Hjernens reaktion på ord kan afsløre identitet

21. maj 2015 kl. 05:004
Hjerneaktiviteten, der følger et bestemt ord, kan fungere som potentiel identifikation i fremtiden. Forskning viser, at hjernens signaler er forskellige fra person til person.
Artiklen er ældre end 30 dage

Dit fingeraftryk og din iris er langtfra de eneste biometriske facetter, som er dine alene. Som Ingeniøren beskrev i sidste uge, vil fremtidens identifikationssystemer kunne baseres på menneskers unikke hjerterytme – eller som et hold af spanske forskere nu har vist; ved at aflæse hjernes reaktion på en række almene ord.

Læs også: Kamera kan aflæse din unikke hjerterytme på afstand

Hvert ord udløser en serie af elektriske signaler i hjernen. Og selvom et ord grundlæggende har den samme betydning mellem flere personer, vil subtile forskelle i meningsforståelser være nok til at udlede en identifikation, mener forskerholdet. Det skriver New Scientist.

Forskerne aflæste hjernebølger på 45 frivillige mens de læste en liste af 74 akronymer – som DVD og FBI. Den aflæste hjerneaktivitet var tilstrækkeligt til at identificere personerne med 94 procent sikkerhed da eksperimentet blev gentaget.

Fuld af hjernestøj

94 procents sikkerhed ud af en gruppe på 45 personer er selvfølgelig ikke et systemm der i den nærmeste fremtid sættes til at vogte alverdens bankbokse. Ikke desto mindre er resultatet en lovende start, mener Blair Armstrong, der er en af forskerne bag projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidligere forsøg med at identifikation baseret på hjernebølger har blandt andet løbet ind i det problem, at hjernen er fuld af støj, som mudrer det signal, forskerne er interesserede i.

Læs også: Din ånde kan bruges som personligt fingeraftryk

Blair Armstrong og kolleger omgik problemet ved udelukkende at læse signaler i den del af hjernen, der beskæftiger sig med at læse og genkende ord. Når hjernen aktiverer den semantiske hukommelse, der blandt andet holder styr på ordforrådet, vil det give signaler, som ifølge forskerholdet kan måles tydeligt og hurtigt. Og ulig den episodiske hukommelse – der holder styr på oplevelser – vil de semantiske minder formentlig ikke ændre sig meget over tid.

Kontinuerlig identifikation

Forskerholdet forestiller sig, at teknologien i fremtiden kan blive et sikkert alternativ til fingeraftryk eller iris-scanninger, som samtidig vil være utrolig vanskelige at forfalske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og mens nutidens teknikker er gode til engangstjek, vil hjernebølgerne kunne bruges til kontinuerligt at identificere, at for eksempel føreren af en bil, er lige præcis den person, som det burde være.

Inden da skal metoden forfines, erkender Blair Armstrong ligesom den nok også skal gøre mere praktisk, hvis teknikken skal vinde indpas i fremtiden: Lige nu kræver hjerneaflæsningen nemlig tre elektroder på testpersonens hovedskal.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
21. maj 2015 kl. 09:34

Blog:

Som Ingerniøren beskrev i sidste uge vil fremtiden identifikationssystemer kunne baseres på menneskers unikke hjerterytme –

Hvilket - som argumenteret for - også var noget vrøvl.

https://ing.dk/artikel/kamera-kan-aflaese-din-unikke-hjerterytme-paa-afstand-176127#comment-668715

https://ing.dk/artikel/kamera-kan-aflaese-din-unikke-hjerterytme-paa-afstand-176127#comment-668782

Magnus Boye mangler at forklare, hvorfor han i nævnte blog illustrerede en hud-varmeafgivelseskurve med et EKG og slet ikke kom ind på de pågældende varmekurvers karakteristika..

3
21. maj 2015 kl. 09:09

En af de helt store fordele ved hjernen er at den er forandrelig(plastisk). Derfor giver det vel ikke rigtig mening at sammenligne øjebliksbilleder til at verificere identitet.

Mvh Lars Refshauge

2
21. maj 2015 kl. 06:44

...hvis vores hjerner reagerede ens på ord. Så kunne forskerne have spekuleret i hvordan man kan følge en samtale "kun" ved at se på en deltagers hjernerytmer uden at aflytte samtalen. Hvilket er lige så "praktisk" i aflytning af samtaler som det er "praktisk" at identificere en persons identitet uden statistisk signifikans ved at proppe elektroder på personens hoved og læse akronymer op i stedet for at kigge på fingerne eller stryge en vatpind i mundhulen.

1
21. maj 2015 kl. 06:14

...semantiske minder formentlig ikke ændrer sig meget over tid...

Forkert ! Vores reaktioner på ord er netop det, der gør, at vi udvikler os og lærer nye ting og høster erfaringer. Efter en grim oplevelse (med f.eks. FBI) vil hjernen reagere helt anderledes på det.