Høfde 42 skal være badeklar igen – men fabriksgrund må vente

Illustration: Fortum

Over 100 ton kemikalier på stranden ved Høfde 42 på Harboøre Tange ser nu ud til at skulle oprenses. Efter at stoffer som kviksølv og parathion har ligget i jorden siden 50’erne og 60’erne har regionsrådet i Region Midtjylland nu vedtaget at begynde et udbud om oprensningen.

Høfde 42 er en af Cheminovas tre forureninger på Harboøre Tange. Forureningen er i dag indkapslet af spunsvægge fra 2006.

Regionsrådets beslutning om oprensningen falder efter at Folketinget i finansloven for 2021 afsatte penge til oprensning på fem af landets værste forureninger – de ti såkaldte generationsforureninger. I alt afsætter finanslovsaftalen 630 mio. kr. til de fem grunde over de kommende fem år.

Målet med oprensningen på Høfde 42 skal ifølge en pressemeddelelse fra Region Midtjylland være, at »den uundgåelige restforurening ikke udgør nogen risiko for mennesker og miljø, så der igen kan bades og fiskes mellem Høfde 40 og Høfde 45 mellem Thyborøn og Harboøre. «

»Det er en ambitiøs strategisk prioritering af udbuddet, og det skal det være. Vi vil have de forureninger væk, og metoderne til at rense op skal være effektive. Det er klart vores forventning og mål, at forbudsskiltene på stranden kan fjernes, når oprensningen er afsluttet. Og så er det vigtigt for os, at der er tænkt bæredygtighed ind i både oprensningen og processen, « siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) ifølge meddelelsen.

I udbudsstrategien fremgår det blandt andet, at oprensningen skal foregå på eller i nærheden af stedet og gøre brug af bæredygtige teknologier. Pressemeddelelsen fremhæver både termiske teknologier, der opvarmer og fordamper forureningen, og vasketeknologier, hvor sandet vaskes i vand, som siden renses.

En anden af de fem grunde i aftalen må imidlertid vente endnu 2-3 år med oprensning, lyder det fra regionen. Her ser man det nemlig som en fordel at begynde oprydningerne en af gangen. Derfor må Cheminovas fabriksgrund i området vente til trods for, at folketingspolitikerne har udpeget den som en af de fem, hvor oprensningen skal i gang hurtigst muligt.

»Vi har fået vurderinger af fordele og ulemper, hvis der renses op samtidigt eller forskudt. Konklusionen er, at det ikke giver os stordriftsfordele at rense op begge steder på samme tid. Tværtimod kan vi få udfordringer. Vi har jo aldrig tidligere i Danmark prøvet at rense så store og komplekse forureninger op, så vi har brug for den mest sikre løsning, hvor vi samtidig får læring med fra den første oprensning til den næste, « forklarer formand for regionens udvalg for regional udvikling, Jørgen Nørby (V) ifølge pressemeddelelsen.

Fabriksgrunden på Harboøre Tange husede Cheminovas produktion fra 1953 til 1961. En undersøgelse konkluderede i 2019, at grunden derfor indeholder seks ton kviksølv og omkring 15 ton pesticider.

Emner : Forurening
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jamen vi vestjyder venter skam gerne et par årtier mere. Vi lever alligevel ikke så længe: https://www.tvmidtvest.dk/lemvig/finn-voks...

Havde Høfde 42 lagt indenfor Københavns bygrænse, så havde den forurening været fjernet for 40 år siden.

Høfde 42 er en skamplet. Den dag der langt om længe er ryddet op, så håber jeg man rejser en skamstøtte med navnet på alle de politikere der gennem årene har ladet stå til, og ladet både mennesker og dyr dø fordi man ikke ville finde de 600 millioner kroner en oprydning koster, men langt hellere ville bruge pengene på krige og udviklingsbestikkelse i fjerne lande.

  • 3
  • 10

Ca 450 år, hvis du læser mit link ? - det handler imho netop om konsekvenser af manglende indsats på såvel generationsforureninger som på de tusindvis af andre forureninger (som jeg frygter, bliver nedprioriteret, fordi der nu er mere prestige i generationsforureningerne)

Ja det er muligt hvis forudsætningen om at man har et tæt lerlag som beskytter imod nedsivning holder. Men det ved man jo ikke med sikkerhed idet man kun kender jordbundsforholdende der hvor man har boret. Iøvrigt så jeg fornylig en artikkel om at Cowi skal udføre supplerende undersøgelser, dvs flere boringer, så nogen usikkerhed om tidshorizonten for spredning er der jo nok. Vi håber at entreprenøren forsejler boringerne når han er færdig ;-) Arsen er temmelig giftigt

  • 4
  • 0

Havde Høfde 42 lagt indenfor Københavns bygrænse, så havde den forurening været fjernet for 40 år siden.

Cheminova startede i Gladsaxe, grunden er stadig meget forurenet og er en stor p-plads. Det faste affald kom i Gladsaxe kirkemose og andre steder hen. Kloakvandet løb ud i Utterslevmose (U11), her fra løber vandet via Ladegårdsåen til Peblingesø i indre København. Bundfaldet ligger stadig i mosen og afgiver til vandet. Cheminova var ikke den eneste der var mange andre og U11 løb senest over og ud i mosen i tirsdags. https://pro.ing.dk/watertech/article/den-k...

https://gladsaxen.dk/historisk-undersogels...

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten