Hjerte-app til mobilen afslører hjerteflimmer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hjerte-app til mobilen afslører hjerteflimmer

Et hold forskere ved Worcester Polytechnic Institute i Massachusetts, USA, har ladet sig inspirere af en af tidens populære og simple applikationer til smartphones og skabt et billigt, mobilt måleudstyr, der tåler sammenligning med langt dyrere hospitalsudstyr.

Den populære app måler brugerens puls, når han holder en finger hen over telefonens kamera. Det sker ved at tænde både kamera-chip og LED-flash samtidig. Derpå måles pulsen som funktion af små farveskift i blodet, som kameraet kan se gennem huden. Et eksempel på sådan en app hedder 'Instant Heart Rate'.

Men forskerne, ledet af professor Ki Chon, fandt ud af, at præcisionen kunne øges betydeligt på denne type applikationer, og samtidig kunne mængden af vigtige måledata udvides. Det har nu ført til en app, som foruden puls måler hjerterytme, åndedrætshastighed og iltmætning i blodet. Sammenlignende test har vist, at målingerne med smartphones er lige så nøjagtige som med almindeligt hospitalsudstyr.

Hjerteflimmer-måling er næste skridt

Men det er kun første runde. Nu er forskerne i gang med at teste en udvidelse af app'en, så den også kan detektere uregelmæssig hjerterytme, såkaldt Atrial Fibrillation (AF) eller hjerteflimmer, en af de mest udbredte hjertelidelser. Ideen er, at når app'en kan se hjertets rytme, så kan man også undersøge hjerterytmens forskellige faser. Og det er på den måde, AF kan afsløres.

Ifølge Wikipedia kommer uregelmæssigheden, fordi det elektriske signal fra sinusknuden, som får hjertet til at slå, bliver overdøvet af andre elektriske signaler fra hjertets forkammer.

Hjerte-app'en er i første omgang udviklet til en Android-telefon af mærket Motorola Droid. Men der er intet i vejen for at overføre den til andre smartphones. De amerikanske forskere forestiller sig, at app'en også skal bruges i tavlecomputere, og at brugerne for eksempel kan være plejepersonale på plejehjem.

»Med en finger på kameraet kan man opfange alle patientens vitale livstegn. Vi tror, denne teknologi kan bruges på mange måder. Blandt andet til at hjælpe patienter med at overvåge sig selv,« siger professor Ki Chon i en pressemeddelelse.

Den nyudviklede hjerte-applikation kan endnu ikke købes eller downloades i Androids app-marked.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Worcester Technology Institute
Læs forskningsartikel i IEEE Xplore (koster cirka 170 kroner)
Pressemeddelelse om DTU Informatics hjerne-app
Lokalavisens artikel om at spare udrykningslægen væk fra Mols

Har testet ovenstående app op imod mit pulsur, og de afveg med 1 bpm (beat per minute). Det syntes jeg er glimrende og taler for at det omtalte i artiklen faktisk er muligt :)

  • 0
  • 0