Højhuse i Brøndby fyldt med gift

25. februar 2011 kl. 06:0718
Højhuse i Brøndby fyldt med gift
Illustration: Das Büro.
Op mod 12 højhuse med 750 lejligheder kan være så forurenede med PCB, at dele af betonen skal skæres væk for at sikre beboerne mod risikoen for at udvikle livstruende sygdomme.
Artiklen er ældre end 30 dage

For anden gang er der konstateret så store mængder af PCB i danske boliger, at det kan være skadeligt for beboerne. PCB er en af verdens 12 farligste miljøgifte.

Boligselskabet DAB har fundet PCB i samtlige 16 målinger af luften i to højhuse i Brøndby Strand. Fundene ligger over Sundhedsstyrelsens aktionsværdi, hvor der er pligt til at nedbringe forureningen for at sikre beboernes helbred.
En enkelt prøve overstiger den høje aktionsværdi, hvilket kun giver DAB få måneder til at handle.

Flere resultater på vej

Læs også: 250 lejligheder i Brøndby forurenet med PCB

Boligselskabet er lige nu ved at analysere resultater af yderligere målinger, der skal afdække forureningen i detaljer, men KAB administrerer kun 2 af de 12 ens højhuse i Brøndby Strand. Højhusene rummer i alt omkring 750 lejligheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To af de øvrige boligselskaber, der har lejligheder i højhusene, Bo-Vest og PAB, er derfor straks gået i gang med at fastslå, om de også er omfattet af forureningen, under skarpt opsyn af Brøndby Kommune.

»Når der er PCB i nogle af husene, så er der stor sandsynlighed for, at det også findes i de andre huse,« fremhæver arkitekt Søren Bendtsen fra kommunens planafdeling.

PCB er blandt andet hormonforstyrrende og mistænkes for at være kræftfremkaldende. Stoffet blev benyttet i byggerier fra 1950 frem til 1976, da det blev forbudt. PCB afdunster oftest i store mængder til indeklimaet, når det sidder i fugerne.

Ifølge inspektør John Oberg fra DAB tyder de første undersøgelser på, at PCB'en inde i Brøndby-lejlighederne stammer fra fuger uden på de 16 etager høje huse. Herfra forurener den betonen og trænger videre ind i lejlighederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor kan en renovering indebære, at en del af betonen skal skæres væk og behandles som farligt affald.

»Den endelige regning tænker vi slet ikke på endnu. Det er uoverskueligt,« siger John Oberg.

Gigantisk samfundsproblem

Samme melding lyder fra et af de andre boligselskaber i Brøndby Strand, PAB.

»Vi står over for et uløseligt, gigantisk samfundsproblem, hvis der er PCB så mange steder, som nogle frygter,« siger Morten Søegaard-Larsen, som er chef for selskabets tekniske afdeling.

De henviser begge til Farum Midtpunkt, hvor 295 boliger er forurenet. Trods halvandet års arbejde er det endnu ikke lykkedes boligselskabet KAB at finde en metode til at fjerne PCB'en, fordi miljøgiften er trængt ind i andre materialer end fugerne.

Hidtil har Danmark fokuseret på PCB i skoler, daginstitutioner og andre offentlige bygninger, men boliger udgør ifølge eksperterne et langt større problem. Ingeniørens udtræk fra BBR viser, at der blev bygget næsten tre gange flere boliger end skoler, daginstitutioner og kontorbygninger tilsammen i den periode, hvor håndværkerne benyttede PCB. Omkring en million danske boliger, godt hver tredje, er opført i perioden.

Dertil kommer, at den tid, man opholder sig i forureningen, er afgørende for, hvor meget den skader organismen, påpeger Lars Gunnarsen, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut og medforfatter til flere rapporter om PCB i bygninger.

»Jeg er mere forskrækket over dem, der har boet i 30 år i en PCB-forurenet lejlighed, end over dem, som har gået fire år i skole i en kontamineret bygning,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksperter frygter, at op til en halv million danske boliger kan indeholde PCB, men de har ingen rapporter at læne sig op ad.

Der er intet krav om, at boligejerne skal tjekke for PCB. Men de, som alligevel gør det, bliver mødt med krav om dyre renoveringer.

»Det er at lede efter problemer og udgifter, og det har ingen råd til,« siger projektleder Ole Schleicher, Force Technology.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
26. februar 2011 kl. 15:11

Det er ikke alle, der har råd til at bo i eget parcelhus. De kan koste flere millioner. Mange har kun råd til at i udlejede lejligheder.

Men man skal kunne bo uden at der er pcb, asbest eller andre farlige materialer i boligen.

17
26. februar 2011 kl. 10:22

Det lyder rigtig godt, hvis dele af bebyggelsen er mindre forurenet, end man kunne frygte. Så er det lettere at prioritere implementeringen af afværgeforanstaltninger.

Det ændrer dog ikke på, at pcb er så farlig en gift, at den er uacceptabel i boliger, selv i små mængder. På sigt undgår man nok ikke at skulle skride ind i de mindre forurenede bebyggelser også, evt. i forbindelse med løbende vedligeholdelse og renovering.

16
Indsendt af Vagn Kjær-Hansen (ikke efterprøvet) den lør, 02/26/2011 - 08:32

I Brøndby Strand regner vi ikke med, at "hele bydelen er ramt". Nogle af boligselskaberne har også målt i de lave huse, og der er kun fundet små mængder PCB. Så måske er det kun i nogle af højhusene, den er gal.

Der er fire forskellige boligselskaber i Brøndby Strand parkerne, og de har benyttet forskellige entreprenører ved opførelsen. Lejerbo har ikke fundet PCB ved deres målinger i højhuse, mens DAB har.

15
25. februar 2011 kl. 20:27

Indfør rygeforbud i lejeboligheder uden PCB og genhus rygerne i lejligheder med PCB.

Risikoen ved PCB er forsvindende i forhold til rygning.

14
25. februar 2011 kl. 19:59

Højhusene i Brøndby Strand er nok ikke værdifulde nok til at kunne bære meget omfattende renoveringer Det vil sandsynligvis bedre kunne betale sig at etablere midlertidige foranstaltninger og rive ned over tid.

I øvrigt er højhusene bygget i samme materialer, som den enorme omkringliggende bebyggelse, der består af boliger og institutioner i 2-4 plan. Antallet af omkringliggende boliger overstiger langt antallet af boliger i højhusene.

Problemet er enormt.

13
25. februar 2011 kl. 13:55

Det er formodentlig den mest rigtige løsning... Helbygget murstens hus, ingen underlige isolering. Ingen pap væge, MURSTEN alle vegne. Jeg har beboet det siden 1975.. Jeg er i dag 73 år gammel.. Jeg fejler ikke noget........................................... PCN

12
25. februar 2011 kl. 13:21

Kan en eller anden komme med et skøn, der fortæller hvor mange alvorlig syge (døde), vi i Danmark forventer at undgå, hvis vi renoverede/fjernede de nævnte bygninger. Det er jo kun interessant at ofre penge på at overholde en politisk fastsat grænseværdi, hvis det også gavner!

11
25. februar 2011 kl. 12:13

Forslaget om at lufte mere ud er ikke forkert - det er en brugbar måde at reducere koncentrationen af PCB.

Hovedopgaven for en emhætte er at fjerne em/forurening fra madlavning. Så dette kan ikke være på tale.

Enig hvis du tænker på rigtig ventilationsanlæg:

Når en vis luftmængde fjernes fra et lokale, skal der tilføres den samme mængde erstatningsluft. Dette er som oftest den koldere udeluft. Den kolde luft skal opvarmes til rumtemperatur, og denne proces kræver energi.

Så der skal installeres rigtige ventilations anlæg med luftskifte op til 3-5 gang i timen, som har varmegenvinding og varmeflade som kan forsyne alle lokaler. Folk har travlt i hverdagen, så de glemmer lufte ud.

10
25. februar 2011 kl. 12:06

Det er jo standard i meget socialt byggeri . Det lufter ud det støjer og det koster masser af anergi. men så er der da et dobbelt formål PCB og udluftning.

I øvrigt er denne metode også den anviste i et supermoderne byggeri som 8tallet (hvor der i parentes sagt er meget store vinduesarealer og næsten ingen mulighed for at lade et vindue stå på åbent, hvis man ikke er hjemme - der er kun store døre i lejlighederne) Jeg undre mig såre over vore regler for varmeberegning i sådanne byggerier. Det er klassifieceret som klasse B.

9
Indsendt af Vagn Kjær-Hansen (ikke efterprøvet) den fre, 02/25/2011 - 11:02

Forslaget om at lufte mere ud er ikke forkert - det er en brugbar måde at reducere koncentrationen af PCB. Jeg kan dog ikke forestille mig, at det er en tilstrækkelig løsning i de højhuse, hvor man har fundet PCB over 3.000 ng/m3 luft - det som er Sundhedsstyrelsens høje aktionsgrænse.

Den lave aktionsgrænse er på 300 ng/m3 luft, altså 10 gange lavere. Når den overskrides moderat, kan løsninger som øget udluftning være tilstrækkeligt til at bringe koncentrationen af PCB under grænseværdien.

8
25. februar 2011 kl. 11:02

I find most disturbing of all the reported fact that there is no requirement for the buildings' owners to actually check. That some are doing so, despite the costs that they can can clearly expect, should be praised very highly. That the Danish Government doesn't require such testing is simply shocking.

Let's just look at the issues involved. PCBs at this level do not produce acute health problems but do potentially have long term health effects. Clearly then those who are exposed for the longest time and where the exposure has the longest time to take effect are at the highest risk, so prioritising schools is the right approach, but that should not be done at the expense of sorting out the the same problems in homes. These are after all the place we spend the majority of our time. Children exposed in the home get much longer exposure than in schools... of course if they get both...

While the maximum permissible levels of toxic materials are supposed to be set at levels well below those believed likely to cause harm to people, we have to remember that politics plays a large part in the setting of such levels, especially when there is any (perceived or real) uncertainty in the science.

By now, it should be possible to establish how large the risk actually is, by looking at the medical records of as many people as possible who have lived in these tower blocks and comparing them with the national average. I would expect there to be a measurable difference. Once this has been done, with solid evidence in hand, even politicians (at least those looking for re-election) will have to accept the urgent need to sort the problem out. Sadly in the real world very little else is likely to help. PhD thesis anyone?

7
25. februar 2011 kl. 09:49

Emhætte ok, så har vi løst problemet i køkkenet. som man mindst opholder sig.

Hvad vil du installere i resterende værelser, såsom stue, sove værelse, børneværelse??

6
25. februar 2011 kl. 09:39

I stedet bør man overveje følgende pragmatiske løsning:</p>
<ul><li>tilbyd alle beboere at få installeret automatik til emhætten

Det var da en glimrende idé... :-(

Hvad med bare at give beboerne et vækkeur, som ringer hver gang de skal lufte ud og gå en tur? Så kan de også komme af med de overflødige kg.

Du mener det vel ikke seriøst? Hvad ville du selv sige til sådan et forslag, hvis du boede i sådan en lejlighed?

/Rasmus

5
25. februar 2011 kl. 09:36

Mange eksperter betegner PCB for byggeriets nye asbest-problem. Politikere har bevist undladt at undersøge det til bunds, det ved de fleste som arbejder i byggebranchen. For det ville koste kassen, at fjerne al PCB.

Al anvendelse af PCB blev forbudt 1. november 1986 (Bekendtgørelse nr. 718 af 9. oktober 1986).

Så selvom den blev begrænset i 1976, kan der sagtens optræde PCB efterfølgende.

Til Torben P:

PCB kan, afhængigt af hvor meget der ophobes i kroppen, medføre alvorlige sundhedsskader. Afhængigt af typen kan PCB virke toksisk på lever, immunsystem og nervesystem samt være hormonforstyrrende og potentielt kræftfremkaldende. Der er generelt ikke bekymring for akutte skader ved kortvarig udsættelse for selv stærkt forhøjede niveauer. Derimod er der grund til bekymring ved udsættelse for forhøjede niveauer over længere tid, da stoffet gennem ophobning kan medføre sundhedsskadelige effekter. På den baggrund er man på vagt overfor selv små gentagne påvirkninger, der vil medføre en øget ophobning af PCB i kroppen, og som sammen med bidraget fra fødevarer kan medføre øget risiko for sundhedsskadelige effekter.

Så ja det kan have en sammenhæng, men man kan aldrig være sikker før man har bevist det.

4
25. februar 2011 kl. 09:20

Dette problem skal naturligvis tages alvorligt. Det er urealistisk at forestille sig, at betonen rent faktisk bortskæres, udskiftes og bortskaffes som farligt affald. Som John Oberg fra DAB antyder, kan regningen for dette blive meget, meget stor. Den ender med at blive kastebold mellem offentlige instanser, stat, kommune, DAB, beboerne, arkitekter, entreprenører, hvor ingen vil påtage sig at betale.

I stedet bør man overveje følgende pragmatiske løsning:

  • tilbyd alle beboere at få installeret automatik til emhætten (jeg antager at alle har en emhætte), hvor denne automatisk og timer-styret tændes en eller to gange om dagen på tidspunkter, man selv kan indstille og i en varighed, der kan beregnes til at ville få koncentrationen af PCB til at falde til et acceptabelt niveau.

Dette koster ikke meget, kan etableres på ganske kort tid, og vil efter min vurderign kunne løse problemet og skabe en situation, hvor beboernes udsættelse for PCB ikke overstiger det, der af sundhedsmyndighederne vurderes som uskadeligt.

Og så kan man tage højde for PCB'en, når man engang skal rive bygningerne ned eller renovere dem.

3
25. februar 2011 kl. 09:13

Og hvad så?

2
25. februar 2011 kl. 08:53

Mine forældre boede 25 år i bebyggelsen. Jeg selv 15 år af min ungdom. Begge mine forældre døede af kræft som 60 årige. Henholdsvis lungekræft og prostatakræft. Jeg selv lider at nedsat lungefunktion

1
25. februar 2011 kl. 07:22

.................................at dele af betonen skal skæres væk for at sikre beboerne mod risikoen for at udvikle livstruende sygdomme.

Godt at man har fundet en kur mod livtruende sygdomme......................... Igen er Danmark foran når det gælder forskning!