Hjerne-Madsen svarer: Sådan opstår ordblindhed

**Gitte Poulsen har skrevet til os: **Jeg ved, at mennesker, der er ordblinde, har det svært, men vil gerne vide, hvad det egentlig er. Det er vist hjernen, der fortæller øjet, hvad det ser - eller er det omvendt, og hvorfor ser man et andet bogstav end det, der står? Dette her er svært for mig at sætte ord på, og jeg kan godt se, hvor forvirret det hele lyder, men kort sagt: Hvad er ordblindhed egentlig? Det må være noget med vores spændende hjerne, nogle taler om en sjæl? Men er det ikke bare vores hjerne?

Hjerneforsker Peter Lund Madsen svarer i klippet nedenfor:

Klippene er produceret i samarbejde med Discovery Channels 'Forklaring Følger', som har premiere den 12. november.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Men jeg har nu mere svært ved at stave visse ord trøje, stjerne, vejr og ord med -erere endelser. Eddike og kastrere og operere, det bliver tit til opert!

Men jeg er talblind, så jeg har svært ved at regne i hovedet. Alt med 9 er dejligt, læg 1 til eller træk en fra. Men jeg har voldsomt svært ved at holde tallene i hovedet. Jeg kan ikke huske mit telefonnummer! Når udlændinge spørger mig om vej, slår jeg ud med den rette hånd, men siger det modsatte. Det er pinligt! Som om- jeg med vilje viser folk den gale vej.

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Et er at være ordblind, men du læser da udmærket har jeg bemærket. Men ordblindhed og talblindhed har intet med ikke at kunne regne og læse.

Hvis du gennemser indlæggene her på sitet, vil du måske opdage at ingeniørstanden har mange ordblinde ( der ikke kan stave eller klarer sig med selvopfundne stavninger, som scalartaner og pumtering )

Men det at hovedregne er svært for mange . Her har dankortet og lommeregneren sørget for, at denne kunnen er blevet mindre. Så sent som i Fredags ( d.28.9.12) var der en ung mand i kassen hos Netto, der ikke kunne finde ud af at give tilbage på en 500 lap, selv om han havde rigeligt med penge til det i kassen :o)

Højre venstre problemet er du ikke ene om kan jeg betro dig........i Sydfrankrig viser de den forkerte vej hvis man tiltaler dem på tysk :o)

 • 0
 • 0

Jeg så for nylig referencer til en gratis skrifttype (font) som qua vægtningen af tegnene skulle lette læsningen for visse ordblinde.

Fonten kan downloades gratis fra: http://dyslexicfonts.com/

Jeg syntes ikke at den er specielt køn, men hvis den kan hjælpe på forståelsen af det trykte budskab er det jo i de fleste tilfælde det vigtigste.

 • 0
 • 0

Hvis du gennemser indlæggene her på sitet, vil du måske opdage at ingeniørstanden har mange ordblinde ( der ikke kan stave eller klarer sig med selvopfundne stavninger, som scalartaner og pumtering )

Klokkerene eksempler på ugidelighed, ikke dysleksi.

 • 0
 • 0

Udviklingen af sproget og bevidstheden følges ad, er to sider af samme, Vi kan se at Vor egen udvikling, et ord, to ord, sætning, en, to, mange, osv. afspejle sig i menneskehedens udviklingshistorie. Det er ikke som Madsen tror, at bevidstheden/sproget er i hjernen, der derimod er organ for varetagelse af forbindelsen ml. bevidstheden og det fysiske legeme. Det man ikke har i bevidstheden, kan af gode grunde ikke overføres via hjernen, da forbindelsen først oprettes i takt med bevidsthedsgørelse. Selv om man har udviklet mange forbindelseslinier, så kan de jo beskadiges på forskellig vis. Så der er grundlæggende to muligheder, manglende forbindelse, eller defekt forbindelse. Ved evt. skade el. uheldige omstændigheder, er det toppen af individets sprogudvikling der er mest følsomt.

 • 0
 • 0

Udviklingen af sproget og bevidstheden følges ad, er to sider af samme,

Det er ikke som Madsen tror, at bevidstheden/sproget er i hjernen,. .

Hvad er så bevistheden og hvilken organ af mennesket varetager den?

mvh

 • 0
 • 0

Madsen fortæller, at man relativt nemt kan kompensere for problemerne med at afkode bogstaver. Er der nogen her, der kan fortælle lidt om, hvordan man kompenserer for disse problemer?

Jeg er orsblind, og må si at jeg kan ikke stave noget som helst på almindelig vis, men har lært mig hvordan ord ser ud. Så hvis jeg ikke kan stave et ord skriver jeg 15 20 mulige måder at stave det på og tager den der ser mest sansynlig ud :)

Da jeg for snart mange år siden var i lære havde vi nogle "ikke faglige" timer på teknisk skole, og her blev vi tilbudt et kursus i hurtig læsning. Og det betyde i dag at jeg kan kende billedet af rigtig mange ord og halve sætninger helt ude at skulle "køre galt" med bogstaverne, det er en kæmpe lettelse.

Så jeg kan anbefale hurtiglæsning hvis man er en smule visuelt orienteret, ikke for læsehastighedens skyld men for optræning af ord genkendelses evenen.

@johnny

 • 0
 • 0

-The only one who got it!!!!!! Vil de der så kloge så fortælle hvorfor vi ikke kender Canadieren Ronald D. Davis her i landet? -Dyslexia The Gift- ,ja Gitte ordblindhed er en gave. Ser du Gitte -du bruger din sanse for rumlighed, altså at du opfatter verden omkring dig i 3D og ikke med din sanse for lineær tanker. Kort fortalt så har vores hjerner ikke udviklet siden pre-stenalder, da vi var jægere skulle vi kunne genkende dyre spor og huske dem og her var en dominerende sanse for rumlighed været en enorm fordel!.. Problemet er at alt indlæring i vores undervisning er baseret udelukket på lineær beskrivelser og det er en meget dominerende kultur. Så når forskning beskriver ordblindhed gør de også ud fra hvad de antager der er normalt som Lund Madsen netop gør her, at de se på centeret i hjernen der arbejder med ord og tal! og ja den virker ikke normalt hos os ordblinde for vi bruger et helt andet tanke sæt. Vi er faktisk ikke ordblinde! men skal bruge et helt andet indput til at lære skrive og stave -ALTSÅ EN ANDEN INDLÆRING STIL. Det er det Ronald D. Davis har opdaget og faktisk lære de flest med "the gift" meget hurtigere! Men læse lige dette fra Dyslexia Vancouver : (http://dyslexiavancouver.com/what_is_dysle...) The Gift "Ronald D. Davis, author of 'The Gift of Dyslexia' discovered that dyslexics have a natural ability, a gift, to see mental images as if they are real, and to perceive these images from many different perspectives. Many dyslexics have achieved fame because of this gift, not in spite of it - as the list below shows." Famous Dyslexics Albert Einstein Leonardo DaVinci Winston Churchill Walt Disney Cher Thomas Edison

Tom Cruise Quentin Tarantino Charles Schwab Richard Branson William B. Yeats Henry Ford

Selv vil jeg gerne nævne Jørn Uzton for det er helt klart at han havde en stærk rumligheds sanse og han var ordblind. Men prøve at læse HELE hjemmesiden http://dyslexiavancouver.com/what_is_dysle...

 • 0
 • 0

Ja, sådan læser jeg, jeg trækker på min visuelle hukommelse, og den motoriske, at "klappe stavelser". Desværre gør det, så det, at når jeg ser tildens (tendens), træktorvet (træktovet) tilpas mange gange, så kommer jeg selv til at stave sådan.

Det er noget hø! Men derfor er ord med -erere stadig svære. Min lærer, jeg lærer, læreren, lærerne, jeg lærte... Nå og eddike, parallel og anderledes (er eller det nu anerledes?).

Det er værre at være talblind, her vender jeg lystigt rundt på datoer og klokkeslæt. 9:30 er halvti, men det kan sagtens blive til 10 og en halv- altså 10:30. Det samme med datoer! Det er ikke særlig sjovt at møde op hos speciallægen 2 mdr EFTER, man skulle have været der. Eller hos dyrlægen ugen før. Og man føler sig bare så DÅÅÅÅMMM. Udover man spilder andre menneskers tid.

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Det er først for nylig, jeg opdagede at man også kan være talblind. Der kom en gut og bankede på min dør en aften (helt heroppe på 4. sal) og spurgte om vej, og måtte forklare at han var talblind, så det med husnumre og etage-numre drillede ham en del. Jeg ærgede mig lidt over, at jeg ikke fik hjulpet ham lidt bedre, men jeg var sgu lidt overrasket over fænomenet, så det blev lidt af en forvirret forklaring jeg kom med.

Jeg har tit undret mig over hvor elendigt folk staver, specielt på newz.dk. Er det dovenskab, manglende undervisning, eller er teorien om mange ordblinde blandt tekniske mennesker måske korrekt?

Jeg har selv en ven som er ordblind, men som samtidigt er ret fantastisk til at udtrykke sig. Tit skriver han noget som på den ene side er rigtigt cool formuleret, men på den anden side er håbløst dårligt stavet. Det er interessant at se på.

@Bjarke Mønnike: Situationen i Netto har jeg også været ude for et par gange, og stået og smilet inden i mig selv. Til gengæld føler jeg mig som en ekspedient i Netto, når jeg ser min far lave hovedregning. Han er vokset op uden lommeregnere eller computere, og det gør godt nok en kæmpe forskel!

Til sidst vil jeg citere en kollega som sagde: "Jeg er ikke så god til højre og venstre, men op og ned - dét kan jeg!"

 • 0
 • 0

Det er det Ronald D. Davis har opdaget og faktisk lære de flest med "the gift" meget hurtigere! Men læse lige dette fra Dyslexia Vancouver : (http://dyslexiavancouver.com/what_is_dysle...)

Det værste sludder jeg længe har hørt......

Man er ordblind hvis:

Har svært ved at omsætte idéer til ord.

Har svært ved at formulere sig. Det er, som om talen ikke kan følge med de tanker og billeder, der farer rundt i hovedet. Der springes fra billede til billede imens personen fortæller, og tilhørerne kan have svært ved at følge med.

Hører ting, der ikke er blevet sagt, så der nemt opstår forvirring omkring kommunikationen.

Lader sig nemt distrahere af lyde.

Hurtigt bliver køresyg.

Hovedsaglig tænker i billeder og følelser, og ikke med lyde eller ord (ingen indre-monolog/dialog).

Har svært ved at holde orden i sine ting - eller er et overdrevent ordensmenneske.

Hurtigt bliver frustreret og emotionelt påvirket.

Er overfølsom og allergisk over for madvarer.

Er følsom over for øreinfektioner.

Har stor opmærksomhed på omverdenen og er med i alt, hvad der foregår i omgivelserne.

Er mere nysgerrig end gennemsnittet.

Har en stærk følelse af retfærdighed og er emotionel og følsom.

Har gode sociale og menneskelige egenskaber. Er socialt intelligent og dygtig til at aflæse mennesker.

Har et negativt selvværd, og bliver hurtigt frustreret og emotionel.

Har svært ved at koncentrere sig, er hyperaktiv eller en dagdrømmer.

Jeg ønsker held og lykke til de 2 ikke ordblinde mennesker der er tilbage på kloden.

 • 0
 • 0

Med al respekt er Hjerne-Madsens forklaring for en gangs skyld ikke særlig god. Jeg kan ikke lade være med at tænke på om jeg mon er blevet narret de andre gange, hvor jeg ellers syntes at Madsens forklaringer var rigtigt gode. Jeg er ikke det mindste ordblind men har til gengæld den noget finere (eftersom dronningen også har den) ansigt-navneblindhed. Jeg ser det som en fejl i grundprintet, men det forklarer jo ikke noget...

 • 0
 • 0

@Michael Intile: Forstår ikke helt budskabet ?

Ok, jeg uddyber - hvis nogle af disse kriterier, som jeg har citeret Ronald D. Davis for, skulle diagnosticere ordblindhed, så er 99,9% af jordens befolkning ordblinde......

F.eks. en påstand om, at hvis man har tendens til hurtigt at blive køresyg, så er man ordblind - det er så forskruet et postulat, at man faktisk ikke burde kommentere på det..........det fik jeg så hermed gjort alligevel..........

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten