Højhuse i Brøndby fyldt med gift
For anden gang er der konstateret så store mængder af PCB i danske boliger, at det kan være skadeligt for beboerne. PCB er en af verdens 12 farligste miljøgifte.
Boligselskabet DAB har fundet PCB i samtlige 16 målinger af luften i to højhuse i Brøndby Strand. Fundene ligger over Sundhedsstyrelsens aktionsværdi, hvor der er pligt til at nedbringe forureningen for at sikre beboernes helbred.
En enkelt prøve overstiger den høje aktionsværdi, hvilket kun giver DAB få måneder til at handle.
Flere resultater på vej
Læs også: 250 lejligheder i Brøndby forurenet med PCB
Boligselskabet er lige nu ved at analysere resultater af yderligere målinger, der skal afdække forureningen i detaljer, men KAB administrerer kun 2 af de 12 ens højhuse i Brøndby Strand. Højhusene rummer i alt omkring 750 lejligheder.
To af de øvrige boligselskaber, der har lejligheder i højhusene, Bo-Vest og PAB, er derfor straks gået i gang med at fastslå, om de også er omfattet af forureningen, under skarpt opsyn af Brøndby Kommune.
»Når der er PCB i nogle af husene, så er der stor sandsynlighed for, at det også findes i de andre huse,« fremhæver arkitekt Søren Bendtsen fra kommunens planafdeling.
PCB er blandt andet hormonforstyrrende og mistænkes for at være kræftfremkaldende. Stoffet blev benyttet i byggerier fra 1950 frem til 1976, da det blev forbudt. PCB afdunster oftest i store mængder til indeklimaet, når det sidder i fugerne.
Ifølge inspektør John Oberg fra DAB tyder de første undersøgelser på, at PCB'en inde i Brøndby-lejlighederne stammer fra fuger uden på de 16 etager høje huse. Herfra forurener den betonen og trænger videre ind i lejlighederne.
Derfor kan en renovering indebære, at en del af betonen skal skæres væk og behandles som farligt affald.
»Den endelige regning tænker vi slet ikke på endnu. Det er uoverskueligt,« siger John Oberg.
Gigantisk samfundsproblem
Samme melding lyder fra et af de andre boligselskaber i Brøndby Strand, PAB.
»Vi står over for et uløseligt, gigantisk samfundsproblem, hvis der er PCB så mange steder, som nogle frygter,« siger Morten Søegaard-Larsen, som er chef for selskabets tekniske afdeling.
De henviser begge til Farum Midtpunkt, hvor 295 boliger er forurenet. Trods halvandet års arbejde er det endnu ikke lykkedes boligselskabet KAB at finde en metode til at fjerne PCB'en, fordi miljøgiften er trængt ind i andre materialer end fugerne.
Hidtil har Danmark fokuseret på PCB i skoler, daginstitutioner og andre offentlige bygninger, men boliger udgør ifølge eksperterne et langt større problem. Ingeniørens udtræk fra BBR viser, at der blev bygget næsten tre gange flere boliger end skoler, daginstitutioner og kontorbygninger tilsammen i den periode, hvor håndværkerne benyttede PCB. Omkring en million danske boliger, godt hver tredje, er opført i perioden.
Dertil kommer, at den tid, man opholder sig i forureningen, er afgørende for, hvor meget den skader organismen, påpeger Lars Gunnarsen, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut og medforfatter til flere rapporter om PCB i bygninger.
»Jeg er mere forskrækket over dem, der har boet i 30 år i en PCB-forurenet lejlighed, end over dem, som har gået fire år i skole i en kontamineret bygning,« siger han.
Eksperter frygter, at op til en halv million danske boliger kan indeholde PCB, men de har ingen rapporter at læne sig op ad.
Der er intet krav om, at boligejerne skal tjekke for PCB. Men de, som alligevel gør det, bliver mødt med krav om dyre renoveringer.
»Det er at lede efter problemer og udgifter, og det har ingen råd til,« siger projektleder Ole Schleicher, Force Technology.
