Højhuskollaps i Nigeria: Byggede måske højere end tilladt

I millionbyen Lagos kollapsede et højhus mandag. Dødstallet fortsætter med at stige. OBS: Billedet er et arkivfoto og ikke fra den pågældende ulykke, men fra en anden sammenstyrtning i Nigeria, hvor bygningskollaps langt fra er noget særsyn. Illustration: Flickr / salamba4u

36 døde er indtil videre trukket ud af murbrokkerne i Lagos, Nigerias største by, hvor et højhus på over 20 etager kollapsede mandag.

Det skriver BBC og flere andre internationale medier.

Ejendommen, et lejlighedskompleks, var under opførelse, da det pludseligt faldt sammen. Det vides ikke, hvor mange bygningsarbejdere der befandt sig på byggegrunden på daværende tidspunkt, men op mod 100 personer har været meldt savnet.

»Indtil videre er 36 personer, 33 mænd og tre kvinder, bekræftet døde, mens der er fundet ni overlevende,« har Femi Oke-Osanyintolu, en repræsentant for bystyret, udtalt til nyhedsbureauet AFP torsdag.

Kort før kollapset havde byggepladsen været lukket ned, efter der var fundet ikke nærmere definerede fejl (’abnormalities’), ifølge New York Times.

Efter ulykken er chefen for byens byggekontrolmyndighed blevet suspenderet, og en afdækning af årsagen er sat i gang. Det har en gruppe med arkitekter, ingeniører og jurister fået 30 dage til.

Gruppen skal blandt andet undersøge, om der er brugt korrekte materialer, og om byggeforeskrifterne er overholdt. Ifølge et af landets største medier, der refererer udsagn fra den nu suspenderede byggechef, var bygningen kun godkendt til 15 etager, men alligevel har de ansvarlige bag projektet valgt at etablere i hvert fald yderligere seks etager.

Det seneste bygningskollaps er blandt de alvorligste, men langt fra det eneste i Nigeria i de seneste år. Alene siden årtusindeskiftet har landet været ramt af adskillige dødelige sammenstyrtninger. I 2019 døde 20, heriblandt flere elever, da en skolebygning i tre etager faldt sammen.