Hjerte-kar-sygdomme fra biler og brændeovne dræber 1.400 danskere årligt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hjerte-kar-sygdomme fra biler og brændeovne dræber 1.400 danskere årligt

Illustration: MI Grafik

Trafikken på de danske veje er steget, og når vinteren sætter ind, fyres der op i brændeovnene. Begge dele er med til at øge luftforureningen, og Hjerteforeningen har derfor fået Institut for Folkesundhed til at udregne, hvor mange af de årligt 3.750 tidlige dødsfald i Danmark på grund af luftforurening, der skyldes hjerte-kar-sygdomme.

Den nye rapport, baserer sig altså primært på kendt viden, men med særligt fokus på hjerte-kar-sygdomme.

Læs også: Frank Jensen: Forbyd nye dieselbiler i København fra 2019

Det forklarer Zorana Jovanovic Andersen, der er lektor på Institut for Folkesundhed:

»Ud af de 3.750 dødsfald på grund af luftforurening vurderer vi, at de 2.140 dør af hjerte-kar-sygdomme og slagtilfælde,« siger hun.

Meget forurening blæser ind fra udlandet

Men det er mere kompliceret end som så. For forureningen over Danmark består ikke kun af partikler fra brændeovne og biler. En meget stor del kommer blæsende ind over kysterne, og derfor estimeres det, at det kun er 1.000 ud af de 3.750 dødsfald, som skyldes forurening udledt i Danmark.

»Når det gælder forureningen fra brændeovne, er vores datagrundlag ikke så godt, som når det gælder trafikken. Men det vurderes, at cirka halvdelen af de 1.000 for tidlige dødsfald skyldes røg fra brændeovne, hvoraf størstedelen må formodes at være knyttet til hjerte-kar-sygdomme,« siger Zorana Jovanovic Andersen.

Læs også: Spørg Scientariet: Er dårlig forbrænding skyld i de farlige partikler fra brændeovne?

Når det gælder trafikken, er datagrundlaget mere præcist, og forskerne vurderes, at cirka 900 danskere årligt dør af hjerte-kar-relaterede sygdomme på grund af udstødningen fra biler.

Tal giver sikkert fundment

Simon Rask, der er chefkonsulent i Hjerteforeningen, siger, at selvom rygning stadig udgør langt den største risikofaktor for at dø af en hjerte-kar-sygdom – og der samlet set årligt dør cirka 13.600 danskere for tidligt på grund af rygning – så er det vigtigt at få fokus på nogle af de andre faktorer:

»Nu kan vi forholde os til problemerne på et saglig fundament, hvilket også betyder, at vi begynde at diskutere, hvad vi kan gøre ved det,« siger Simon Rask.

Læs også: Luftforurening giver for tidligt fødte børn

Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd er tilfreds med, at der nu endnu en gang er blevet sat tal på antallet af danskere, som dør for tidligt på grund af luftforurening:

»Det er virkelig godt, at der nu kommer en gennemarbejdet rapport, som bekræfter det, vi har sagt i mange år. Jeg håber, at det kan vække nogle politikere, så vi kan få gjort noget konkret ved problemet,« siger han.

Kunne være interessant at få belyst hvor mange dødsfald røgen fra nytårskrudtet i så fald vil være skyld i, inden man kaster sig over et forbud mod brændeovne.

  • 12
  • 11

"En meget stor del kommer blæsende ind over kysterne og derfor estimeres det, at det kun er 1.000 ud af de 3.750, som skyldes forurening udledt i Danmark

Og artiklens coverbillede siger
Biler 900+Brændeovne 500 = 1400......!

Jævnfør ovenstående talroderi ender vi altså med et negativt antal fortidlige dødfald!
Minus 400........!

Men hov stop lige et øjeblik:
Der er jo ikke engang tal på alle de andre typer af luftforurening!

Fjernvarmens forbrændinger
Industriens udledninger
Partikler der hvirvles op når bilerne kører
Havegrill
Sct hansbål
Markafbrændinger både de bevidste og dem der opstår ved uheld.
Skov- og lyngbrænde i Danmark
Når der går ild i fjernvarmens træpille siloer
Når der går ild halmballer.
Når naboens hus brænder.
Stearin lys.
Madlavning.

  • 21
  • 3