Hjerneoperation gør mand til glødende Johnny Cash-fan

En 60-årig mand fra Holland har fået helt nye musikpræferencer efter en hjerneoperation. Han er nemlig blevet stor fan af den nu afdøde sanger og sangskriver Johnny Cash, som han virkelig nyder at lytte til.

Før operationen var han ikke specielt glad for musik, men hvis det endelig skulle være, foretrak han The Beatles, Rolling Stones eller sange på hollandsk. Nu er det kun Johnny Cash, der dur.

Manden fik implanteret elektroder i hjernen som led i en behandling mod svær OCD – obsessiv-kompulsiv tilstand, også kaldet tvangslidelse. I 46 år havde han haft en sygelig angst for usikre og ulogiske ting, og han havde tvangshandlinger, hvor han hamstrede ting og opsøgte andre mennesker for at blive beroliget. Han kunne hverken hjælpes med medicin eller kognitiv terapi.

Som sidste udvej fik han tilbudt dyb hjernestimulering (deep brain stimulation, DBS), og i december 2006 fik han implanteret elektroder, som stimulerer et hjernecenter kaldet nucleus accumbens, der er en central del af hjernens belønningscenter.

Læs også: Strøm på hjernen stopper rystelser hos Parkinsons-patienter

Operationen lykkedes for så vidt, at manden fik det meget bedre. Efter et halvt år havde han kun en mild grad af OCD, og han kunne leve et normalt liv. Men som uventet bivirkning er han altså blevet stor Johnny Cash-fan. Han er specielt vild med sangene 'Folsom Prison Blues', 'Ring of Fire' og 'Sunday Morning Coming Down'.

Det er heldigvis ikke sådan, at hollænderens tvangstanker blot er afløst af nye, denne gang med Johnny Cash i centrum. Patienten føler sig nemlig ikke besat af Johnny Cash og har ikke noget specielt behov for at lytte til hans sange. Han kan bare rigtig godt lide dem, og han har købt alle de Johnny Cash-CD'er og DVD'er, der er på markedet.

Skønt han udelukkende lytter til Johnny Cash, bliver han aldrig træt af musikken. Og dog – hvis der bliver slukket for strømmen til elektroderne, for eksempel fordi batteriet løber tør, mister han interessen for Johnny Cash og går tilbage til de gamle favoritter.

Læs også: Depressioner behandles effektivt med strøm uden elektrochok

Tilfældet viser, at nucleus accumbens også fungerer som belønningscenter, når det gælder om at værdsætte musik. Men de underliggende mekanismer forstår forskerne endnu ikke, skriver de i en artikel i det videnskabelige open access-tidsskrift Frontiers in Behavioral Neuroscience.

På verdensplan har flere end 100.000 patienter fået indopereret elektroder som led i en DBS-behandling. De fleste har fået operationen for at afhjælpe symptomerne på Parkinsons sygdom.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Lige som Thomas kan jeg faktisk også godt lide Johnny Cash, men det er dog en finurlig bivirkning ved en operation.... Og det er netop det jeg tror det er... En utilsigtet bivirkning, men jeg synes altså også at det er "Fanme uhyg'ligt, du!" Et eller andet sted håber jeg at man aldrig bliver i stand til at ændre menneskers personlighed i en ønsket retning, hverken ved operation, medicin eller andre metoder som man ville kunne få den store offentlighed til at acceptere som ikke så utiltalende som hjernevaskning....

  • 0
  • 0

I artiklen: "Han kan bare rigtig godt lide dem, og han har købt alle de Johnny Cash-CD'er og DVD'er, der er på markedet."

Med alle menes der hver eneste kopi af CDerne og DVDerne på det hollandske marked eller blot en af hver Johnny Cash album? ;-)

  • 0
  • 0

Man skal vel have kendskab til disse for at effekten kan ske, Johnny Cash opstår jo nok ikke som et begreb når hjernen stimuleres.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten