Højt D-vitamin niveau kan nedsætte risikoen for coronasmitte

Et D-vitamin niveau højere end anbefalet af myndighederne kan øge chancerne for at gå fri af coronavirus. Det tyder resultaterne fra en ny undersøgelse i hvert fald på.

En gruppe forskere fra University of Chicago Medicine har kigget på sammenhængen, og studiet er baseret på data fra 3000 patienter, der var tilknyttet University of Chicago Medicine, og som havde fået testet deres D-vitamin niveau inden for to uger op til test for COVID-19.

Mener at hudfarve spiller ind

Resultaterne viste, at patienter med mørk hud og et D-vitamin niveau på mellem 30 og 40 ng/ml, som sundhedsmyndighedernes anbefaling, havde 2,64 gange højere risiko for at blive smittet med COVID-19 end patienter med et D-vitamin niveau, højere end 40 ng/ml.

Forskerne fandt ikke signifikante sammenhænge mellem coronasmitte og D-vitamin hos de patienter, der var lyse i huden.

Læs også: Svampe i kosten øger optagelsen af D-vitamin

Undersøgelsens data om hudfarve og etnicitet kom fra informationer, patienterne selv havde registreret. Forskerne medtog desuden data fra patienternes sundhedsjournaler, såsom tidligere sygdomsforløb og nuværende medicinindtag.

Forskerne søger nu deltagere til to separate kliniske forsøg, som skal afprøve effekten af D-vitamin til at forebygge smitte af coronavirus eller nedsætte antallet af alvorlige sygdomsforløb.

“Dette er en observationsundersøgelse. Vi kan se, at der er en sammenhæng mellem D-vitamin og sandsynligheden for smitte med COVID-19, men vi ved ikke, om disse resultater alene skyldes D-vitamin, eller om der er andre relaterede biologiske faktorer,” siger David Meltzer, der har en ph.d. i hospitalsmedicin fra University of Chicago og som er hovedforfatter bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse. .

Undersøgelsen fra University of Chicago er en videreudvikling af en tidligere undersøgelse, der fandt, at en mangel på D-vitamin kunne øge risikoen for at blive smittet med coronavirus. En anden undersøgelse har desuden konkluderet, at over 80 procent af de patienter, der blev diagnosticeret med COVID-19, havde mangel på D-vitamin.

Hjælper knogler og immunforsvar

D-vitamin har tidligere vist en positiv effekt på knogler, immunforsvar, betændelse og på at begrænse smitte af luftvejsinfektioner. Men noget tyder på, at der har været tale om for lave doser af D-vitamin, forklarer David Meltzer.

“Baseret på vores resultater tror vi, at tidligere undersøgelser måske har uddelt doser, der var for lave til at have en effekt på immunforsvaret, selvom de måske har været tilstrækkelige til at forbedre tilstanden for knogler. Det kan være, at de forskellige niveauer af D-vitamin har forskellige funktioner,” siger David Meltzer.

D-vitamin fås gennem bestemte fødevarer, kosttilskud eller ved eksponering af sollys.

Læs også: Eksperter advarer: Tredje coronabølge kan være på vej

Omtrent halvdelen af verdens befolkning har et for lavt niveau af D-vitamin, hvis der tages udgangspunkt i sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Forskerne bemærker dog, at et overdrevent indtag af D-vitamin kan forårsage hyperkaliæmi, hvor kalium ophober sig i blodbanerne og i værste fald fører til knoglesmerter og nyresten.

Undersøgelsen blev publiceret i tidsskriftet JAMA Open Network i sidste uge.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er ikke mærkeligt, at et højt D-vitamnin-nivevau mindsker chancerne for at blive smittet med Covid-19, alene af den grund, at D-vitamin er med til at booste immunforsvaret. Det sker ved, at D-vitamin "sparker" de dræber-T-celler, der skal tage kampen op mod de indtrængende vira, i gang. Det sammme er påvist ved autoimmune sygdomme (populært sagt et overrumplet immunsystem), hvor chancerne for, at det sker, øges for personer med lavt D-vitamin-nivau, fx lyse eller især farvede personer bosat mod nord, hvor de kun i begrænset omfang bliver udsat for sol og dermed lav D-vitaminproduktion i huden. På den baggrund tør jeg godt spå, at en almindelig senfølge af Covid-19 bliver diverse autoimmune sygdomme, som fortrinsvis vil ramme personer med lavt D-vitamin-nivau, dvs. personer, der kun i begrænset omfang bliver udsat for sol.

 • 7
 • 0

Foreløbig kan jeg kun se, at undersøgelsen viser, at de mennesker der er meget ude og eksponeres for D-vit. gennem huden er bedre stillede. Men der sker jo ikke noget ved at sørge for, at D-vit. status er i orden. Så bliver det spændende at se hvad fremtidige undersøgelser viser :)

 • 3
 • 0

Studier af sammenhængen mellem D-vitamin underskud og Covid har nu kørt i et år rundt omkring i verden - navnlig i mindre velstillede lande. De viser helt samstemmende en klar correlation. Alligevel vælger myndighederne i hele den vestlige verden at læne sig tilbage og afvente store, kliniske studier der kan bevise causalitet og ikke bare correlation. Problemet er bare at ingen starter den slags studier.

Pharmavirksomhederne kan ikke patentere D3 og vil derfor helt naturligt ikke kaste sig ud i store omkostninger til den slags. Universiteterne kan få støtte til forskning i nye behandlinger og kloge nye molekyler og vil gerne have deres resultater i Lancet og NEJM, ikke i Ingeniøren, så de starter heller ikke den slags studier på eget initiativ. Der er ingen der har en god grund til at starte den slags studier. Bortset fra de myndigheder, der skal sikre at befolkningen behandles bedst muligt. Og de gør det heller ikke.

Der bliver i praksis kun startet studier i den vestlige verden på initiativ af industien - det er meget problematisk. Et andet godt eksempel er studier af eksisterende medikamenter til at afhjælpe eller forebygge covid. Der er startet studier med hydrocloroquin og alt muligt andet, som nogen har patent på; men eksempelvis Ivermectin, hvis patent er udløbet, bliver ikke undersøgt selv om det er meget mere lovende. Tosset.

Endnu mere hovedløst er det faktum at hele EU har samme anbefalede daglige dosis af D3. Når man nu ved helt sikkert at hovedkilden er egenproduktion i huden ved belysning med UV-B, og man kun producerer når solen er 45 grader over horisonten (hvilket i DK slet ikke sker i vinterhalvåret), så kan man undre sig over at de danske sundhedsmyndigheder end ikke undersøger hvor stor en del af befolkningen der har D3 mangel, selv i forhold til de lave grænseværdier, der er konstateret i forhold til knogleproblemer. Kom så i omdrejninger.

Der må komme noget selvransagelse efter denne pandemi er under kontrol. Og der bør rulle hoveder, fordi det har kostet både menneskeliv og formuer at de ting ikke er undersøgt rettidigt, og det har ikke skortet på advarsler...

 • 17
 • 0

Må jeg anbefale at man følger Dr. Campbell i forhold til dette emne.

https://www.youtube.com/watch?v=LfZpLllgd5Q

Det grundlæggende problem med at få befolkningens D-vitamin status op er, at de anbefalde doser på 10-20 ug dagligt er helt utilstrækkelige. Man bør ligge omkring 100-120nmol/l og der kommer man ikke op med myndighedernes anbefalinger. Probelemt er mere udtalt for: ældre, overvægtige, folk med mørk hud, folk der kulturelt er tildækkede året rundt.

 • 2
 • 2

Man bør ligge omkring 100-120 nmol/l og der kommer man ikke op med myndighedernes anbefalinger.

muligvis i overkanten?: Denne artikel fra 2010 omhandler dødeligheden blandt ældre mænd vs vitamin D i blodet: https://academic.oup.com/ajcn/article/92/4.... "There was a U-shaped association between vitamin D concentrations and total mortality. An approximately 50% higher total mortality rate was observed among men in the lowest 10% (<46 nmol/L) and the highest 5% (>98 nmol/L) of plasma 25(OH)D concentrations compared with intermediate concentrations."

Artiklen nævner i sin indledning at lignende sammenhænge er set i andre befolkningsgrupper samt i dyreforsøg: altså at også ekstraordinært højt vitamin D indtag kan være sundhedsskadeligt, fx ved at fremme kræft og tidlig aldring.

Som med så meget andet må der være en gylden mellemvej. Mange får måske fortsat for lidt D, også herhjemme. Men hvis dette lanceres uden forbehold, risikerer man, at nogle - for 'en sikkerheds skyld' - overdoseres.

 • 4
 • 0

Der er flere problemer her. - 25nmol/L er stadig et lavt niveau men forventeligt ud fra en dosis på 10 ug dagligt - For at komme op omkring 100nmol/L kræves ikke en forøgelse af dosis, der er er ligefrem proportional. Man skal op på 50-70 ug dagligt i vinterhalvåret. - De befolkningsgrupper der har mest brug for D-vitamin tilskud, tager ofte ikke selv initiativ til at tage kosttilskud.

Hvis du bliver indlagt med Covid på et stort hospital i hovedstadsområdet, tester de ikke D-vitamin status. Det er simpelt hen ikke noget der interesseret lægestanden!

Påfaldende, at ældre mennesker har et dårligere antistof respons på en Covid infektion OG vaccine end yngre. Kunne en del af forklaringen være, at ældre generelt har en lav D-vitamin status? Denne hypotese kunne i det mindste testes. Implikationerne er ret markante, hvis der er en sammenhæng.

PS: Jeg skal personligt tage 70 ug D-vitamin dagligt for at få målt 100-120 nmol/L, så det gør jeg mellem efterårsferien og påske. Jeg er omkring de 50 og ikke overvægtig. Jeg har mit liv for kært til at lade være.

 • 3
 • 1

Man kan jo selv vælge, se denne graf: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/core/lw/2.0/h...

..som kunne tyde på, at 80 nmol/L er optimalt (hvis man isoleret ser på dødelighed), så hvorfor gå over dette :-)? Figuren kunne ganske rigtigt tyde på, at gældende anbefalinger mht. vit D er for lave. I øvrigt en god artikel med masser af nuancer. Incl. større risici ved tilbagevendende høje éngangsdoser af D-vitaminer (fx ved insprøjtninger hos folk med særlig udtalt D-mangel), samt ingen forbedring af brystkræftrisiko.

I en anden undersøgelse af 26000 personer over en 5-årsperiode: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa180... konkluderede man, at "Supplementation with vitamin D did not result in a lower incidence of invasive cancer or cardiovascular events than placebo". I samme artikel videregives fra andre undersøgelser dette resultat: "the 25-hydroxyvitamin D levels associated with lowest risks tend to be above 30 ng per milliliter (75 nmol per liter) for cancer (at least colorectal cancer) but between 20 and 25 ng per milliliter for cardiovascular disease."...

Jeg ville nok vælge den moderate mellemvej.

 • 5
 • 0

https://altomkost.dk/fileadmin/user_upload...

Tjoh. Men statusD er af beskedent omfang, kiggede kun på befolkningsgrupper der ikke blev anbefalet tilskud i forvejen og det havde en skæringsværdi på 25ng/mol (hvilket er meget lavt). Deltagerne var ikke repæsentative (i forhold til overvægt, alder, fysisk aktivitet, rygning mv) men var rekrutteret blandt aktive og raske. Lutter folk, der netop IKKE er i risikogruppen for svær Covid, faktisk.

Det er i øvrigt et studie, der er iværksat af fødevareministeriet for at se om om det vil være en ide at berige visse fødevarer (formentlig mejeriprodukter) ligesom de øvrige nordiske lande. Det viser at det vil være en god ide at berige; men det er ikke sket...

 • 3
 • 0

Jeg ville nok vælge den moderate mellemvej.

Lyder som en god tilgang :o)

Personligt tager jeg tests. De kan købes på apoteket (også online) for et par hundrede, tager 10 minutter (lidt ligesom en graviditetstest med to streger) og skærer ved 30 ng/mol.

Jeg er en tyk mand i 50'erne med indendørs arbejde og begrænset haveflid, så jeg ved godt at jeg har alt for lille syntese i huden. Derfor begyndte jeg sidste påske at tage 50 mcg dagligt (5 gange den anbefalede dosis). Det var utilstrækkeligt, så jeg gik op på 100 (10 gange den daglige anbefalede) i efteråret. Det var nok indtil december. Nu er jeg på 150 og er lige testet under 30 igen for en uge siden. De anbefalede daglige doser er en joke for tykke gamle mænd :o)

 • 5
 • 0

Det lyder spændende med de test man selv kan købe. Hvad hedder de?

Selv er jeg heldigt, at jeg har en læge der ikke blokerer for d-vitamin måling, så jeg kan korrelere mit d-vitamin indtag med blodværdien. Det indtag jeg har behov for ligger, også over det anbefalede.

Det er ikke en selvfølge.

Jeg kan desværre ikke henvise til udtalelsen, men for nogle få år siden udmeldte sundhedsmyndighederne i DK, at d-vitaminmangel ikke var et problem i befolkningen og læger fik at vide, at de ikke generelt behøvede at måle for mangel. Det var for dyrt.

Det betyder, at nogle personer i dk, skal kæmpe med deres læge for at få målt d-vitamin, selv ved tidligere påvist mangel og symptomer derpå.

Jeg har haft behov for 64 mcg d-vitamin i vintermånederne og lidt mindre om sommeren, for at holde niveauet knap over 80 nmol for en midaldrende tyk kvinde.

Det er godt nok kun et målepunkt. Men for mit vedkommende blev min knogleskørhed signifikant forbedret efter indtag af unikalk forte K2.

For at komme tilbage til Corona.

I UK blev også bamefolk i de højere sociale klasser ramt uforholdsmæssig hårdt af corona. Så når mennesker med mørk hud i USA har nok d-vitamin, er de nok ikke repræsentative, og det er sandsynligt at de måske ikke rammes af corona af andre grunde.

Patienterne i det spanske forsøg, hvor d-vitamin var gavnligt, havde vist kriminelt lave værdier. Det alene kan måske øge risikoen for alvorlige infektionsforløb, mens der ikke kan ses en sammenhæng ved moderat mangel.

Men som de Norske læger sagde som kommentar til forsøget, om d-vitamin hjælper eller ej, så kan det ikke skade at tage d-vitamin her i Norden om vinteren.

 • 4
 • 1

Det lyder spændende med de test man selv kan købe. Hvad hedder de?

Der er flere forskellige. Jeg har prøvet een der hedder quicktest d eller noget i den dur fra webapoteket.dk nogle gange og en hvor man skulle sende en prøve ind til et laboratorium og fik svar efter nogle dage og en der gav et svar i fire farver. De minder om hinanden, der følger en lille lancet med, som man prikker (det er en lille dims, hvor man udløser en fjeder - det er næmest helt smertefrit) et lille hul med og så klemmer man en dråbe ud på testmediet, drypper lidt medfølgende fortyndingsvæske (formentlig sterilt vand) ovenpå og så venter man lidt (eller putter det i en kuvert)...

Bare google "D vitamin test" og du vil have en håndfuld at vælge mellem i prislejet mellem 200 og 400 :o)

 • 2
 • 0

Tak for svar.

Jeg kan se, der er kommet nye anbefalinger angående d-vitamin supplering fra Fødevarestyrelsen i december 2020.

De seneste undersøgelser i dk har vist at ca. 20 procent af danskerne har d-vitamin mangel i vintermånederne. Generelt er der tale om let mangel.

De anbefaler 5 til 10 mcg per dag for folk, der ikke er i risikogrupperne.

Ps den spanske undersøgelse er trukket tilbage

 • 2
 • 1

20 procent af danskerne har d-vitamin mangel i vintermånederne. Generelt er der tale om let mangel.

Hvordan når du frem til det?

Graduering af D-vitaminstatus 0-12 nmol/l: svær mangel (rachitis og osteomalaci kan forekomme) 12- 25 nmol/l: mangel 25-50 nmol/l: insufficiens 50-75 nmol/l: sufficient 75-150 nmol/l: optimalt niveau hos osteoporosepatienter og nyrepatienter 200-oo nmol/l: risiko for toksicitet

Der er så vidt jeg kan se ikke offentliggjort studier der kigger på insufficiens i DK; men eksempelvis sundhedsstyrelsen skriver at "undersøgelser viser" at mellem 30 og 70% af befolkningen er under 50 om vinteren. Og DTU's studie højere oppe i tråden (som primært var yngre, aktive mennesker og som ikke fortalte hvornår på året den var foretaget) viste over 20% under 25. Det kan vel ikke kaldes let mangel (?)

Når man tænker på hvor enkelt det ville være at sætte en Phd'er på Panuminstituttet til lige at trække lidt statistik ud fra sundhed.dk hvor alle danskeres laboratoriesvar ligger er det i mine øjne komplet ufatteligt at vi ikke har et bedre overblik. De har gjort det i UK, hvor de konstaterede at 72% af befolkningen lå under 50 i vinterhalvåret...

De anbefaler 5 til 10 mcg per dag for folk, der ikke er i risikogrupperne.

Ja. Min påstand er at det er helt utilstrækkeligt for en stor del af befolkningen. Tillad mig at perspektivere lidt:

Et ophold i solen på 80 sekunder uden tøj for en yngre voksen ved bølgelængde på 290-315 nm giver en mængde 25-OHD niveau, der svarer til indtagelse af 10 mcg D3. 80 sekunder for at opnå den anbefalede dosis!

Bemærk at dette kun kan forekomme ved middagstid mellem april og oktober på vores breddegrader, da sollystets vinkel ellers ikke tillader at UVB trænger gennem atmosfæren (solen skal være mere end 45 grader over horisonten). Denne endogene syntese i huden er i sagens natur den primære kilde til vitamin D, som ellers kun fås fra kød, svampe og kosttilskud. Hvis man opholder sig i badebukser eller bikini i solen indtil man begynder at opnå lidt farve (minimal rødme) svarer det til at spise knap 400 mcg. Det er 40 gange den anbefalede daglige dosis efter en tur i vandet eller rydde ukrudt i bedet...

For personer over 75 år er den dermale synteses effekt faldet til ca en fjerdedel, dvs de skal opholde sig i solen 4 gange længere end en på den halve alder for at opnå samme effekt. Tilsvarende gælder for mørklødede mennsker - melanin blokkerer UVB, så eksempelvis en gambianer skal opholde sig i solen 6-10 gange længere end en skandinav. Åh ja, tøj stopper også UVB (ganske ligesom solfaktor 15 gør), så af med t-shirt og væk med solcreme noget af dagen, please. Husk selvfølgelig at gøre det med måde - der er ingen grund til at risikere hudkræft for at undgå d-vitaminmangel.

Ved middagstid er solen mellem 10 (januar) og 55 (juni) grader over horisonten her i DK.

For folk som er bekymrede over overdoser af D3 ved solbadning kan jeg lige supplere med at nævne, at syntesen er selvregulerende, idet der indledes en (ligeledes UVB betinget) nedbrydning af 25OHD, som øges i takt med at 25OHD koncentrationen øges - man kan således ikke slikke sol til et toksisk niveau ved den dermale syntese. Man skal ud i solen uanset om man har for lidt eller for meget. Nedbrydningen vil holde plasmakoncentrationen under ca. 200 uanset om den kommer fra syntesen eller er indtaget i form af føde eller kosttilskud.

 • 5
 • 0

Graduering af D-vitaminstatus 0-12 nmol/l: svær mangel (rachitis og osteomalaci kan forekomme) 12- 25 nmol/l: mangel 25-50 nmol/l: insufficiens 50-75 nmol/l: sufficient 75-150 nmol/l: optimalt niveau hos osteoporosepatienter og nyrepatienter 200-oo nmol/l: risiko for toksicitet

Jeg beklager at have gjort mig skyldig i at skifte enhed undervejs i tråden. Det giver naturligvis forvirring. I mit seneste indlæg tales om koncentrationer i nmol/L medens jeg tidligere har talt om ng/mL. Det er heldigvis muligt at omregne... 1 ng/mL = 2,5 nmol/L. Det er plagsomt at litteraturen og myndighederne i de enkelt lande ikke kan bringes til at arbejde med SI-enheder - eller bare enes om en anden enhed.

For at føje spot til skade er der også to enheder i omløb for hvor meget man skal spise. Det angives i enten mcg (microgram) eller IU (internationale enheder). Her skal der ganges med 40... Den anbefalede dosis i DK er 10 mcg, hvilket er 400 IU.

For god ordens skyld: Personligt ønsker jeg at være på minimum 30 ng/mL (=75 nmol/L), hvilket er den øvre grænse for "sufficient" - i hvert fald indtil jeg er vaccineret. For at komme derop tager jeg pt. 150 mcg (6000 IU), fordi jeg har en masse fedtvæv (d3 er fedtopløseligt), er forholdsvis gammel (57 år) og får meget lidt sol. Det vil ikke gælde for de fleste andre - slet ikke hvis man er yngre eller slankere. Mål din koncentration og snak med lægen om hvordan netop du opnår den koncentration du ønsker :o)

 • 2
 • 0

Det er ikke min konklusion, at der kun er tale om let mangel på d-vitamin. Det er refereret fra sundhed.dk, hvor de oplyser om de nye anbefalinger for d-vitamin fra Fødevarestyrelsen.

Men ja, jeg har altid undret mig over, at de kommer frem til, at der er få med mangel på d-vitamin. Min venne og bekendtskabskreds må virkelig være urepræsentativ.

Erfaringen her er også, at indtag skal kontrolleres med blodmåling.

Det der også undrer mig er, at fedme ikke bliver nævnt som risikogruppe i anbefalingerne. Da det også blev nævnt som årsag til mangel hos mig, trods flereårig anbfalet d-vitamin indtag både i tabletform og mad. Ligeledes brugte jeg heller ikke solbeskyttelse de første minutter i solen om sommeren.

Det tog tid for mig, at opnå et tilstrækkeligt d-vitamin niveau, da jeg var bange for at øge indtaget væsentlig over den anbefalede daglige dosis af frygt for toksicitet.

Man kan godt opnå toksisk d-vitaminniveau, når man indtager for meget d-vitamin oralt. Det er f.eks også sket her i Danmark, hvor småbørn blev forgiftet af de d-vitamin dråber, der blev anbefalet for børn under 2 år. Der var sket en fejl under produktionen, hvor dråberne endte med at have en meget højere koncentration end angivet.

Diætisten på hospitalet nævnte 50 mcg som sikker grænse for, hvor man ikke havde set d-vitamin toksitet.

 • 1
 • 0

Sundhedsstyrelsen skriver på deres side anbefalinger i forhold til D-vitamin som iøvrigt lige er blevet opdateret, at EU`s upper safe limit for indtag for alle over 11 år er 100ug dagligt.

https://www.sst.dk/da/viden/ernaering/anbe...

Hvorfor roder vi rundt med 5, 10, 20 ug, når vi sikkert kunne anbefale befolkningen at de om vinteren skulle tage fx. 50 ug og 100ug hvis BMI over 30.

 • 3
 • 0

Hvorfor roder vi rundt med 5, 10, 20 ug, når vi sikkert kunne anbefale befolkningen at de om vinteren skulle tage fx. 50 ug og 100ug hvis BMI over 30.

Ja det er helt fantastisk, at der er en hel masse mennesker, der ikke har opdaget at sygdom er en kæmpe forretning. Og forretningshaverne har jo ingen interesse i at skære ned på forretningen eller opnå lavere priser. Så derfor bliver vi overersvømmet med misvisende information. Jeg skal ikke lave en kæmpehistorie ud af dette . Men i relation til D vitamin problematikken, hænger det jo sammen med D vitamin virker som en igangsætter for kroppens eget immunforsvar via T cellerne. Så jo lavere D vitamin i kroppen jo lavere niveau for kroppens eget immunforsvar, dvs altså jo mere sygdom. Og så er vi jo der hvor "forretningshaverne" gerne vil være, nemlig mere sygdom og mulighed forat afsætte produkterne.

Så derfor roder vi rundt nede på de lave niveauer, der anbefales om D vitamin. Men kroppen selv laver langt større mængder D vitamin, når huden udsættes direkte for sollys. Og det forskrækker ikke kroppen, for den bliver bare solbrændt og afskærer derved sollys når den har produceret nok D vitamin.

 • 2
 • 4

Dem jeg træner med (også halvgamle drenge) og jeg selv mærker et tydeligt boost i præstationerne i foråret som må tilskrives solen, da det ligesom er eneste variabel.

Om det er hormonbalance eller opjustering af D vitamin ved jeg ikke eller om det kommer af lidt kostforandring ved jeg heller ikke.

Udover D-vitamin og K-vitamin, så er Calmette vaccination, propolis, motion og nok søvn blevet underprioriteret på trods af de meget lave udgifter og helt fraværende risici.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten