Høj risiko for kræft truer bemandede Mars-ekspeditioner

Nye data fra Nasas Mars-bil Curiosity bekræfter tidligere undersøgelser og afslører, at astronauter, som i fremtiden skal besøge Mars, skal beskyttes godt for at undgå de kraftige doser af stråling under deres tur.

Under Mars Science Laboratorys 560 millioner kilometer lange tur til Mars, som begyndte den 26. november 2011, målte forskere under ledelse af Cary Zeitlin fra Southwest Research Institute strålingen med instrumentet Radiation Assessment Detector (RAD) under den 253 dage lange tur.

Resultaterne fra disse undersøgelser er nu blevet offentliggjort i det seneste nummer af tidsskriftet Science.

Cary Zeitlin oplyser til space.com, at strålingsniveauerne i rummet er mellem hundrede og tusinde gange højere end på Jorden.

Ved at kortlægge de forskellige typer og styrken af energirige partikler, som trængte ind igennem Mars Science Laboratorys skrog, kunne forskerne kortlægge, hvilke typer partikler der kom igennem, og hvilke der blev blokeret af rumsondens beskyttelse.

På rejser til Mars bliver astronauterne udsat for to typer af kosmisk stråling, som vi ikke udsættes for på Jorden. Den ene er den galaktiske kosmiske stråling, som er meget svært at beskytte sig mod, og som ofte trænger igennem rumsonderne. Den anden er de energirige partikler fra Solen. Disse kan delvist blive stoppet af rumskibets beskyttelse.

Tidligere undersøgelser har vist, at strålingen også kan skade astronauternes hjerne og øge udviklingen af sygdommen Alzheimers.

Læs også: Udfordring for Mars-ekspeditioner: Rejsen kan give Alzheimers

Resultaterne kan få betydning for Nasas fremtidige missioner til Mars. Ikke blot i selve designet af rumskibene og kapslerne, men også i forhold til, om de overhovedet skal gennemføres.

Ifølge Cary Zeitlin kan Nasa vælge at droppe missionerne, hvis risikoen for, at en astronaut får livstruende kræft i løbet af sin karriere, stiger med over tre procent. Han vurderer, at risikoen vil overstige denne grænse, hvis ikke astronauterne får ekstra beskyttelse.

Forskerne beregnede, at en astronaut på en tur til Mars vil blive udsat for 0,66 Sievert fra den galaktiske kosmiske stråling. En Sievert svarer ifølge Nasa normalt til en stigning på fem procent i risikoen for livstruende kræft i løbet af en karriere.

Samtidig vil den ekstra dosis stråling, som astronauterne vil modtage på overfladen af Mars, også bidrage til kræftrisikoen.

Nu skal forskerne udbygge undersøgelser og indsamle flere data, så man kan sammensætte et mere komplet billede af den risiko, som kommende Mars-rejsende udsættes for.

Emner : Mars
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg fatter hat af det kræft hysteri. Det er da ubetydeligt i forhold alle de andre risici der er i forbindelse med at tage til Mars. LAd os nu bare komme afsted. Så finder vi ud af det hen af vejen,

 • 4
 • 3

Cancer er den næst hyppigste dødsårsag, jeg mener det er cirka 1/3 af alle dødsfald. Det vil sige at de har en relativ øget risiko for cancer på ca 10% hvis man regner med en absolut stigning fra 33% til 36%. Jeg vil mene der er mere umiddelbare risici ved at rejse til Mars :)

 • 2
 • 0

Nu var det jo ikke kræft generelt jeg reagerede på. Men en for mig at se ubetydelig forhøjet kræft risiko ved Mars rejser.

 • 3
 • 0

... er der aldrig nogen grund til at tage hensyn til risiko; set over en hundred-årig periode er dødeligheden næsten 100%.

Det er vel aldrig helt uvæsentligt at nogen kommer til at dø af kræft som 40-50 årige som følge af deres arbejdsmiljø, om det så er i rummet eller her på Jorden.

 • 0
 • 1

Der mangler en grundig vurdering af problemet. Den almindelige forudsætning at ”lige meget hvor lidt, så er det skadeligt” trænger til uvildig vurdering. See http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/P... Der må da findes forstandige mennesker, der kan vurdere! Hvem vil prøve at finde sandheden i stedet for at køre videre af fastlåste dogmer?

 • 0
 • 1

Martin. Du skylder en undskyldning til alle os som har haft kræft helt inde på livet. Min mor døde af kræft, lidende... På forhånd tak.

Kan du ikke godt forklare mig, hvorfor det, at Martin mener at det er ok, at en astronaut frivilligt akcepterer en 3% øgning i kræftrisiko til gengæld for den helt store tur til Mars, skulle betyde, at han skylder dig en undskyldning, fordi din mor døde af kræft?

Skylder vores alle sammens raket-Peter Madsen, så også alle ofrer for fyrværkeriulykker en undskyldning, fordi han akceptere en vis risiko for at ende livet med et brag tilgengæld for at udleve drømmen om at komme i rummet på toppen af egen raket?

Kan du ikke lige forklare mig logikken? For jeg kan ikke få øje på den?

 • 5
 • 0

Det var at Martin "ikke fatter hat over kræft hysteri". Hans retorik kom som indledning på indlægget og virkede som uvidenhed overfor kræft!! Mener selv vi skal afsted, og følger Peter Madsen tæt :-)

 • 0
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten