Højfrekvente lyde skræmmer amerikanske teenagere væk fra legepladser

Her er Mosquito-lydanlægget monteret foran en 7-Eleven butik i Philadelphia Illustration: Sunmist/Wikipedia CCO

Lydterror eller en fredelig måde at få ballademagere væk fra en offentlig legeplads?

Der er meget delte meninger om det lille lydanlæg Mosquito, som udsender en højfrekvent lydpuls på mellem 17.5-18.5 kHz for at genere teenagere der hænger ud i parker og legepladser om aftenen og natten.

De højfrekvente lyde kan nemlig oftes kun høres af unge mellem 13 og 25 år. For der er stor forskel på, hvordan vi hører verden, alt efter om vi er menneske eller hund, teenager eller pensionist.

Mennesker kan kun høre lyde inden for et begrænset frekvensområde, som typisk et mellem 20 og 20.000 hertz. Lydene under 20 eller over 20.000 hertz kalder forskerne for infra- og ultralyde, og dem er der mange andre dyrearter, som kan høre. Men jo ældre man bliver, des mere indsnævres det frekvensspektrum, som øret kan opfange.

Så ved at udsende højfrekvente lyde, kan man irritere teenagere, da lydene vil blive opfattet som ekstremt ubehagelige for dem med en god hørelse, altså primært unge under 25 år, mens de fleste ældre slet ikke kan opfatte den høje tone.

I Philadelphia har de lokale myndigheder installeret Mosquito-anlægget i 30 parker og legepladser. Ifølge virksomheden Moving Sound Tech, som producerer lyd-anlægget er der installeret lignende systemer i 20 andre amerikanske byer, der som regel kun er tændt om aftenen og natten.

Læs også: Kan vi så få ro: Højttalere skal stoppe højttalere ved udendørs koncerter

27-årig får hovedpine

Det har givet anledning til kritik og protester fra både unge og politikere i Philadelphia syd for New York på den amerikanske østkyst.

Byrådsmedlem i Philadelphia kalder lydanlægget for et lydvåben og arbejder for et forbud.

»I en by hvor vi prøver at imødegå våben og etablere sikre steder for unge, hvordan kan vi så bruge skattekroner på at skræmme unge væk fra de steder vi har skabt til dem,« siger hun til public service-mediet National Public Radio.

Her kan man også læse, at 27-årige Mary Kate Riecks, der bor tæt på en Mosquito-anlæg, får hovedpine, når hun går for anlægget.

»Det er mere en følelse end en lyd. Det sidder ligesom i baghovedet. For mig giver det hovedpine, hvis jeg er tæt på det i for lang tid, så jeg prøver at undgå det eller gå hurtigt væk,« siger Mary Kate Riecks til NPR.

Mosquito-anlægget sender lyd ud der er 5 dB over de omkringliggende lydniveau og har et maksimalt lydniveau på 100 dB. Til sammenligning larmer en gennemsnitlig græsslåmaskine omkring 90 dB, mens hornet i en bil er på omkring 110 dB. Kritikken af teenage-våbnet kommer ikke kun fra unge og politikere. For de højfrekvente lyde risikerer også at ramme børn, der ikke selv kan sige fra.

»Hovedproblemet er at børn, som er så unge, at de ikke selv kan udtrykke sig, kan høre lyde,« siger Hamid Djalilian, professor ved University of California til NPR og nævner børn med autisme som et eksempel.

Kritikken har fået bystyret i Philadelphia til at sætte lydanlægget ud af drift i en periode, mens de undersøger hvilke gener borgerne kan blive udsat for.

»Vi er på pause lige nu. Vi hører den feedback vi har fået fra offentligheden og medieomtalen, og vi har laver en pause på alle fremtidige installationer,« siger leder af byens fritidsforvaltning, Kathryn Ott-Lovell til WHYY’s Radio Times

Læs også: Fremtidens høreapparat oversætter i realtid

Ingen efterspørgsel i Danmark

Metoden til at skræmme unge væk fra offentlige områder er ikke ny, og Mosquito var faktisk genstand for voldsom debat for otte år siden i Europa, hvor der er blevet installeret tusindvis af Mosquito-anlæg fra 2005 og årene frem.

I England er det både offentlige myndigheder, politi og supermarkeder der har købt produktet. Det fik dog flere ungdomsorganisationer til at protestere, hvilket lykkedes, så flere byer har vedtaget forbud mod den type lydteknologier, ligesom Europarådet i 2010 enstemmig vedtog at anbefale et forbud mod denne type lydteknologier, fordi de anser det som diskriminerende mod unge i en bestemt aldersgruppe. Den opfordring var der dog ikke flertal for at gå videre med i en reel lovgivningsproces i Europaparlamentet.

I Danmark forsøgte virksomheden ADI-Alarmsystem A/S fra Ishøj i september 2006 at markedsføre Mosquito, men der var ingen interesse blandt kunderne. Det skrev Politiken tilbage i 2008.

Mosquito er oprindeligt udviklet af engelske Howard Stapleton. Han har også udviklet højfrekvente ringetoner, som de unge kan bruge, uden at ældre voksne kan lytte med, eksempelvis i en undervisningssituation.

Læs også: Lyden af en forbrydelse: Sådan hiver retsakustikere vigtige spor ud af baggrundsstøj

Lydvåben mod pirater

Det er ikke kun teenagere som bliver udsat for lydvåben. 2010 anvendte Maersk-skibet Alabama lyd i kampen mod pirater. Container-skibet blev udstyret med såkaldte Longrange Acoustic Devices, altså lydkanoner.

Hver enkelt 'kanon' består af mange små højtalere, hvor de yderste udsender en kontralyd, der sikrer en samling på lydstrålen og gør det muligt at retningsbestemme signalet. Selve ammunitionen består af en ekstremt kraftig lyd på 120-150 decibel, som svarer til lyden fra en jetmotor, og lydstrålerne har en rækkevidde over vand på cirka 500 meter.

Frekvensen ligger på 20.000-30.000 hertz, hvilket de fleste mennesker ikke vil opleve som egentlig lyd, men snarere som en ubehagelig, desorienterende smerte i ørerne, der kan føre til høretab, og potentielt hjerneskader

De personer kanonen bliver rettet mod, risikerer at få en varig høreskade, og det skræmte for nylig et hold pirater væk fra skibet. Metoden er dog ikke mere effektiv, end at pirater formentlig vil kun undgå den ved at tage et godt sæt høreværn på.

Læs også: Forsker: Tvivlsomt, at amerikanske diplomater blev udsat for lydvåben

Lyd er så kraftfuldt et våben, at FN har forbudt, at efterretningsagenter benytter sig af den under afhøringer af krigsfanger

Her kan du selv teste om du kan høre de højfrekvente Mosquito-lyde.

Emner : Lyd
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

mod mine genboers ystyrlige køter kanoner. En diskant driver i et metalhorn også masser af effekt rettet lige mod deres ude af kontrol støj generatore. Hvergang de åbnede kæften fik de et blast. Det gjorde dem selvfølgelig endnu mærkeligere men den opdargelse deres ejere ikke kunne finde ud af lykkedes for mig. Nu høre man ikke et pip.

 • 16
 • 11

7000Hz lyder lavt, sikker på det ikke er noget crossover på højtaleren der driller? Nogle højtalere kan godt have et dødt punkt imellem bass og diskant overgangen.

Ligger selv på 15k-16k hvor lyden begynder at kunne mærkes ubehageligt, istedet for at høres. Kan ikke teste under 40Hz da mine System Audio højtalere ikke kan afspille det tilstrækkeligt til at teste med.

Noget helt andet er, kan Youtube og browsere overhovedet afspille 16K-20KHz på grund af kompressionen der bliver brugt. Den normale lydkvalitet Youtube bruger er på noget der ligner det halve af en god MP3 fil.

 • 4
 • 0

Disse systemer udsender en ekstrem form for lydforurening. Lyden er måske ikke hørbar for middelaldrende mennesker, men den er sikkert ekstremt generende eller direkte skadelig for vilde fugle og dyr. At gå en tur med hunden i disse områder må være grænsende til dyreplageri.

 • 22
 • 1

Hvis teenagere ikke har andet at beskæftige sig med end at hænge ud på en legeplads, burde man vel hellere bruge pengene til at give dem et perspektiv, fremfor bare at forjage dem. Men jeg er selvfølgelig bare en naiv humanist...

 • 28
 • 2

Man kan i den lille hverdag få det indtryk, at det ikke blot er nogle få virksomheder/særlige situationer, at lydtek bruges og misbruges til at manipulere og forpeste lydmiljøet i. Moskito-teknikken og dens beskrevne brug i artiklen er modbydelig, slet og ret. I andre lydtek-sammenhænge oplever jeg ikke alle unge som en fuldstændig homogen, entydig gruppe af ofre..

Rigtigt fint, hvis Ing vil dække mere af dette felt, så vi kan få en bedre forståelse heraf. Selv vil jeg i den forbindelse gerne vide mere om, hvilke former for potentielt generende støj, der reguleres af lov og myndigheder, og hvilke ikke. Man kunne få den fornemmelse, at reguleringen pt. halter et par generationer efter teknologiudviklingen.

Som artiklen viser, er lyd også et våben. Der er vist en vis enighed om, at håndvåben, krudt og kugler ikke skal kunne købes herhjemme af gud og hvermand henne i kiosken, da sporene andet steds fra skræmmer. Man kan overveje at udstrække begrebet lidt.

(Gøende hunde er i øvrigt trælse, og folk, der ikke kan opdrage deres kampkæledyr det samme. Måske kunne man bruge vand i stedet?).

Tak for lyd-generator linket. Hér giver volumen-'knappen' problemer; går fra lav til mellemhøj over et meget kort interval, svært at skrue gradvist op.

 • 1
 • 1

Rigtigt fint, hvis Ing vil dække mere af dette felt, så vi kan få en bedre forståelse heraf. Selv vil jeg i den forbindelse gerne vide mere om, hvilke former for potentielt generende støj, der reguleres af lov og myndigheder, og hvilke ikke

- ja, var der ikke noget med, at man på Københavns Hovedbanegård benyttede (benytter?) 'klassisk musik' (Vivaldi o. lign.??) til at holde uønsket klientel borte fra visse sektorer (hvor der vist tidligere forekom øget frekvens af lyssky handlinger(?))?

 • 4
 • 0

ja, var der ikke noget med, at man på Københavns Hovedbanegård benyttede (benytter?) 'klassisk musik' (Vivaldi o. lign.??) til at holde uønsket klientel borte fra visse sektorer

Det bruges i hvert fald på Vejle banegård, hvor tunnelen under perronenerne tidligere var et meget populært sted at sidde og fyre den fede.

Nu er det måske fordi jeg er mere til klassisk musik end til tjald, men jeg synes faktisk, at det er festligt at ankomme til klassisk musik. En dag vil jeg ramme timingen præcist og skride majestætisk ind ad indgangen til triumfmarchen fra Aida :-)

/Bo

 • 6
 • 0

Hvis lyd-freaks nøjes med lidt Vivaldi hist og her, er der ikke de store indvendinger herfra.

Med "misbrug af lydteknologi" tænkte jeg dog bla. på fænomener ala tilsyneladende efterklang/ekko, jeg ofte hører efter høje lyde, herunder også old school lyde såsom boremaskiner og kirkeklokker. Lad mig tage de sidste og ældste:

Kirkeklokker bimler længe og højt, og de er støbt for mange 100 år siden. Ingen digital bling-bling dér. Når de virkelige klokker så holder op, hører jeg somme tider præcis de samme klokker bimle videre, måske 1-2 min, svagt, men oppe i tinnitus-diskanten og derfor gennemtrængende. Irriterende for ørerne. Et nyere fænomen for mit vedkommende, og klokkerne har jeg hørt igennem et par menneskealdre uden dette 'ekko'. Min lidt yngre tinnitus-'kerne' har også oprindeligt været ekkofrit.

Kan en sådan efterlyd være naturlig: efterklang eller ekko? Nej, det tror jeg ikke umiddelbart. Efterklang eller ekko klinger normalt ud inden for millisekunder, på større steder kan man dog komme op på nogle sekunder. Undtagelser er ekko i helt symmetriske rum med masser af rumklang, hvor man vitterligt kan komme op på 1,5 min. Men istedet for velafgrænsede lyde (klokke: kling-klang), får man da tættere impulser, "flutter", dvs. lyden bliver mere blandet/'hvid'.

Men et alm. byrum med huse, veje, træer og haver, der står lidt på kryds og tværs. Masser af absorbtion af lyd og resten vil kastes i alle mulige retninger. Det kan næppe forklare en vedholdende, tydelig efter-klokkeklang?

Hvis nogen ved anderledes, hører jeg gerne om det/Fritidsfuskeren.

(Perspektiv: når folk klager over støj, og myndigheder måler og griber ind, kan parterne da entydigt lokalisere kilden til generne/støjen? )

Om efterklang: https://www.cirrusresearch.co.uk/blog/2018... www.gracey.co.uk/basics/reverberation-b1.htm Om kirkeklokker: https://www.hindawi.com/journals/aav/2012/... https://cccbr.org.uk/wp.../03/sound-contro... Om 'flutter' ekko: https://www.prosoundtraining.com/2017/06/2... Om efterklange/ekko i boligkvarter: https://www.researchgate.net/publication/2...

 • 0
 • 0

Det er åbenbart en vis korrelation mellem folk der er grimme ved dyr og så folk med lav intellektuel kapacitet :-( Den gældende dyreværnslov beskytter også hunde, der gør.

Det passer meget godt på den ene af de familier med lav social kapacitet, Ham omtalte jeg som landsbytossen. Fra andre i området fik jeg at vide at alle hans tideligere schæferhunde opførte sig på præcis samme måde. Det lykkedes ham at opdrage dem til at blive kugle skøre. Jeg tør ikke tænke tanken til ende hvad der foregår derinde. De andre er skole lærere. Men nu du nævner det så er der noget øberbøv hippier over dem. "vi skal da ikke begrænse hundens naturlige adfærd"

Man starter selvfølgelig ud med mere humane lydvåben så som. 1:optag larme køteren og afspil denne monotome larmen højt mod ejeren af hunden. Når hunden gør kan det blive særdeles morsomt. 2:afspil meget højt lyden af en søløve mod larmekilden. Det er om noget den dumeste dyrelyd der findes. Også kan man glad fortælle at det er ens kæledyr, og man er igang med at opdrage det men det er lidt svært, og man har jo ikke lyst til begrænse dens naturlige adfærd.

Man bliver nødt til at bruge al sin intelektuelle kapacitet til at opfinde metoder der er bedre en tusinde ord. Fordi det lort man skal høre på komme ud af hunde ejerens mund....Plaaf. Facepalm.

 • 2
 • 0

Hvergang de åbnede kæften fik de et blast. Det gjorde dem selvfølgelig endnu mærkeligere men den opdargelse deres ejere ikke kunne finde ud af lykkedes for mig. Nu høre man ikke et pip.

Jeg går ikke ind for mishandling af dyr. Men på den anden side er manglende opdragelse, jo også en slags mishandling. Og jeg må også indrømme at når jeg ser en hund der sidder pænt og stille foran Netto. Så tænker jeg god hund og god ejer. Hvilket jeg ikke gør når de står og hyler i vinduet på en ellers tom lejlighed eller hus, eller trækker afsted med deres ejer i stram snor, mens de springer op af folk. Og når man ser hundetræning med en hund der står og gør febrilsk i 2 timer, for at nogle mennesker kan få den til springe op og bide i et eller andet polstret ærme. Så står jeg heller ikke på sidelinien og klapper i hænderne. Tror egentlig ikke at hundegøen på nogen måde nogensinde er behageligt at høre på.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten