Hjerneskade hos mange amerikanske fodboldspillere

Opdateret

Selvom pengene er mange for de amerikanske NFL stjerner, er der også store konsekvenser forbundet med sporten. Et nyt studie viser, at der er store helbredsmæssige konsekvenser forbundet med at spille amerikansk fodbold på højt plan.

I det medicinske tidsskrift JAMA, hvor studiet er bragt, fremgår det, at der er fundet en hjernesygdom, kronisk traumatisk ecefalopati (CTE), i 99 procent af alle de undersøgte hjerner, der tilhørte tidligere NFL-spillere.

Det skriver CNN.

Undersøgelsen er dog behæftet med nogle bias, hvorfor man ikke kan fastslå, hvor stor risikoen er ved at spille amerikansk fodbold.

Eksempelvis er alle de undersøgte hjerner doneret af pårørende, der har oplevet symptomer hos fodboldspillerne, mens de levede. Hjernerne tilhørte heller ikke en homogen gruppe, men kom fra spillere med store forskelle i samlet spilletid. Derudover anerkender studiet også manglen på en sammenligningsgruppe, der repræsenterer alle udsatte spillere på college- og professionelt niveau. Men de udtalte skader viser dog problemets omfang for de unge spillere.

Hjernesygdommen opstår hos personer, der har været udsat for gentagne hovedstød, herunder krigsveteraner og sportsfolk - der dyrker kontaktsport.

Læs også: Dansk forsker: Børn bør holde sig fra hovedstød i fodbold

Symptomerne ved sygdommen omfatter hukommelsestab, forvirring, nedsat dømmekraft, aggressiv adfærd, depression, angst, problemer med at styre sine impulser og i sidste ende selvmordstanker.

Symptomerne starter allerede i en alder af 40 år, men formelt set kan sygdommen kun diagnosticeres ved en obduktion.

Problemer i amerikansk fodbold

Dr. Ann McKee, der er direktør for Bostons Universitets CTE center og medforfatter på studiet, fortæller til CNN, at der uden tvivl er et stort problem i amerikansk fodbold.

»Vi har desperat brug for at finde løsninger, ikke kun for amerikanske fodboldspillere – også for veteraner og andre udsatte,« siger hun i interviewet med CNN.

Studiet er det største af sin slags og omfatter i alt hjerner fra 202 afdøde amerikanske fodboldspillere. Det er en kombination af spillere på forskellige niveauer fra high school til NFL. Ud af de 202 hjerner blev der fundet CTE i 177 tilfælde. Og ud af de 111 ‘NFL-hjerner', der var en del af forskningen havde 110 af dem CTE.

Desuden havde 3 ud af 14 high school spillere og 48 ud af 53 college spillere sygdommen.

NFL bidrager til forskningen

I 2015 indgik NFL et økonomisk forlig med tusindvis af pensionerede spillere, der udmøntede sig i, at hver af de pensionerede spillere skulle have 32 millioner kroner for de gentagne hovedtraumer, de havde pådraget sig i løbet af deres karriere.

Og i 2016 anerkendte NFL for første gang forbindelsen mellem sporten og CTE, det har resulteret i, at NFL har forpligtet sig til at støtte videnskabelig forskning i CTE og fremme forebyggelse og behandling af hovedskader.

Derudover lovede NFL i 2016, at der ville blive afsat godt 650 millioner kroner til uafhængig forskning i neurovidenskab.

Emner : Hjernen
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis man går lidt tættere på kilden finder man:

This study had several limitations. First, a major limitation is ascertainment bias associated with participation in this brain donation program. Although the criteria for participation were based on exposure to repetitive head trauma rather than on clinical signs of brain trauma, public awareness of a possible link between repetitive head trauma and CTE may have motivated players and their families with symptoms and signs of brain injury to participate in this research. Therefore, caution must be used in interpreting the high frequency of CTE in this sample, and estimates of prevalence cannot be concluded or implied from this sample. Second, the VA-BU-CLF brain bank is not representative of the overall population of former players of American football; most players of American football have played only on youth or high school teams, but the majority of the brain bank donors in this study played at the college or professional level. Additionally, selection into brain banks is associated with dementia status, depression status, marital status, age, sex, race, and education. Third, this study lacked a comparison group that is representative of all individuals exposed to American football at the college or professional level, precluding estimation of the risk of participation in football and neuropathological outcomes.

http://jamanetwork.com/journals/jama/fulla...

Så selvom vi ikke kan konkludere ret meget om hvor farligt det er at spille NFL, er det en god indikator på at det er noget der skal undersøges dybere.

CNN kan slippe af sted med det, men jeg har lidt højere standarder til ing.dk ;)

  • 3
  • 0

Helt vildt. Jeg har set mange slemme overskrifter, men i det fleste nævnes det i det mindste i selve artiklen at der er et helt ekstremt selection bias.

Intet her, i hvor man skulle regne med at det videnskabelige var i højsædet. Det her er ikke ing.dk værdigt. Kristian Balle Ravn, tag dig sammen eller skift til Ekstra Bladet.

  • 2
  • 0

Kære Jes og Dennis

Tak for jeres grundige læsning. I har ret - artiklen skulle fra starten have peget tydeligt på de bias, undersøgelsen indebærer. Det er normalt praksis, hvad jeg også håber, I ved. De er skrevet ind nu sammen med en ændring af rubrikken. Jeg skal beklage udeladelsen.

mvh Henrik Heide Redaktionschef

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten