Hjemmebygget ubåd søsat lørdag

Flere hundrede københavnere fik sig en halvkold oplevelse fra kajkanten, da den danske bestand af ubåde lørdag blev udvidet med én. 31-årige Peter Madsen gennemførte en dykning med sit eget undervandsfartøj, som han har bygget gennem det seneste år på sit værksted i Farum.

Forud for dykket gennemgik han principperne for sin ubådskonstruktion for et spørgeivrigt publikum i Ingeniørernes hus på Kalvebod Bygge i København.

Omkring et par hundrede tilhørere havde valgt at møde konstruktøren ved et arrangement, som Maritimt selskab stod bag. Og efter den teoretiske gennemgang af konstruktionen kunne Peter Madsen så til sin store fornøjelse byde på en lektion med praktik, da ubåden lå klar ppå kajen og ventede på at blive sat i havnen.

I dag lørdag hejste en BMS-kran Peter Madsens fire ton tunge og selvbyggede ubåd ned i stit rette element ud for Ingeniørhuset på Kalvebod Brygge i København. (Foto: Lars Nielsen) Illustration: Lars Nielsen
800 timer tog det Peter Nielsen at realisere sin ekstreme plan om en hjemmebygget ubåd. Han har tidligere forsøgt sig i raketbranchen. . (Foto:Lars Nielsen) Illustration: Lars Nielsen
Klar til triumfen. Et vellykket jomfrudyk. (Foto: Lars Nielsen) Illustration: Lars Nielsen

Allerede fra omkring klokken halvelleve var nysgerrige begyndt at tage opstilling på havneområdet for at være sikre på at se den højst usædvanlige søsætning. Og klokken halvtolv var omkring 500 mennesker samlet i det triste forårsvejr for at se, om det ville lykkes ubåden at komme vel ned under overfladen.

Peter Madsen selv befandt sig godt, da han smilende og snakkesalig kunne gå rundt mellem de mange tilskuere og gå ombord i sit fartøj.

Efter kort tid hankede den store kran op i den fire ton tunge ubåd og svingede den udover havnekanten. Kort efter var ubåden på plads i sit rette element, og da Peter Madsen havde foretaget en sidste inspektion og gynget lidt med fartøjet til glæde for det massive opbud af tv og pressefotografer, klatrede han ned i den meget trange konstruktion og lukkede lugen efter sig.

Kort efter forsvandt ubåden fra havoverfladen, og dykket kunne erklæres en succes.