
 • 0

Vi er nok alle lidt nørdede ud fra indlæggene at dømme, men hvad nytter det når det er den almene forbruger der i sidste ende styrer markedet, og som jeg synes fabrikanterne og forhandlerne skulle tilgodese i langt højere grad. Jo mere skrammel der sælges, jo længere tid går der inden vi for indfaset LED. Mange holder krampagtigt fast i deres gamle 12-volt halogener, og erstatter gammeldaws pærer med de nye, men stadig pænt strømslugende halogentyper, og det er der for mig en ganske indlysende årsag til: lyskvalitet og jævn spektralfordeling uden peaks. Nyere butiksbelysning med CDI/HTI pærer har som sidebemærkning en meget høj virkningsgrad og god farvegengivelse pænt over Ra90.

Jeg synes Mikes indslag virker ganske fornuftige, men nu er han jo også leverandør som sælger LED pærer med op til Ra97...dem vil jeg godt se. (informationen hentet fra den fine hjemmeside)

Jeg forsøger blot at kæmpe lidt for den almene og ofte uvidene forbruger der nødevendigvis må holde sig til de informationer der står på pakkerne, eller mangel på samme.

 • 0
 • 0

Hej Jimmy Du kan godt få lyskilder som har en L70 på over 70.000timer, men på disse lyskilder bør du bemærke at køledelen ikke har normal størrelse. Det skyldes at jo bedre du er til at holde Tj på en lav temperatur, jo længere er levetiden. (Normalt angives L70 ud fra LM-80 standarden)

Det lyder godt at man kan få en L70 på 70.000 timer. Og det kan jeg nemt forestille mig med ordentlig køling, se nedenstående.

Mit eksempel på 20000/50000 timer for L50/L70 stammer faktisk fra en BLTC pære købt hos dig Mike. Og som du rigtigt påpeger har temperaturen stor betydning. For der er på pakningen levetidskurver ved omgivelsestemperaturer på henholdsvis 25 og 50 grader C. De 20000/50000 timer for L50/L70 er ved 50 grader C. Mens ved 25 grader C er L70 50000 timer og kurven stopper ved 100000 timer og 60%.

@Ole: Jeg kan godt se din pointe, og det er helt klart at der mangler oplysning til den almene forbruger. En mærkningsordningordning i stil med det der er på køleskabe mm. Kunne hjælpe mange almindelige forbrugere, og sikre at producenterne giver mere retvisende oplysninger. Det skulle gerne kunne fjerne de dårlige LED fra markedet. Bare det at gøre opmærksom på hvad der skal lægges mærke til for at vurdere kvaliteten af produkterne vil hjælpe.

 • 0
 • 0

En højere RA værdi er normalt et udtryk for højere lyskvalitet, men metoden er ikke brugbar når det kommer til at skelne lyskvalitet fra led-pærer der ligger på RA fra (80-100).

Led-pærer der kommer over 90 har ofte et tydeligt rødt skær, som kommer fra dedikerede røde led-chips. Lavede man en subjektiv test over "lyskvaliteten", vil de fleste testpersoner fravælge det røde lys til fordel for pærer med RA på 80-85, som har et lys der minder mere om lyset fra traditionelle pærer.

Da den mest simple (og mest anvendte) RA metode bygger på 8 reference målinger er metoden betynget af en del usikkerhedder mht. hvordan den egentlige farvegengivelse er, og den er derfor ikke præcis nok til at angive den subjektive egenskab "lyskvalitet", og slet ikke når man sammenligner små forskelle f.eks. 80-85, eller 85-90.

Dermed ikke sagt at Mike's eller Philips pærer med RA> 90 har ringe lyskvalitet, vi oplever bare at vores kunder generelt synes bedre om lyset fra pærer med CRI/RA værdi 80-85 end de gør om lyset fra 90-95.

Lyskvalitet kan ikke beskrives ved blot at kigge på 8 reference-farver, og jeg vil opfordre til at man benytter mere subjektive vurderinger evt. fra uvildige statistiske undersøgelse.

NLPIP Lighting Research Center har lavet en rigtig god artikel omkring definitionen af farvegengivelse, hvor de netop påpeger problemerne ved kun at bygge sin vurdering af lyskvalitet på CRI. Personer der har interesse i emnet kan læs konklusionen her: http://www.lrc.rpi.edu/programs/nlpip/ligh...

Mvh Thomas Schmidt, Diodan ApS B.Sc. Energy www.diodepære.dk

Forresten synes jeg det er super godt at der omsider er blevet skrevet en bog som denne, og at Ingeniøren har givet den så meget fokus i deres senest avis. Jeg ser meget frem til at læse den.

 • 0
 • 0
 

Jeg synes Mikes indslag virker ganske fornuftige, men nu er han jo også leverandør som sælger LED pærer med op til Ra97...dem vil jeg godt se. (informationen hentet fra den fine hjemmeside)

Hej Ole, du er jo velkommen til at købe hvis du vil se den, data er bekræftet af Risø, har en måle rapport fra dem som viser en Ra over 98, og den er ikke lavet med røde dioder, men kun høj kvalitets dioder ( det er ikke muligt at lave en god spot baseret på en blanding af røde og hvide dioder)

@Preben, jeg tog ikke udgangspunkt i en korrekt lavet LED lampe, men i hvad der sælges rundt omkring i butikkerne og på nettet... Hvis alle LED pærer var lavet korrekt, samt de nyeste og mest effektive dioder var brugt i dem, vil vi slet ikke have denne diskussion. Problemet er at det ikke er tilfældet, så jeg slår bare et slag for at alle forbruger presser på for at få leverandørerne til at fortælle alle informationerne, så at vi som forbruger kan fortage et bedre valg (eller i det mindste har mulighed for at sammenligne produkterne).

Mvh. Mike, www.prolys.dk

 • 0
 • 0

Hvem ved hvor man kan købe heat-spreaders (ekstra "fladtrykt" heat-pipe)?

Argument: Nanospreader technology: http://www.celsiatechnologies.com/nanospre...

EDN, October 17, 2006, Ultrathin heat spreader uses fluid core to cool processors, displays: http://www.edn.com/article/461439-Ultrathi... Citat: "...new heat spreader...1.44-mm-thick vaporization zone and boast a thermal conductivity of more than 5000W/mK, compared with 386W/mK for copper or 205W/mK for aluminum..."

Celsia: http://www.celsiatechnologies.com/

 • 0
 • 0
 

@ Mike - du væver stadig, hvor er den LED-pære baseret på en 140 Lumen/Watt diode, der har 50% tab - lad os se dine målinger!

[quote]Selvfølge kan du få dioder som giver over 140Lm/watt, men læg lige mærke til at der stå dioder ikke LED pærer. [] Forskellen er at en rå diode i laboratoriet godt kan give den lysstrøm, problemet kommer når du monterer denne diode i en pærer, så falder effektiviteten betydeligt, typisk op til 50%.

? [/quote]

Hej Preben

Mike har ret i at en lysdiode(modul) testet i et laboratorium kan vise 140Lm/watt med supergod køling.

Men når lysdiode(modul)et placeres i en lampe og med middelmådig eller dårlig køling så kan tabet godt være i nærheden af 50%.

Se her 28% (25°C til 150°C, CXA2011 - supergodt modul!) pga. varme/manglende køling: http://ing.dk/artikel/126169#p409794 http://ing.dk/artikel/126169#p409814

F.eks. 5% pga. optik.

F.eks. 10% pga. strømforsyning.

I alt:

0,720,950,9 ca.= 0,62

Dvs 38% tab.

Lystabet på grund af varme/manglende køling kan sagtens være mere grelt for andre lysdiode(moduler) og dermed vil en praktisk lysdiodelampe kunne have større tab.

 • 0
 • 0
 

@Preben

Jeg vil tillade mig at henvise til et andet datablad fra selv sammen leverandør: http://www.cree.com/products/pdf/XLampXR-C...

Tab optik: 10% (et af de steder man kan spare for at få et billiger produkt) Tab driver: 10% (Også et godt sted at spare) Tab pga. Temp.: 35% (se datablad s.6)

I alt: 0,65 * 0,9 * 0,9 = 0,53

Dvs. et tab på 47%...

Denne diode bruges typisk til billiger LED produkter... Og husk der er tale om en af de bedre producenter af LED chips, forstil dig så hvis den var lavet med billige dioder så som Edison eller lig...

Vil også lige henvide til at Center for Lys angiver det samme tab som mig: http://www.centerforlys.dk/pdf/LED-planche... (S.3)

Dette her er dog en af de meget spændende aspekter ved fremtidens lysdioder, hvis man kan øge effektiviteten ved en høj temperatur, kan du også lave LED pærerne meget mindre, eller øge lysstyrken ved samme størrelse = laver pris pr. Lumen…

Mvh. Mike, www.prolys.dk

 • 0
 • 0

Ja, et højt Ra siger ikke alt. Få år tilbage var jeg involveret i et WhiteCube projekt, et galleri uden spot belysning, men kun lysstofrør i loftet. Mit øje fangede straks det noget "skæve" lys. Jeg kom senere i kontakt med ejerne, og de kunne bekræfte, at de først opsatte 830 rør syntes for varme, hvorefter det lokale elfirma havde opsat lidt køligere rør til alles tilfredshed. Da jeg fik fat i et rør blev jeg noget chokeret - det var et 640 rør, altså et Ra på godt 60. Røret har i mange år ikke måtte sælges til arbejds- og kontorbelysning, men kun opsættes i f.eks. grisestalde. Jeg har siden spurgt flere af de udstillende kunstnere der ikke har bemærket noget, og først når jeg spørger ind til det, siger de: jo, det er måske lidt anderledes. Ja, de blå farver er nærmest sorte, men der er måske også mange farveblinde billedkunstnere. Mht. hvad der skrives på div. hjemmesider, så tjek selv. Her stemmer Ra oplysningerne fra Philips og Osram ikke helt overens med mange mere pyntede tal fra div. webshops.

 • 0
 • 0

@Ole Jeg vil give dig ret i at der er dukket rigtig mange webshops op hvor de forskellige værdier overdrives rigtig meget. Typisk gøres det uden nogen form for dokumentation eller kritisk tilgang til virkeligheden.

Men som nogle sikkert ved er der ved at blive taget hånd om situationen nu af Go-Energi, som er i gang med at lave en mærkning som skal sikre at de solgte LED pærer overholder nogle minimums krav. Endnu har de dog ikke indført en kontrol ordning, så man skal endnu tage ordningen med en kritisk tilgang…

Til dem der skulle være interesseret kan jeg oplyse følgende målinger:

20Watt GU10 = ~150Lm (~2600K, Ra99) 35Watt GU10 = ~250Lm (~2650K, Ra99) 50Watt GU10 = ~400Lm (~2650K, Ra99)

Måling er fortaget på alm. billig GU10 halogen pære som kan købes i de fleste forretninger…

Mvh. Mike, www.prolys.dk

 • 0
 • 0

@Ole. Ja det er vanvittig at kunstnere kan bruge evigheder på at blande den rigtige farve, men så ikke bider mærke i hvor meget lyset ændre den på en udstilling. Din kommentar mht. Ra oplysninger fra webshops på Philips og Osram har jeg ikke bidt så meget mærke i, men kan nikke genkende til mange webshops som hævder at en given LED-pære kan erstatte en glødepære med en langt mindre lysstrøm end der kræves.

@Mike. Tak. Er vi så heldige at du også vil dele målingerne bag tallene?

@plenum. Jeg tror godt vi kan forvente at før en LED-pære skal kunne markedsføres som en halogen-erstatning skal lysstrømmen være højere end den målte halogen, pga. led'ens nedgenerering over levetiden. I følge EU's forordning for ikke-retningsbestemte lyskilder skal en LED-pære have 806lm, hvor en halogen kan nøjes med 702lm, før at de kan kaldes en 60W erstatning. (Se. Tabel 6): http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUri...

EU er igang med at lave en forordning for retningsbestemet lyskilder også, men tidsplanen er skredet. Seneste rapport kan findes her:

http://www.eceee.org/Eco_design/products/d...

og som forventet er det meget svært at sige hvor stor en lysstrøm en given halogeneffekt svarer til.

Go Energi mærket er fint men ville gerne de brugte resourcer på at håndhæve de regler der allerede er om mærkning af pærer. Kunne være fint hvis en webshop kunne modtage Go Energi mærket, hvis de kun solgte pærer af en hvis kvalitet.

Mvh Thomas Schmidt www.diodepære.dk

 • 0
 • 0
 

Undskyld, men jeg kunne ikke dy mig, da der har været mange Re på: Klap nu lige hesten. Inden den nu falder helt om, har jeg lige et godt staldtips som enhver med et digitalkamera i hånden nemt kan udføre, dog forudsat det kan stilles manuelt. I den lampe over bordet eller hvor det nu måtte være du gerne vil udskifte til en LED pære, så tag et billede med manuel eksponering og farvebalance til du synes billedet ligner det du ser. Hold indstillingen, skrue din nye tiltænkte LED pære i fatningen og tag et nyt billede. Her bliver hurtigt afsløret hvorvidt lysmængde og farvebalance svarer til det du forventer. Tricket med at se lyset spejlet fra en CD er da meget sjovt, men det er for kendere og siger hverken noget om lysmængde eller farvetemperatur.

Jeg har da også diskuteret den noget fejlagtige brug af Kelvingrader med Lysteknisk Selskab/DCL, for udgangspunktet er stadig et opvarmet legeme med en dermed jævn spektralfordeling, og det er KUN glødepæren der opfylder de betingelser (varme heste/pærer... nå nej)

Jeg er desværre ikke 100%, men 99% sikker på, at den LED pære fra Philips som Brugsen havde på tilbud til 199kr før jul, var en My Ambience på 9 watt, men jeg håber meget jeg tager fejl, for det var noget skrot som jeg returnerede efter 2 dage. Lyste som en gullig 40 watt pære. mvh. Staldkarlen.

 • 0
 • 0

Den med parafinkølingen kan jeg ikke gennemskue, da en 4watt LED udvikler rigtigt meget varme som skal væk. Hvis princippet fungerer, vender det op og ned på gængse køleteknikker- spændene.

Jeg vil blot endnu engang pointere, at der forekommer så megen overdrivelse på div. hjemmesider, at jeg næsten vil betragte noget af det som kriminelt at vildlede forbrugerne så groft. Jeg har netop købt nogle MR16 LEDS der afgiver et absolut rimeligt lys, dog næppe med Ra meget over 80. Det skriver fabrikanten imidlertid ikke noget om på æsken, der imod sikkert ganske ærlige 20.000 timer inden for 70% lys, hvor imod den bliver solgt som en 50.000 timers pære på nettet. Det kan godt være den kan holde de mange timer, men hvis der kun er f.eks. 30% lys tilbage, er det en ubrugelig, men prangende og vildledende forbrugeroplysning.

Jeg har også fået bekræftet, at mit kortvarige juleindkøb af en skrammelpære fra Philips, var en My Ambience - uha. Måske en 2.sortering, derfor den lave pris, men det håber jeg sandelig ikke.

Flere senere test samt egne erfaringer viser også, at en del sparepærer kun holder 3-4.000 timer. Fint med mig, men så skriv det dog på æsken- tøsedrenge.

Hovedformålet med at udfase glødepærerne skulle gerne være at spare en masse energi og dermed forurening. Men når kvaliteten og lovprisningen er så svingende som aldrig før, blir det en længerevarende kamp.

vrinsk...

 • 0
 • 0

Hej Thomas og Preben

Beklager jeg først fik tid til at lave de omtalte målinger nu, har været meget ophængt på det sidste, alle målinger som bekræftiger min udtagelser kan ses her:

http://www.prolys.dk/light_test.php

Så er det nu at du Preben skal kommer med modbeviser, ellers ved jeg ikke hvad der kan overbevise en skeptiker som dig, hvis måliger ikke kan gøre det...

Mvh. Mike http://www.prolys.dk/index.php

Se også den ultimative løsningen på dæmpnings problemet med LK FUGA IR TOUCH 350UNI - Sunflux er nu kommet med løsningen, dæmpning ned til 3% lys med kun 2 stk. 5Watt LED pære, og med Ra95@2700K, se måling på samme side...

http://www.prolys.dk/sunflux-gu10-halo-led...

Så bliver det næsten ikke bedre...

PS. Ole - køb kun LED pærer med Ra og Lumen værdien opgivet, så slipper du for mange problemer...

 • 0
 • 0

Til Mike: tak for tipset, men jeg skal nu nok klare mig. Da jeg ind imellem hjælper lidt butikker og gallerier med belysning, køber jeg ofte nye tiltag for at afprøve dem. Nogle bliver returneret, andre ryger blot i containeren- det er en del af omkostningen.

Uden det forhåbentligt lyder for frelst, er det nu den alm. forbruger jeg har i tankerne. Der er nemlig rigtig god gang i salget fra både supermarkeder og byggemarkeder af til tider noget forfærdelig skrammel, dårlige end alm. sparepærer. Og når fru Hansen, måske først efter et stykke tid, hvor både æske og kvittering er smidt ud, opdager sin nye fagre pære ikke er som forventet, er det for sent, og de bliver derfor siddende, som jeg også ser med masser af sparepærer med f.eks. ukristelige lange opstartstider - jo, de sælges endnu, men det står der absolut intet om på pakken.

Så både angivelser på pakken samt kendte mærkevarer er da et skridt på vejen, men min "hellige" frygt er som tidl. nævnt, mere den meget lange indfasningstid, eller udfasningstid af glødepærer om man vil. Min korte erfaring med tidl. omtalte My Ambience var skræmmende. Her stod både Philips o.a. fine ting på æsken... Jeg kan se på din hjemmeside du har et bredt sortiment, fint nok. Men jeg håber sandelig alle opfylder kravet om godt lys, uden det nødvendigvis skal være Ra over 90. Om end finurlige koder, er grundbetegnelsen på lysstofrør stadig varmhvid, hvid og koldhvid i lighed med f.eks. LED-bånd, el. 27,30, 40 etc. om man vil. Jeg betragter fortsat Kelvin angivelsen som misvisende og salgsprangende i LED sammenhænge der vildleder forbrugerne som betragter denne angivelse som et kvalitetsparameter- det er det ikke.

Og når selv de store som Osram og Philips ser det som en god salgsfidus, blir det rigtigt svært for fru Hansen.

Fortsat god påske.

 • 0
 • 0

Da jeg ind imellem hjælper lidt butikker og gallerier med belysning, køber jeg ofte nye tiltag for at afprøve dem. Nogle bliver returneret, andre ryger blot i containeren- det er en del af omkostningen.

Hvis du arbejder med gallerier, så ved du selvfølge at Ra værdien er alt afgørende sådanne steder... Dvs. min. Ra90, eller bedre, ellers ser farverne ikke naturlige ud... Det er jo heldigvis muligt med LED nu...

Uden det forhåbentligt lyder for frelst, er det nu den alm. forbruger jeg har i tankerne. Der er nemlig rigtig god gang i salget fra både supermarkeder og byggemarkeder af til tider noget forfærdelig skrammel, dårlige end alm. sparepærer. Og når fru Hansen, måske først efter et stykke tid, hvor både æske og kvittering er smidt ud, opdager sin nye fagre pære ikke er som forventet, er det for sent, og de bliver derfor siddende, som jeg også ser med masser af sparepærer med f.eks. ukristelige lange opstartstider - jo, de sælges endnu, men det står der absolut intet om på pakken.

De færreste bør vælge at bruge supermarkedet som sin lyskildeleverandør i øjeblikket, det er nok det bedste råd som kan gives. - Enter er pærerne for dyre i forhold til kvaliteten, eller også er de af for dårlig kvalitet...Og det gælder både OSRAM og Philips mf. som sælges i supermarkedet...

Min korte erfaring med tidl. omtalte My Ambience var skræmmende. Her stod både Philips o.a. fine ting på æsken...

Nu behøver et kendt navn jo ikke at være lig med kvalitet, tværtimod... Jeg bliver stadigvæk nød til at sige - kig på æsken, hvis der ikke står minimum Ra og Lumen værdi på æsken - så køb det ikke...! Det er allerede EU lovgivning at det skal stå på æsken, så jeg forstår ikke hvorfor Philips ikke kan overholde lovgivningen...?

Jeg kan se på din hjemmeside du har et bredt sortiment, fint nok. Men jeg håber sandelig alle opfylder kravet om godt lys, uden det nødvendigvis skal være Ra over 90.

Hvis du skal have noget der ligner lyset fra glødepæren, så skal du min. over Ra90, gerne Ra95-98, og ja vi overholder hvad du betegner som godt lys, plus en del mere...

Om end finurlige koder, er grundbetegnelsen på lysstofrør stadig varmhvid, hvid og koldhvid i lighed med f.eks. LED-bånd, el. 27,30, 40 etc. om man vil. Jeg betragter fortsat Kelvin angivelsen som misvisende og salgsprangende i LED sammenhænge der vildleder forbrugerne som betragter denne angivelse som et kvalitetsparameter- det er det ikke.

Kelvin er kun misvisende hvis sælgeren ikke sælger den angivende værdi, ellers er det den bedste/eneste mulighed vi har for at vurder lysfarven uden at se den - men tallene skal jo passe, ellers er det falsk markedsføring... Ses desværre meget...

Men jeg syntes der er for meget fokus på lysfarven, lyskvaliteten ( Ra) værdien er meget vigtiger at kigge på - hvis den er lav vil lyset om alle omstændigheder være dårligt, og det er her der ses de største udfordringer for Hr og Fru Hansen, for den er tit ikke angivet, eller meget misvisende for de fleste leverandør i Danmark. Da vi har eget test systemer for lyskilder, har jeg lavet test på mange LED lyskilder for forskellige kunder som er blevet tilbudt tvivlsomme LED produkter. Seneste eksemble er et produkt som er godkendt af GO-energi, på æsken står der Ra80, vores måling viser Ra61, en afvigelse på næsten 25% i forhold til det oplyste…! – Og det på et produkt som er godkendt af GO-Energi – du skal ikke tro på alt du læser, forlang dokumentation hvis i tvivl – så slipper du for de dårlige leverandør…

Og når selv de store som Osram og Philips ser det som en god salgsfidus, bliver det rigtigt svært for fru Hansen.

Nu er Philips og Osram ikke de eneste store leverandører, der findes mange i samme klasse som gør det meget bedre…

Mvh. Mike http://www.prolys.dk

 • 0
 • 0

Ja, der er i særdeleshed andre end Osram og Philips på LED markedet, men det er nok dem fru Hansen føler en vis tryghed ved. Jeg synes selvflg. at høj Ra er vigtigt overalt med udgangspunktet: hvad er det vi kommer fra? GLØDEPÆREN, men kan sagtens leve med lavere Ra en del steder til almen belysning, blot ikke madlavning, farvearbejde el. fruens strikkeri med ofte tætte farvenuancer.

30.jan bragte jeg et indlæg: En Ra historie fra det virkelige liv, hvilken burde vække stor undren hos de fleste.

Faren ved "dopede" lysgivere og lysrør er jo blot, at et middelgodt Ra på lidt over 80, stadig kan indeholde uheldige peaks i visse områder.

Den med Kelvin er vi ikke helt enige om, men pyt nu.

Men det glæder mig, at også du jagter god lyskvalitet generelt i denne jungle, der er mere tilvokset end nogensinde- stakkels fru Hansen.

 • 0
 • 0

Hej Ole

Og desværre forsvinder også Fru. Hansens vagthund (GO-energi), også nu - fra nytår er vi underlagt de leverandører der har den største pung til markedsføring (Philips/Osram), og ikke dem der kan leverer den bedste kvalitet til pengene...

Mht. høj lyskvalitet(Ra) mm. - så gælder de samme regler som hvis du skal købe en bil ol., sæt dig ind i hvad de forskellige ting betyder...

Og kræv af din leverandør at alle nødvendige informationer er oplyst ved købet, ellers find en anden og mere kompetent forretning, det er ikke så svært...(Husk min. Lumen, Kelvin, Ra, lysspredning, levetid)...

Mht. dine kunstere, så tror jeg de hvde valg den gode lyskvalitet, hvis de havde haft valget/vidst muligheden var der...

 • 0
 • 0

Hej, jeg har et problem med LED pærer der har GU10 fatning, de er monteret i udhænget på huset, de dør i løbet af en til to måneder. Det er ellers indkapslede typer der må anvendes i vådrum og ude. Kan det være fordi de er for kolde når de tænses? Det er SHINE 3W. 20 SMD dioder og SHINE 1*3W.

Orla Christensen

 • 0
 • 0

Orla Christensen: Min erfaring med GU-10 er generelt lidt dårligere end MR16 lavvolt, men nu behøver du jo ikke at købe det billigste skrot der findes på markedet. LED pærerne burde være en langtidsinvestering. Prøv Litegear el. det anerkendte Osram. De har en Parathom PAR16 på 4,5 watt. Billige LEDs kan hurtigt blive en både dårlig og dyr investering. LEDs elsker kulde, så det er måske nok snarere fugt der kan være problemet.

 • 0
 • 0

Hej, jeg har et problem med LED pærer der har GU10 fatning, de er monteret i udhænget på huset, de dør i løbet af en til to måneder. Det er ellers indkapslede typer der må anvendes i vådrum og ude. Kan det være fordi de er for kolde når de tænses? Det er SHINE 3W. 20 SMD dioder og SHINE 1*3W.

Orla Christensen

Det er det næppe, LED´s styrke er at de tænder med det samme selv når det er koldt. Det er formentligt fordi at de har fået det for varmt. De IP4?/5?/6? LED pærer jeg har set må ikke bruges i et lukket armatur. Hvis de bliver det, så kan de ikke komme af med varmen.

Hvis det ikke var det der var problemet, så kan det være du skal over i noget i denne stil: http://www.prolys.dk/led/560/led-arbejdsla... http://www.prolys.dk/led/605/luxinia-ufo-m... http://www.prolys.dk/led/652/led-skiltelam...

 • 0
 • 0

Jeg skriver lige et indlæg her, da dette er den seneste tråd med LED/sparepære diskussion.

Jeg er netop kommet ind fra min indkørsel, hvor jeg har skiftet 3 stk. 11 watt "klassiske" sparepærer ud i mine "halvmånelamper" med disse lidt underfundige 7 watt LED pærer: http://www.climacare.dk/da/ny-side-3467.asp Lyset på de nye LED-pærer er som forventet meget hvidt (vi er ovre i neonlys), men pærene lyser så stærkt, at jeg var nødt til at dreje dem lidt for at det ikke bliver for voldsomt - men det giver også et lidt blødere lys, når de lyser ind mod væggen. Ra værdien er acceptabel og hele indkørslen er nu pænt oplyst for samlet 21 watt.

Men det vigtige i denne historie er dog de "klassiske" sparepærer som jeg fjernede. De sidder med tænd/sluk automatik og er blevet tændt og slukket hver gang der har været mennesker eller dyr i indkørslen - sikkert mange gange hver nat - vinter og sommer - i mange år. Efterhånden som jeg har monteret dem, har jeg skrevet måned og år på pærene med en spritpen, og jeg er pænt overrasket over hvor langt de har holdt. Her er data på de pærer, som jeg fjernede: "Cosma" - oktober 2007 "Megaman Lilliput" - september 2008 "Megaman Lilliput" - februar 2007 De to første lyser som nye, selv her de sidste aftener med -12C. Den sidste var blevet lidt træt. De er vist alle købt i Harald Nyborg, men ikke deres billige kina-skrammel. Især Lilliput modellerne er gode, da de er usædvanligt korte...

Dette blot som et indspark til dem som i flere tråde her har brokket sig over kvaliteten af sparepærer - jeg kan ikke tillade mig at klage over de ovenstående - de har holdt hvad de lovede! Udskiftningen til LED er udelukkende sket for at få en hurtigere starttid, når vi lige skal et smut ud i bilen eller skuret. Nu vil de to bedste sparepærer blive genbrugt indendøre, hvor farvetemperaturen har lidt større betydning for WAF.

Vi har iøvrigt 5 spot-sparepærer (GU10 - 7 watt og 9 watt) fra Megaman inde i huset, som jeg gerne vil skifte til LED for en hurtigere starttid (farvetemperatur og Ra er OK), men jeg har det store problem, at ingen af dem endnu er stået af, selvom de nu har været i brug i over 4 år...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten