Højttaleren fylder 100 år – og fødselaren er dansk
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Højttaleren fylder 100 år – og fødselaren er dansk

I november 1915 præsenterede danskeren Peter L. Jensen i Napa Valley i Californien den teknologi, der nu 100 år senere fortsat danner grundlaget for højttalere i alt fra klassiske hi-fi-systemer til høreapparater og smartphones: den elektrodynamiske højttaler.

Hans Magnavox-højttaler lagde grunden til, hvad der udviklede sig til en dansk eksportsucces for en branche, som i dag omsætter for godt 30 milliarder, hvoraf 80-85 pct. går til eksport. Jubilæet fejres torsdag behørigt af innovationsnetværket Dansk Lyd ved et arrangement i Struer Museums Bang & Olufsen-sal.

Men allerede før Peter L. Jensen i 1915 væltede USA med den 'store stemme' som hans Magnavoxhøjttaler også blev kaldt, havde Valdemar Poulsen i 1898 opfundet telegrafonen, som blev forløberen for båndoptageren. Og kort efter, i 1923, opfandt Alex Petersen og Arnold Poulsen Tonefilmen under navnet System Petersen & Poulsen, Fonofilm. Storebroderen Nordisk Film var på daværende tidspunkt både verdens ældste, men også ét af de største produktionsselskaber i den globale filmindustri.

»Højttaleren var en vigtig brik i fødslen af dansk lyd. Men dansk lyd er i dag meget mere end bare højttalerproduktion,« fortæller Jan Larsen, direktør for Dansk Lyd.

»Med en vækstrate på 5-7 pct. over de seneste 5-10 år kan man vel kun sige, at det gik godt og går godt for dansk lyd,« siger Jan Larsen

Grundlaget for Dansk lyd tager form

I starten af 1940'erne blev det elektromekaniske miljø etableret på DTU, eller Polyteknisk Læreanstalt som det hed dengang.

En heldig blanding af fremsynede forskere på DTU og en underskov af ’nørder’ med iværksætterånd skabte op gennem århundredet grobund for firmaer som Brüel & Kjær og deres akustiske måleudstyr, Ortofon med deres pick-up´er, William Demant (Oticon) med Danmarks første høreapparat og B&O med eksklusiv forbrugerelektronik. Samtidig etableredes der forskellige former for lydtekniske laboratorier og akustiske uddannelser på Teknologisk Institut, Aalborg Universitet og DTU.

Læs også: Danmarks glemte opfinder

Alle tiltag, der har bidraget til den viden, Danmarks i dag besidder inden for lydteknik. Man kan derfor finde danskudviklede højttalerenheder fra firmaer som Vifa, Peerless og ScanSpeak i et bredt udsnit af de højttalersystemer, der findes i butikkerne verden over i dag.

Hos Delta SenseLab, som har specialiseret sig i at teste lydkvaliteten i de produkter, vi omgiver os med, er man ikke i tvivl om, at dansk lyd er et godt brand:

»Rigtig mange virksomheder søger til Danmark for at opnå viden og kvalitet,« siger Søren Vase Legarth fra Delta SenseLab

»En del af de gamle danske lydvirksomheder har allerede fået udenlandske ejere og flere er under pres fra udenlandske opkøbere,« fortæller han

Ifølge Søren Vase Legarth hænger Danmark og lyd sammen og åbner døre ude i verden. En opfattelse, der hænger meget godt sammen med den virkelighed, man oplever hos Dansk Lyd.

»Vi har de seneste fem år oplevet massive investeringer fra Kina i danske virksomheder, hvilket tyder på, at værdi og kompetence ligger i Danmark,« siger Jan Larsen.

Ifølge Jan Larsen er det de danske ingeniørers evne til at integrere teknikker og systemer, som for eksempel i høreapparater, der trækker de udenlandske investorer til.

»Fremtiden kræver i højere grad en sammensmeltning af klassiske lydprodukter og data, og her råder Danmark også over masser af kompetencer blandt andet på universitetsniveau. Data er det nye sorte guld, men det kræver samarbejde på tværs for at få det udvundet og forædlet til nye innovative lydprodukter og løsninger« fastslår Jan Larsen

Hos Dansk Lyd er målsætningen, at Danmark i 2025 er et af verdens fem ledende centre for innovative lydrelaterede produkter og løsninger.

I anledning af jubilæet har Ingeniøren lokket en af Danmarks største lydentusiaster, Poul Mathiasen, til at give sit bud på de vigtigste nedslagspunkter i højttalerens historie.

Se Poul Mathiasens gennemgang i billedgalleriet her

I en 100 års gennemgang: Hvor er den elektrostatiske højttaler forsvundet hen?

  • 1
  • 0

Hej Jakob.

Tak for dit spørgsmål, som jeg udmærket forstår. Men jubilæet omhandler alene den elektrodynamiske højttaler, da det er den, der fylder 100 år. Derfor ;-)

Mvh
René Kornum

  • 5
  • 0