Hjerte-kar-sygdomme fra biler og brændeovne dræber 1.400 danskere årligt

Illustration: MI Grafik

Trafikken på de danske veje er steget, og når vinteren sætter ind, fyres der op i brændeovnene. Begge dele er med til at øge luftforureningen, og Hjerteforeningen har derfor fået Institut for Folkesundhed til at udregne, hvor mange af de årligt 3.750 tidlige dødsfald i Danmark på grund af luftforurening, der skyldes hjerte-kar-sygdomme.

Den nye rapport, baserer sig altså primært på kendt viden, men med særligt fokus på hjerte-kar-sygdomme.

Læs også: Frank Jensen: Forbyd nye dieselbiler i København fra 2019

Det forklarer Zorana Jovanovic Andersen, der er lektor på Institut for Folkesundhed:

»Ud af de 3.750 dødsfald på grund af luftforurening vurderer vi, at de 2.140 dør af hjerte-kar-sygdomme og slagtilfælde,« siger hun.

Meget forurening blæser ind fra udlandet

Men det er mere kompliceret end som så. For forureningen over Danmark består ikke kun af partikler fra brændeovne og biler. En meget stor del kommer blæsende ind over kysterne, og derfor estimeres det, at det kun er 1.000 ud af de 3.750 dødsfald, som skyldes forurening udledt i Danmark.

»Når det gælder forureningen fra brændeovne, er vores datagrundlag ikke så godt, som når det gælder trafikken. Men det vurderes, at cirka halvdelen af de 1.000 for tidlige dødsfald skyldes røg fra brændeovne, hvoraf størstedelen må formodes at være knyttet til hjerte-kar-sygdomme,« siger Zorana Jovanovic Andersen.

Læs også: Spørg Scientariet: Er dårlig forbrænding skyld i de farlige partikler fra brændeovne?

Når det gælder trafikken, er datagrundlaget mere præcist, og forskerne vurderes, at cirka 900 danskere årligt dør af hjerte-kar-relaterede sygdomme på grund af udstødningen fra biler.

Tal giver sikkert fundment

Simon Rask, der er chefkonsulent i Hjerteforeningen, siger, at selvom rygning stadig udgør langt den største risikofaktor for at dø af en hjerte-kar-sygdom – og der samlet set årligt dør cirka 13.600 danskere for tidligt på grund af rygning – så er det vigtigt at få fokus på nogle af de andre faktorer:

»Nu kan vi forholde os til problemerne på et saglig fundament, hvilket også betyder, at vi begynde at diskutere, hvad vi kan gøre ved det,« siger Simon Rask.

Læs også: Luftforurening giver for tidligt fødte børn

Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd er tilfreds med, at der nu endnu en gang er blevet sat tal på antallet af danskere, som dør for tidligt på grund af luftforurening:

»Det er virkelig godt, at der nu kommer en gennemarbejdet rapport, som bekræfter det, vi har sagt i mange år. Jeg håber, at det kan vække nogle politikere, så vi kan få gjort noget konkret ved problemet,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kunne være interessant at få belyst hvor mange dødsfald røgen fra nytårskrudtet i så fald vil være skyld i, inden man kaster sig over et forbud mod brændeovne.

 • 13
 • 11

"En meget stor del kommer blæsende ind over kysterne og derfor estimeres det, at det kun er 1.000 ud af de 3.750, som skyldes forurening udledt i Danmark

Og artiklens coverbillede siger Biler 900+Brændeovne 500 = 1400......!

Jævnfør ovenstående talroderi ender vi altså med et negativt antal fortidlige dødfald! Minus 400........!

Men hov stop lige et øjeblik: Der er jo ikke engang tal på alle de andre typer af luftforurening!

Fjernvarmens forbrændinger Industriens udledninger Partikler der hvirvles op når bilerne kører Havegrill Sct hansbål Markafbrændinger både de bevidste og dem der opstår ved uheld. Skov- og lyngbrænde i Danmark Når der går ild i fjernvarmens træpille siloer Når der går ild halmballer. Når naboens hus brænder. Stearin lys. Madlavning.

 • 20
 • 3

"Det er virkelig godt, at der nu kommer en gennemarbejdet rapport, som bekræfter det vi har sagt i mange år. Jeg håber, at det kan vække nogle politikere, så vi kan få gjort noget konkret ved problemet" udtaler Kåre Press-Kristensen.

Kåre Press-Kristensen har intet lært. Han er stadig en sundhedsfaglig amatør der stadig ikke kan skelne mellem akademisk og klinisk bevisførelse

 • 21
 • 3

Interessant at se hvordan mange prøver at bortforklare og benægte fakta - når det drejer sig om de forurenende og ganske overflødige brændeovne - som endvidere er en pestilens for naboerne. Forbyd dog det skidt!

 • 6
 • 22

Så er dette "Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet" igen ude med de rene gætværk der markedsføres som videnskab. Alle kneb gælder åbenbart for disse "Folkesundhedsapostle" i deres kamp imod det bekvemme liv med motortransport og hyggelig varme i boligen om vinteren.

Men instituttet gætter mærkværdigvis ikke på, hvor mange år disse 2.140 danske var blevet uden fossilbiler på vejene og uden fossile brændeovne i nogle af hjemmene, hvilket vel hænger sammen med, at de ikke har en dødsattest på "død af brændeovnsrøg uden i det fri" eller "død af luften i København."

Begrebet "Videnskab" er efterhånden så miskrediteret af dette "Folkesundhedsinstitut," at vi vel snart må sætte spørgsmålstegn ved Københavns Universitets generelle niveau. KU som sådan lægger jo stadig navn til.

 • 13
 • 2

Der refererer Kåre Press(eliderlig) har på forhånd diskvalificeret dig selv.

Bjørn: Prøv dog at søge information hos uvildige eksperter og ikke fossil betalte ikke-eksperter med en alenlang historie af udokumenteret spin.

Mvh Flemming

 • 20
 • 1

Bjørn: Det er et rigtigt godt råd Flemming Rasmussen giver dig.

Som start kan jeg anbefale du kontakter Claudia Ranneris fra Dødsårssagsregistret under Sundhedsdatastyrelsen, eller professor, overlæge, dr.med. Hans Bisgaard på BørneAstmaKlinikken i Gentofte.

Så har du til dato ing.dk's mest faglige indgangsvinkel til at skrive en artikel renset for følelsesporno.

 • 18
 • 1

Interessant at se hvordan mange prøver at bortforklare og benægte fakta - når det drejer sig om de forurenende og ganske overflødige brændeovne - som endvidere er en pestilens for naboerne.

Beklagevis er fakta at ingen kender de rigtige tal for hvor mange som dør af røg fra brændeovne såvel fra bilos. At brænderøg kan være en pestilens for nogle - ja det er sikkert rigtigt. Men der er så mange andre ting som er en pestilens for andre - det gør det ikke umiddelbart mere korrekt at forbyde brændeovne FØR f.eks. trafikstøj, høj musik, Roskildefestival etc.

Så holder vi os til FAKTE - ja så er fakta at enhver form for luftforurening er sundhedsskadelig! Fakta er også at ingen herhjemme dør solitært at partikler alene fra fyring med træ. De skader som vi påføres af især ultrafine partikler kumuleres over en årrække på 20-40 år og stammer fra rigtig mange kilder. Så entydigt at udpege den ene form frem for en anden er noget pjat. Kunsten er at reducere især de ultrafine partikler fra de kilder som dels giver flest partikler og som kan erstattes af noget andet som ikke er sundhedsskadeligt. Når over 2/3 af alle ultrafine partikler kommer fra udlandet - ja så bliver det svært at noget radikalt før vi på europæisk plan enes om dette. Her og nu giver det sikkert mere mening at forbyde opsætning af nye brændeovne hvor sådanne i forvejen ikke anvendes. At forbyde diesel og benzinbiler i tættere bebyggede områder og alene benytte eldrevne busser og lastbiler i byerne.

 • 6
 • 0

Skal Ingeniøren absolut agere talerør for Kåre hver eneste gang han kommer i avisen? Spørg nu for &%#! da nogen andre!

Hvad med dem, som har lavet grafen her: http://envs.au.dk/videnudveksling/luft/sto... Hvorfor kan man ikke se de dødsensfarlige brændeovne på grafen?

Hvad med at spørge dem her: "Vi har tidligere fundet en effekt af trafikforurening.. Men vi finder ikke nogen som helst effekt af udsættelse for brænderøg i tre timer..," https://videnskab.dk/krop-sundhed/intens-b...

Hvis Ingeniøren, hvor IDA-medlemmer er tvungne abonnenter, vil lave politik, så få lidt modvægt til Kåre og DØR. Fx her: https://jyllands-posten.dk/debat/blogs/mik...

Spørg nu nogle andre!

 • 11
 • 1

Et element der ikke har været fremme i debatten er, at vores immunsystem har brug for at blive udsat for "forurening". Allergisygdomme er meget mere udbredte i Vesteuropa end i Østeuropa med en markant højere hyppighed i Vesteuropa ved jerntæppets fald, hvor vi i mange år havde haft et langt renere luftmiljø end i Østeuropa. Jeg har ikke set nogen dybdegående undersøgelser af forholdet, men husker dog at have læst flere forskere fremsætte formodning om, at vi faktisk har brug for at blive udsat for de 7 pund skidt om året, som mine spejderledere underholdt mig med i min ungdom, som vigtigt. Så måske var det et oplagt emne for en forskningsprojekt at undersøge hvor mange allergisygdomme brugen af brændeovne sparer danskerne for. mvh Steen Ehlers

 • 6
 • 1

Cavlingprisen gives nu til dags jo til den/de journalister der har evnet at larme mest op og været mest "på," så denne artikel skal såmænd nok blive mindst nomineret. Nutildags rekrutterer journalisthøjskolerne jo de utilpassede unge der "helst går uden for stregerne," og det fortsætter de så med i dansk journalistik.

Som denne artikel af Bjørn Godske, der helt negligerer al tilgængelig videnskabelig viden, men udelukkende kolporterer propagandaopråb fra DØR der også befinder sig så langt "udenfor stregen" at usandhederne står i kø, skal nok give journalisten en vis aura i miljøet.

 • 7
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten