Hjerneforsker i podcast: Stress forandrer vores hjerner

8. april 2022 kl. 13:531
Hjerneforsker i podcast: Stress forandrer vores hjerner
Illustration: Ingeniøren.
12 procent af befolkningen har stresssymptomer. På Odense Universitetshospital forsker ingeniør Saga Steinmann Madsen i, hvilke fysiske forandringer langvarigt stress forårsager i hjernen. I ugens Transformator fortæller hun om den avancerede PET/MR-scanner, de bruger til at tage billeder af stress.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Cecilie Bach.

Medvirkende: Saga Steinmann Madsen, stress- og hjerneforsker ved Odense Universitetshospital

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes
Følg på Spotify

På mobilen: Søg på Transformator i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

Denne uges Transformator handler om stress. En tilstand, der koster samfundet 40 millioner kroner dagligt i sygedage, tidlige dødsfald og udgifter til sundhedsvæsnet. På Nuklearmedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital forsker ingeniør Sara Steinmann Madsen sammen med et hold af fysikere, kemikere, psykologer og læger på at opklare, hvad langvarigt stress gør ved kroppen – og især hjernen.

I en avanceret PET/MR-scanner scanner de hjernerne på patienter med arbejdsbetinget stress, mens de løser stressende opgaver. Scanningsbillederne afslører, hvor i hjernen der bruges energi, og hvor der er aktivitet.

Link

Læs også: PODCAST: Sekundet er ved at være forældet – sådan skaffer man et nyt

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan finde flere episoder af podcasten HER

Link Illustration: MI Grafik.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
8. april 2022 kl. 17:04

Nu har jeg ikke selv symptomer; hukommelse eller humør - ikke engang en diagnose.

I over 10 år arbejdede jeg med software programmering og kunde-support, men efter jeg for knap 30 år siden kom tilbage til Danmark (fra Frankrig) har jeg kun kunnet arbejde ved at give min tid gratis - bortset fra en enkelt ingeniørskole, hvorfra jeg har en BSc.

Jeg begyndte der som SW/GIS konsulent at arbejde med MSc og PhD studerende i 90'erne, men har fra '07 til '14 arbejdet med bachelorer og Diplomer'ere, som hjælpelærer (TA) og stille 12-14 projekt-opgaver i den tid.

Det var nok ikke gået sådan, hvis IDA i 1992 havde accepteret "5 year equivalent"-firmauddannelser (som tager 6 år), som det amerikanske firma jeg arbejdede i tilbød; så havde jeg nok bare overført mine 5-1/3 års A-kasse fra Frankrig og var fortsat som "cadre".

Det var superspændende at høre Saga fortælle om sin forskning og scannerne - selvom der er nogle år til man rigtig ved noget.