Højesteret: Landbrug med MRSA skal udleveres
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Højesteret: Landbrug med MRSA skal udleveres

Nu kommer adresserne på de danske landbrug, der er testet positive for den særlige svine-variant af den antibiotikaresistente MRSA-bakterie, ud til offentligheden.

Højesteret har i dag fastslået, at landmændenes brancheorganisation, Landbrug & Fødevarer, ikke kan blokere for offentliggørelsen.

Organisationen havde stævnet Fødevarestyrelsen, der var klar til at udlevere adresserne på i første omgang 34 svineavlere, som blev testet positive ved den første, lille undersøgelse af MRSA fra 2011.

Landsret tillod opsættende virkning

Styrelsen gav først afslag på at udlevere adresserne til de to journalister Kjeld Hansen og Nils Mulvad. De klagede imidlertid til Folketingets ombudsmand, som udtalte, at de havde krav på adresserne.

Læs også: Ombudsmand: Adresser på MRSA-smittede svinefarme skal frem

Inden Fødevarestyrelsen nåede at udlevere dem, blev styrelsen selv stævnet af Landbrug & Fødevarer, og Østre Landsret gav stævningen opsættende virkning.

Læs også: Protest fra landbruget holder MRSA-svinefarme i hemmelighed

Den kendelse kærede de to journalister med advokatbistand fra deres fagforening, Danmarks Journalistforbund, til Højesteret.

Her har dommerne altså fastslået, at stævningen ikke har opsættende virkning. Kjeld Hansen forventer derfor, at Fødevarestyrelsen på tirsdag udleverer adresserne på de ramte svineavlere.

Læs også: Fødevareministeren: Urealistisk mål helt at udrydde MRSA i landbruget

Det gælder vel at mærke ikke kun de 34, som blev testet positive i 2011, og som journalisterne først vil ringe til for at sikre sig, at de i det hele taget stadig driver landbrug. Kjeld Hansen og Nils Mulvad har også søgt aktindsigt i adresserne på alle, som i senere undersøgelser er testet positive.

68 procent af slagtesvinene har MRSA

Først og fremmest drejer det sig om den undersøgelse af i alt 270 svineavlere, som i 2014 fastslog, at 68 procent af besætningerne med slagtesvin og 63 procent af avlsbesætningerne var inficeret med MRSA.

Læs også: Resistente bakterier i to tredjedele af de danske svinefarme

Desuden har Kjeld Hansen og Nils Mulvad søgt aktindsigt i en række screeninger for svine-MRSA, som myndighederne ifølge Kjeld Hansen har udført i løbet af efteråret 2015. De er foretaget på svinefarme, men også i landbrug med kyllinger, kalkuner, heste og mink.

Adresserne på alle de stalde, hvor bakterien er fundet, vil nu blive offentliggjort, oplyser Kjeld Hansen til Ingeniøren.

Læs også: Professor: MRSA-handlingsplan strider mod den mest elementære viden

Landbrug & Fødevarer havde ellers på vegne af fem af landmændene fra den oprindelige screening, hvis navne er nævnt i kendelsen, argumenteret for, at det er 'stigmatiserende', hvis landmændene 'hænges ud'.

Landmands-børn bliver udelukket fra fødselsdage

'Det kunne betyde social stigmatisering af landmændene, deres ægtefæller og børn. Der er talrige beretninger om, at børn af landmænd, hvis besætninger er fundet positive, ikke længere inviteres med til børnefødselsdage, ikke kan deltage i gymnastikundervisningen i skolen, ligesom der er eksempler på social udstødelse af landmandens ægtefælle og landmanden selv samt ydmygende gener ved kontakt med sundhedsvæsenet,' lyder Højesterets referat af argumentet.

Læs også: »Vi skal ikke foregøgle nogen, at den handlingsplan fjerner spredning af MRSA«

Dommerne fandt det dog mindre vigtigt end hensynet til, at offentliggørelsen ikke kan trækkes i langdrag. Det er nemlig kun den opsættende virkning, som Højesteret har sagt nej til, mens selve sagen stadig ikke er afgjort ved Østre Landsret.

Adgangen til aktindsigt bør 'ikke kunne afspores med et søgsmål om opsættende virkning som det foreliggende', begrunder dommerne.

'Efter de foreliggende oplysninger kan det ikke lægges til grund, at de påberåbte skadevirkninger i form af sociale konsekvenser for de fem landmænd og deres familier (stigmatisering) som følge af offentliggørelse af oplysningen om MRSA-smitte i deres svinebesætninger i 2011 er nærliggende og væsentlige.'

Læs også: Ministerium får hug af Rigsrevisionen for at ignorere svine-MRSA

Formanden for Journalistforbundet, Lars Werge, er glad for, hvad han kalder 'en klar markering fra Højesteret'.

»Det har stor betydning for, at medier og journalister ikke skal forhindres indsigt selvom store organisationer eller virksomheder forsøger sig med at anlægge sag,« siger han i en pressemeddelelse.

Journalister dømt for at krænke privatlivets fred

Kjeld Hansen og Nils Mulvad blev begge dømt for krænkelse af privatlivets fred i byretten. Det var en anden sag på baggrund af, at de i 2010 havde publiceret en artikel med adresserne på 12 landmænd, hvis bedrifter havde svine-MRSA. Adresserne havde de fået af en anonym kilde.

Læs også: Journalister dømt for at offentliggøre MRSA-oplysninger

Det var under den retssag, at professor Hans Jørn Kolmos, Syddansk Universitet, fortalte om de første, danske dødsfald som følge af svine-MRSA.

Læs også: Overlæge i vidneskranken: Nu er de første danskere døde af resistent svine-MRSA

Anders - det har været omtalt lige fra starten at de pågældende landmænd frivilligt var gået med til at blive testet og anonymt.

I virkeligheden er det dybt uinteressant hvilke svinebesætninger som det drejer sig om. I dag skal man som udgangspunkt forvente at enhver konventionel drevet svinebesætning er en MRSA-inficeret arbejdsplads og svinebonden som minimum selv er smittebærer. Formentlig også hans familie. I de områder af landet med flest svinebesætninger synes det også at være et tiltagende problem med MRSA smitte i den lokale befolkning. I det mindste er der flere med MRSA smitte i det sønderjydske område.

Da erhvervet tilsyneladende kun har en interesse - nemlig at øge produktionen under de nuværende former - så bliver problemet i de næste mange år ikke mindre.

Men ellers læs dette link:
http://www.dr.dk/nyheder/indland/landbrug-...

  • 6
  • 0