Høflig robot præsenterer sig selv

I disse dage præsenterer forskere fra det amerikanske universitet Carnegie Mellon deres robot-projekt. Robotten skal kunne genkende tale, svare høfligt på spørgsmål, selv finde vej og sågar give en præsentation af sig selv på konferencen om kunstig intelligens, AAAI-2002.

Robotten har fået navnet GRACE (Graduate Robot Attending Conference), og er udviklet til at kunne efterligne de grundlæggende menneskelige sociale færdigheder. Ifølge washingtonpost.com skal robotten blandt andet selv kunne skrive sig ind på konferencen, selv finde konference rummet eller spørge om vej, hvis den ikke umiddelbart selv kan finde lokalet, holde en tale og svare på spørgsmål fra salen.

Indtil videre minder robotten ikke meget om en menneske. Den er cylinderformet med et digitalt animeret ansigt på en computerskærm. GRACE har hverken arme eller ben, dens krop er dækket af sonarpaneler og stødpuder, og den kører på hjul.

Ifølge washingtonpost.com er robottens feminine træk begrænset til en kunstig kvindestemme der lyder som et automatisk telefonsystem, et hjerteformet ansigt med store blå øjne og høje kindben og en mund der er dårligt synkroniseret i forhold til talesyntesen.

De systemer der skal måle afstand og styre GRACE rundt mellem folk på konferencen er endnu ikke færdige, og talegenkendelsessoftwaren er heller ikke funktionsdygtig. Men robotingeniør Bryn Wolfe fra Carnegie Mellon University, håber at de når at blive færdig til GRACE skal præsentere sig selv på søndag.