Høreapparat-plaster sender lyd gennem dine knogler

Adhear hjælper mennesker med nedsat hørelse eller døvhed på grund af skader i mellemøret. Illustration: Otorix og Med-El

Høreapparater gennemgår i disse år en revolutionerende udvikling. De bliver mindre, bedre, mere brugervenlige og diskrete.

Et helt nyt skud på stammen er et apparat – Adhear – der ved hjælp af et plaster let og diskret og helt uden operation hjælper mennesker med konduktiv hørenedsættelse.

Hørehandicappet vil sige, at der er en blokering eller deformitet i mellemøret, der hindrer lyden i at komme videre ind til det indre øre, så patienten er helt døv eller har nedsat hørelse.

Normalt kræver høretabet en såkaldt benledningsløsning, hvor man gennem et kirurgisk indgreb fastgør et høreapparat til hovedskallen ved hjælp af en skrue. Apparatet presser på knoglen og transmitterer lyden ind til det indre øre ved at omsætte lydbølgerne til vibrationer. Men skruen kan give irritation og infektion. Alternativt kan man som nødløsning bære et pandebånd eller en bøjle, der holder høreapparatet på plads.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan stedbestemmer man lyd med lukkede øjne?

Den nye type lydprocessor fra det østrigske firma MED-EL kræver ikke operation. Den sættes fast bag øret ved hjælp af et plaster, der tåler vand og er allergivenligt, og som bare skal skiftes et par gange om ugen. Det er samtidig en velegnet løsning til børn, som ind imellem vokser fra hørehandicappet.

Adhear fås også med forskellige farver pynt, så det næsten virker som et smykke. Illustration: Otorix og Med-El

Allergivenligt klister

Der har været to store udfordringer i den nye løsning, forklarer Patrik Westerkull, der er civilingeniør i teknisk fysik og ejer af det svenske firma Otorix, der har udviklet teknologien.

Læs også: Spørg Scientariet: Kan et gab forhindre høreskader?

»Det mest innovative er dels at udvikle klæbemiddelkonceptet, så vi nu kan få klæbemidlet fastgjort til det samme sted på huden år efter år, uden at huden bliver irriteret på nogen måde. Det andet innovative er, at vores enhed er så effektiv, at den styrer lyden vibrationer gennem huden uden pres på huden og helt uden kirurgi eller implantater,« siger Patrik Westerkull til Ingeniøren.

Foreløbig har kun en håndfuld patienter i Danmark fået plasterløsningen, der er den første version af konceptet.

»Der er selvfølgelig flere måder at forbedre løsningen til yderligere patientgrupper. Samtidig vil vi også se på helt nye koncepter,« siger Patrik Westerkull.