Hjemmebatteri reducerer elregningen hos Ølstykke-familie: Flere danskere anskaffer batterier

13. maj 2019 kl. 10:33181
Hjemmebatteri reducerer elregningen hos Ølstykke-familie: Flere danskere anskaffer batterier
Illustration: Allan Olsen.
Ligesom mange andre familier har familien Olsen valgt et solcelleanlæg med batterilagring, der kan udjævne forskellen mellem produktion og forbrug. En leverandør melder, at over halvdelen af de solgte anlæg i dag med batteri.
Artiklen er ældre end 30 dage

Denne artikel er forkortet. Læs den fulde version på Ingeniørens PRO-medie GridTech.

De officielle prognoser siger, at der går cirka 10 år, før hjemmebatterier koblet til solcelleanlæg kommer til at rykke på det danske marked. Det ændrer dog ikke på, at der allerede i dag står hjemmebatterier rundt om i de danske hjem.

Ét af hjemmene er i Ølstykke hos elektrikeren Allan Olsen og hans familie. Han fik for tre år siden etableret et solcelleanlæg med 27 solcellepaneler á 280W med et tilhørende 5 kWh lithiumbatteri til lagring af overskudsstrøm.

»Jeg har det rigtig godt med anlægget, uden at det skal lyde, som om jeg er en ren økofreak. Jeg er nået så langt, at jeg rigtig godt kunne tænke mig at købe et batteri til, så jeg kunne lagre endnu mere strøm,« siger Allan Olsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi overvejer at købe en hybridbil, så jeg kunne køre noget elbil over anlægget også, fordi jeg ikke får meget for den strøm, jeg laver om dagen, fordi jeg er på en af de nyere afregningsordninger. Så i stedet kunne jeg lige så godt proppe det over i et batteri mere og ind på en elbil, men det vil tage lang tid at tjene de 30.000 kroner hjem, som et ekstra batteri koster,« erkender han.

FÅ HELE HISTORIEN

Læs mere på vores medie GridTech, hvor du kan læse, hvordan familien Olsen samtidig med etablering af solceller og batteri også har omlagt til elopvarmning af huset med en luft-til-vand-varmepumpe. Herudover fortæller en rådgiver fra Viva Energi, hvordan de typisk vejleder kunder til at fravælge batteriløsninger, når forbruget er stort i dagtimerne.

Hjemmebatteriernes fremmarch

Batteriløsningen i Ølstykke er valgt i samarbejde med Viva Energi i Tilst i Aarhus, der er blandt den lille håndfuld selskaber, der er på positivlisten og godkendte til salg af solcelleanlæg, og selskabet er førende på batteriløsninger.

»Det sikkert rigtigt, at vi skal 10 år frem, før hjemmebatterier i stykantal rykker noget på landsplan for elnettet. Men vi sælger mange batterianlæg allerede i dag til private,« siger Rasmus Andersen, salgschef i Viva Energi.

På årsbasis sælger Viva Energi 300-400 private anlæg, og firmaet laver derudover en del anlæg på nybyggede typehuse. Og cirka 60-65 procent af de 300-400 nye anlæg, som firmaet selv sælger, er med en batteriløsning som hos føromtalte Allan Olsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Produktion og forbrug er kurver, der kører op og ned, og de passer sjældent sammen hos husejere. Der kan det godt være en god ting at have et 5 eller 10 kWh batteri til at udjævne forskellen,« siger Rasmus Andersen - og peger på, at solcelleanlæg typisk vil have en forrentning på 7-10 procent af investeringen, og kan man finansiere det til 0-2 procent gennem realkredit, vil det ofte være en god løsning.

Illustration: Lasse Gorm Jensen - TM, Tesla og Energistyrelsen.

Denne artikel er forkortet. Læs den fulde version på Ingeniørens PRO-medie GridTech.

181 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
184
6. juni 2019 kl. 00:01

Husk ikke at stirre jer blind på prisen Per kW batterieffekt. Der er KÆMPE forskel på hvor mange cyklusser batterierne kan holde til. Alt nede fra omkring 1000 x op til 30.000x. Så et batteri der koster mere i indkøb Per kw kan sagtens være MEGET billigere over batteriets levetid.

Batterier vil normalt have en kurve for levetid som funktion af afladningsdybde. Vil man gerne have lang levetid (og det vil man vel) skal man undlade at dybdeaflade batteriet. Hvilket betyder, at man skal have i størrelsesordenen den dobbelte kapacitet eller mere, end hvad man typisk bruger. Nogle batterityper har begrænsninger på afladedybden, hvorfor prisen naturligvis også er væsentlig højere end tilsvarende (eller andre) uden samme begrænsning.

183
5. juni 2019 kl. 23:26

Jeg vil da derfor gene invitere dem der har givet mit indlæg 2 stemmer ned til at uddybe hvad i det indlæg der gør det?

Måske virker dit indlæg en smule "farvet"?

Krystalinske højtydende moduler nærmer sig den dobbelte effekt af dine 130W/m2. Hvorfor fremhæver du microinvertere sammen med tyndfilm og ikke sammen med krystalinske paneler?

Tyske tagbrande forårsaget af solceller er i størrelsesordenen 30 ppm, hvorfor fremtidige problemer synes at fordufte med udviklingen og erfaringen.

Til slukningsarbejdet med brande forårsaget af paneler, undrer jeg mig over, at man diskuterer, hvad der sker når man sprøjter vand på panelerne. Panelerne er vandtætte, så vandet vil bare løbe af og ikke slukke noget som helst. Hvis branden er så voldsom at panelerne smelter, vil jeg tro, at der ikke er noget tilbage at redde. Det er formodentlig nødvendigt at rive panelerne ned, hvis man skal have en chance for at slukke noget, der befinder sig under panelerne. Alle typer af brandslukning kræver en hvis form for ekspertise, som jeg mener er tilstede på danske brandstationer.

Til elektricitetsbrande bruger man normalt ikke vand til slukningsarbejdet.

182
5. juni 2019 kl. 18:52

Dialog er altid en god ting. Jeg vil da derfor gene invitere dem der har givet mit indlæg 2 stemmer ned til at uddybe hvad i det indlæg der gør det?

181
3. juni 2019 kl. 17:16

Hvis vi skal redde denne klode, kommer vi til at satse massivt på energilagring, da vinden jo ikke altid blæser, og solen ikke altid skinner, og her er Li-batterier den absolut dårligste og mest miljøbelastende løsning. Termisk lagring og især pumped storage, hvor det er muligt, er langt bedre og billigere pr. kWh, men kan selvfølgelig ikke anvendes til hverken husstande eller elbiler. Så igen - brug pengene der, hvor man får mest miljø for dem.

I den globale verden som vi lever i, kan elværkerne fint investere i både vindmøller, kernekraft, og pumped storage, de steder i verden som det giver mest CO2 besparelse. Når vi betaler lidt for, at elselskaberne ejer vindmøller til den strøm vi bruger, så sparer det måske mere CO2 hvis de placeres i udlandet. Det samme gør sig gældende med pumped-storage.

180
3. juni 2019 kl. 10:35

Kombineet med streng inverter hvilket langt de fleste benytter, så betyder det man får et højspændings tag med op til 1000v. 1000v som ligger direkte på et træundertag og derved signifikant øger risiko for at en lysbue kan antænde taget.

Ja, og lysbuedannelsen sker typisk i forbindelser og ikke mindst i reverse dioderne.

Nogle af de bedste målinger og estimater for lysbuedannelse er foretaget af Tüv Reinland netop med henblik på solcellepaneler (PV Arrays) - se evt. figur D.4, D.5 og D.6 i afsnit: D.1.2.4 TüvReinland, “Failure Mechanismen of Contact Faults in the DC- Circuit of the PV Arrays” side 201 i Max-i specifikationen https://www.max-i.org/specification.pdf , og Tüv's målinger bakkes op af talrige andre, som beskrevet i Annex D. Det er bl.a. på baggrund af alle disse data og egne målinger, at jeg har valgt 20 Vdc til mit system, da alt derover giver en ikke ubetydelig lysbuerisiko ved store strømme. Desværre virker linken i specifikationen til Tüv undersøgelsen ikke mere.

179
2. juni 2019 kl. 13:45

Hej Flemming. Tak for et rigtig fint indlæg

Når man vælger et solcelletaqg så er der en række spørgsmål man også skal stille sig.

  1. hvor meget strøm bruger jeg nu, og vil jeg bruge hvis husstanden om få år har 1-2 el biler (20.000km i en elbil svare til ca 4.000kwh)
  2. Æstetisk hvilket look ønsker jeg så. (flere systmer har markant visuel forskellig look mellem aktive tag og passive paneler)
  3. Hvad betyde pris for mig (ja det VIL være dyre at installere, men merprisen er typisk thent hjem på 9-12 år)
  4. Hvad betyder sikkerhed for mig?

Pris kan man faktisk finde dem nede fra ca 1250kr per m2

Mht sikkerhed så er de højtydende paneler hvor man lægger på plus 130w per m2 af typen krystaliniske paneler. Kombineet med streng inverter hvilket langt de fleste benytter, så betyder det man får et højspændings tag med op til 1000v. 1000v som ligger direkte på et træundertag og derved signifikant øger risiko for at en lysbue kan antænde taget. Antallet af tagbrande initieret af solceller er da også steget de seneste år. Og jeg vil gerne tro at det kun er et spørgsmål om tid inden forsikringsbranchen begynder at kræve meget højere præmie for sådan installationer som vel udgør +90% af alle installationerhttps://ing.dk/artikel/rapport-solceller-oeger-brandfare-el-installationer-221667

Hvis man derimod kombinere tyndfilm og microinverter så elimineres den risiko. Udover det så også har en højere effekt per instralleret kw paneler

Rådgivning, rådgivning, rådgivning.....

178
31. maj 2019 kl. 20:23

... eller jeg kan måske ligge det i orange zone ved at følge C. Kanstrups anbefaling om et "lille" batteri.

Jeg vil understrege, at mit "lille" batteri skal ses i forbindelse med et lavspændt DC-net (på 20 V), der i fremtiden kan dække de omkring 65 % af elforbruget excl. opvarmning, der kører på lave effekter - altså ikke komfuret, støvsugeren og lignende.

Da du - i modsætning til mig - formodentlig ikke agter at installere er sådant DC-net, kan regnestykket for dig godt se meget anderledes ud! Jeg har blot set på, hvordan vi kan få mest miljø for pengene i fremtiden, og det kunne godt være at få rigtig mange til at gå efter de 65 % i stedet for ganske få, der går efter de 100 % eller mere (bliver elleverandør).

177
31. maj 2019 kl. 15:32

@Søren Gram (Hvis du stadigvæk er med på tråden). Du spørger til overvejelser angående at have et tag af solceller. Det mest gennemarbejdede svar du kan få er ved at læse PHloggen igennem med Hr. Kamps erfaringer med solceller gennem de sidste år. Incl dem der nu ligger på hans nybyggede hus. ((En af hans pointer at at lige nu kan det betale sig at sætte XX W solceller op, men som prisen på solceller falder vil det kunne betale sig at sætte flere op.) Og min pointe er at det er inden for rækkevide at sætte op på hele tagfladen.)

Her følger så mine egen overvejelser om hvornår og hvor mange solceller, jeg vil have på mit hus, når jeg skal igang med renovering af taget: For det første (og helt banale) deler jeg inversteringer op i rød, gul og grøn: Røde kan ikke betale sig, gule "kommer-an-på" og grønne som er indlysende inversteringer. For det andet skal man gøre sig klar om man mest er: 1: ejer af et tag med gratis strøm, 2: eller kraftværksejer der der får betalt (hele eller dele af) sit tag af strømproduktion, 3: eller en ingenørtype der laver en optimering af begge dele. (personlig er jeg mest 1 også 3, med en kraftig skelen til 2!)

Hvad måler man prisen af sit solcelleanlæg op imod: Jeg har været med til at lægge stålplader op på et sommerhus med et fungerende tagpap, hvor prisen var under 150 kr/m2 for det færdige tag. Man kan købe skifertag og glaserede tegl hvor man runder 2000 kr/m2 for at få lagt taget. Jeg har et tegltag som enten skal lægges om eller fornys i forbindelse med renovering og isolering af tagetagen. Jeg sætter taget til 1200 kr/m2. (Men det kommer i høj grad an på en hel del forudsætninger.) Du vil bygget et nyt Eurodan-hus, så mit bud/gæt er at dit tag vil komme til at koste i omegnen af 800-900 kr/m2. Så har vi styr på hvad et normalt tag koster.

Hele tage af solceller bliver lige nu udbudt til 1500-2200 kr/m2. (Lige nu er det optimalt at sætte solceller op der yder 150-175 Wp/m2. Men en del af de tage, der bliver udbud ligger i området 75-100 Wp/m2. Det har selvsagt stor indflydelse på hvor meget strøm taget producere.)

Hvad er prisen på disse kW/h: Jeg har set udbud hvor man har optimeret al ting (og måske glemt lidt vedligehold mm) hvor man frem-regner/(-tryller) en kW/t-pris på 31 øre. Men man er under 57 øre/kW/t (som er prisen for nyinstalleret kulkraft-el). Det vil komme an på en helt konkret udregning af dit tag. Størrelse, hældning, retning.

I mit tilfælde ligger inversteringen i gul zone med en kraftigt bevægelse mod grøn zone. (Bla fordi jeg alligevel skal igang med taget, og jeg mest hælder til at være tagejer med gratis strøm). Og rammer inden for få år helt sikkert grøn zone da priserne på solceller går ned og effektiviteten går op.

Hvad angår husstandsbatteri kan du af ovenstående debat læse at det i øjeblikket ligger i rød eller gul zone. I mit tilfælde ligger det helt sikkert i rød zone lige nu, eller jeg kan måske ligge det i orange zone ved at følge C. Kanstrups anbefaling om et "lille" batteri. Med to formål: det ene er at bruge som back-up i tilfælde af strømsvigt, det andet er at kunne gardere sig mod øgede priser i "koge-spids-situationer" ((Læs Radius malker kunder), men mit netselskab er forbrugerejet, så det sker ikke her) . Men priserne på batteri falder kraftigt i disse år, og fremskrives prisfaldene på kombinationen af solceller og batteri, kommer prisen inden 2030 for en kW/t under prisen for transport af en kW/t. Dvs at jeg vil forberede mit anlæg på at kunne tilkoble batteri med henblik på at kunne være selvforsynene på døgnbasis.

Men på disse breddegrader har jeg svært ved at forestille mig en situation, hvor jeg går offgrid, da jeg som minimum gerne vil sælge en masse strøm om sommeren, (og sandsynligvis gerne vil købe noget omkring midvinter.)

I overvejelsene indgår også det at man bliver både producent og forbruger af el (energi). Lige nu har jeg billig fjernvarme hvor prisen pga. diverse politiske forlig vedbliver med at være lave indtil 2032. Den viden kommer til at få betydning for om jeg fortsætter med vandbåren fjernvarme, går over til elpaneler/elgulvvarme eller sætter en varmepumpe på et genveksanlæg. Ligesom isoleringsgraden naturligvis spiller ind. Som priserne ser ud lige nu ligger alle mulighederne sammen i gul zone.

Skiftet fra benzinbil til elbil ryger direkte i grøn zone når man har et elproducerende tag.

176
23. maj 2019 kl. 20:50

Michael det er bare ikke praktisk ladesiggørelig for hovedparten af de almindelige villa ejere at installere et 50kw batteri og flere m3 varmvandsbeholder. Det fylder rigtig meget og batteridelen vil aldrig blive tjent hjem idet nærmest ingen har så stort et forbrug hen over sommeren. Selv med en el bil.

5-10kw bateri til at dække hen over natten. Og så kommer G2V teknologi i løbet af de næste 2-4 år. Så vil 20kw solcelletag og en elbil med G2V kunne dække husstandens forbrug af strøm fra marts til sep vil alm kørsel med bilen

175
23. maj 2019 kl. 11:33

Til energilagring i den helt store stil skal vi have fat i termisk lagring og pumped storage, hvor det er muligt, der begge er langt billigere.

Billigere, for hvem ? Centrale løsninger med profithungrende folk og dyre konsulenter der skal fodres er ikke billigt.

Da staten ikke formår at sikre folket mod malkning, må folket kigge andre veje og vurdere hvem der er mindst uværdige (eller mest værdige) til at modtage folkets penge. Så må 'samfundmæssigt smart og klogt' bare være ærgeligt !

174
23. maj 2019 kl. 10:14

Hvilken gavn på kogespidsen giver det at laveffekt udstyr kan hygge sig med et lille batteri natten over?

Naturligvis ingen.

Jeg ved ikke hvilken isoleret verden du lever i, men ret mange børnefamilier kommer hjem fra arbejde, med 2 synligt raske poder der har leget rigtigt godt udenfor.</p>
<p>Madlavning
2 flyverdragter og andet tøj der skal klar være til dagen efter.
el bil
elvarme (varmepumpe)

For næsten 40 år siden arbejdede jeg i mit daværende firma Søren T. Lyngsø A/S med de første forsøg med variable eltarikker med henblik på at flytte forbruget til perioder med lav netbelastning; men det viste sig, at bortset fra energi brugt til boligopvarmning, som godt kan kobles fra i en periode, uden at temperaturen i et velisoleret hus falder for meget, kan man stort set ikke flytte forbruget. I en travl familie laver man lige netop mad og vasker, når der er behov for det - uanset hvad el'en måtte koste.

50 Kwh kan lades op, når solen skinner, når vinden blæser eller om natten med hydro.

Ja, men det er ikke særlig smart at benytte batterier til det. Til energilagring i den helt store stil skal vi have fat i termisk lagring og pumped storage, hvor det er muligt, der begge er langt billigere og mindre miljøbelastende pr. kWh end batterier.

Hvis du vil lade elbilen og drive induktionskomfuret fra din egen inverter, skal den være på adskillige kW - ikke mindst hvis den også skal have kapacitet til "selective fuse breaking", og så bliver den meget dyr og får en meget lav virkningsgrad i perioder med lav belastning som f.eks. om natten, hvis man ikke har nogen elbil at lade. Min pointe er derfor - lad dog elnettet med mere effektive lagringsmetoder klare de helt store effekter, som pga. den relativt korte brugstid kun udgør ca. 35 % af elforbruget, hvis man ikke har elopvarmning. Så kan man til resten nøjes med et meget prisbilligt minianlæg, der ikke består af andet end f.eks. et 5 kWh batteri og en lader, der bare skal kunne klare gennemsnitseffekten - ikke hverken spidseffekt eller effekt til sikringsafbrænding, som begge leveres fra batteriet.

173
23. maj 2019 kl. 09:43

Jo, det kan flytte en meget stor del af de ca. 65 % af elforbruget (excl. boligopvarmning), som er laveffekt - se mit første indlæg i denne tråd - og det til en brøkdel af prisen på et anlæg, der tager de sidste ca. 35 % højeffekt anvendelser med som f.eks. komfuret, mikrobølgeovnen og støvsugeren.</p>
<p>

Hvilken gavn på kogespidsen giver det at laveffekt udstyr kan hygge sig med et lille batteri natten over?

Jeg ved ikke hvilken isoleret verden du lever i, men ret mange børnefamilier kommer hjem fra arbejde, med 2 synligt raske poder der har leget rigtigt godt udenfor.

Madlavning 2 flyverdragter og andet tøj der skal klar være til dagen efter. el bil elvarme (varmepumpe)

50 Kwh kan lades op, når solen skinner, når vinden blæser eller om natten med hydro. Og så er det klar til når folk får fyraften: Madlavning, vasketøj, tørretumbler opvaskemaskine og elbil.

5Kwh/2,4KW rækker ikke til meget, men er trods alt markant bedre end ikke noget batteri.

172
23. maj 2019 kl. 09:26

Se dagens artikel på ing.dk: https://ing.dk/artikel/skorstensisolering-slukker-batteri-brande-225762 .

Som jeg skrev tidligere, er der stor forskel på de enkelte typer Li-ion batterier med hensyn til brandrisiko. Der er en tendens til, at de tungeste er de mest sikre, så et brugt bilbatteri, der hører til i den lette ende, er nok ikke det smarteste at sætte op som husstandsbatteri i stuen eller i entréen.

171
23. maj 2019 kl. 08:42

Men findes der allerede på markedet sådanne prisbillige anlæg, der kan overflødiggøre bunken af USB-opladere (inclusive USB-C som jeg bruger til både mobil og iPad) og strømforsyning til PC og LED-lys?

Ikke mig bekendt. Der er derfor, jeg arbejder på mit eget system Max-i - se www.max-i.org .

Som alt, hvad der kommer fra PC-verdenen, er USB-Power-Delivery (USB-C) unødigt kompliceret. Det kredsløb, der skal bruges til at forhandle om spænding og strøm, og som indeholder en spole og en kondensator for at kunne kommunikere over den positive forsyningsledning, er langt mere kompliceret og dyrt end en simpel switch-mode forsyning - også med en spole og en kondensator, der kan acceptere alt fra de interne spændinger, enheden skal bruge - typisk <= 3,3 V - og op til f.eks. de 20 V +/-23 %, som Max-i benytter, og de fleste enheder har måske allerede en switch-mode forsyning indbygget, som måske bare skal have et større indgangsspændingsområde.

Til gengæld har USB organisationen valgt spændingen meget heldigt. De 20 V er sat ud fra ladespændingen på bærbare PC'er, som typisk er 18,5-20 V; men 20 V er samtidig den højest mulige spænding, hvor lysbuerisikoen ved store strømme er rimelig begrænset. I aerospace har man i stedet "blindt" valgt ladespændingen for et 24 V batteri = 28 V; men efter flere episoder med lysbuer og deraf følgende røgudvikling har man måttet indføre krav om lysbuevagter, som er komplicerede og dyre og risikerer at koble ud i utide. I Annex D af Max-i specifikationen https://www.max-i.org/specification.pdf er bl.a. forholdene omkring lysbuer yderligere beskrevet.

169
22. maj 2019 kl. 10:25

5 Kwh lagring flytter ikke meget forbrug, og små batterier kan ikke levere synderligt megen effekt.

Jo, det kan flytte en meget stor del af de ca. 65 % af elforbruget (excl. boligopvarmning), som er laveffekt - se mit første indlæg i denne tråd - og det til en brøkdel af prisen på et anlæg, der tager de sidste ca. 35 % højeffekt anvendelser med som f.eks. komfuret, mikrobølgeovnen og støvsugeren.

Som Dan Grønbæk skrev ovenfor:

Jeg må indrømme, at jeg tidligere ikke har haft så meget fidus til Toyotas Hybrider, men er kommet til den erkendelse, at det sagtens kan være at Toyota hybrider har reduceret co2 meget mere end f.eks Tesla, fordi de sælges i stort antal, og til personer der ellers ville have valgt en normal ICEV.

Rene elbiler ville være usælgelige, hvis de ikke var næsten helt fritaget for registreringsafgift (0 under 400.000 kr.). Derved går staten glip af meget store indtægter, som måske kunne give mere miljø, hvis de blev brugt på noget andet. Derimod sælger mild-hybrider sig selv.

Det samme gælder med husstandsbatterier. Hvis f.eks. 10.000 husstande investerer i et sådant, prisbilligt minianlæg med nogle få m2 solceller, kan man sagtens få større besparelser, end hvis 100 investerer kassen i den helt store, forkromede løsning, og rigtig mange - specielt kvinderne - vil meget gerne af med det stigende kaos af småladere og småforsyninger med tilhørende stikkontaktdåser og kabelspaghetti, så en sådan løsning kan godt give mere value-for-money.

168
22. maj 2019 kl. 09:16

Hvis folk generelt havde aktive tage, så vil udbygningen af el nettet ud på de private villaveje kunne reduceres. Men helt undgås kan vi næppe idet selv 20kw på taget ikke giver nok strøm til varmepumpe og elbil hen over vinteren. (Mener de producere ca 300kwh i dec)

@Kim Nielsen Med 20Kwp og store batterier og akkumuleringstanke kan vi undgå udbygning af elnettet og det samtidigt med at huset kan indgå i fleksibelt forbrug.

5 Kwh lagring flytter ikke meget forbrug, og små batterier kan ikke levere synderligt megen effekt. 2,4KW mener jeg Viva's batteri kan klare hvilket ikke er nok til at 'træde over kogespidsen'

166
21. maj 2019 kl. 18:53

Tak for linket.

Jeg forstår ikke at du få thumbs down derfor, jeg håber de pågældende personer senere får tid til at forklare sig.

Nuvel.

Det er velkendte problematikker som dit link fremfører, men er det ikke mere et socialt og politisk problem, end et rent teknisk. Kina har aldrig været kendt for deres miljøhensyn, ikke engang hjemme i Kina.

Spørgsmålet er om man ikke kunne udvinde lithiumet på en nogenlunde fornuftig måde uden at prisen render løbsk. Jeg ser lidt problemet som at storkapitalen løber med gevinsten, mens lokalbefolkningen intet har at skulle have sagt, og står tilbage med sorteper. Det er velkendt problem overalt.

Med hensyn til Kobolt, så er det jo igen ikke et teknisk problem at kobolt ikke udvindes nogenlunde fornuftigt. Hvad tidshorisonten er for afhjælpning af disse “politiske” problemer har jeg dog ikke noget bud på, men jeg ved at BMW har besluttet ikke at aftage kobolt fra DR Congo, men køber det i Australien. Men udvikling går mod mindre Kobolt. Et NMC batteri som er det mest almindelige Li-batteri i elbiler idag, har en anden kemisk sammensætning end for 5 år siden. Det batteri der sidder i min(e) i3 er af typen NMC 333, hvoraf Nikkel Mangan og kobolt er tilsat ligeligt med 1/3 ad hver Det batterier der bruges nu hedder NMC 811, Hvor kobolten er gået fra 33% til 10% og hvor nikkel indholdet er øget til 80%. af de 3 tilsatstoffer. Sammentidig er energiindhold/ kg batteri fordoblet, mens prisen pr kwh batterikapacitet er halveret.

Det er en af grundene, hvorfor man skal satse på elbiler. Det er simpelhen den teknologi der har størst potentiale til at give miljøvenlig billig transport. Derfor er det også vigtigt, at der gives en håndsrækning til denne teknologi, så den får mulighed for at modnes. Vi kan ikke vente 30år på at markedet klare det selv.

Med hensyn til genanvendelse, er artiklen du henviser til noget svævende. Der snakkes i den forbindelse om laptop og mobiltelefon batterier, som så prøves at overføres til elbilsbatterier. Alle de toneangivne elbilsproducenter har en strategi angående secondlife for elbilsbatterier, og derefter genanvendelse. Det er jo ikke som når jeg kommer ned på genbrugspladsen med en pose blandede bolcher af diverse forskellige batterier. Så den der med at man ikke kende kemien i batteriet og man er bange for at batteriet “eksplodere” tjener ikke forfatteren til ære. Tværtimod peger sådanne nogle udtagelse på, at man sidder i en osteklokke, og ikke følger med udviklingen i den virkelige verden. Jeg ved at BMW har lavet en aftale med batteri fabrikanten Northvolt, om at udtjente og ødelagte elbilsbatterier skal leveres til dem med henblik på genanvendelse.

Det kan såmænd ende med at, netop fordi de store spillere inden for EV, nu kommer på banen, og bliver den suverænt største forbruger af lithiumbatterier, så kommer der endelig skik på branchen, hvad angår udvinding af råstoffer til genanvendelse af batterierne.

164
21. maj 2019 kl. 10:05

For mig at se kan du bare ikke lide Li- batterier, men har ingen velunderbygget argumenter til at bakke din modvilje op

Er miljøsvineri under Li-udvinding, produktion og bortskaffelse af batterierne, ekstra vægt at slæbe rundt på og manglende genbrug af Li ikke nok?

Her i Silkeborg genbruges p.t. omkring 60 % af affaldet, og med endnu bedre sortering håber man på at komme højere op, da genbrug er én af vejene til at mindske miljøbelastningen. Derfor er det helt forkert at satse på teknologier, som netop ikke kan genbruges eller ialtfald ikke bliver det p.t.

Jeg har absolut ingen følelser for den ene teknologi i forhold til den anden, men vurderer helt nøgternt fordele og ulemper herunder pris, udskiftningshyppighed (antal ladecyklusser) og miljøbelastning. Jeg skrev jo netop også tidligere, at valget til et kommende husstandsbatteri hos mig nok kommer til at stå mellem blykrystal og lithium-titanium-oxide, og det valg er endnu ikke truffet. Jeg kommer bl.a. til at finde bedre informationer om miljøbelastningen ved Li-udvinding og produktion og bortskaffelse, end jeg har nu.

163
20. maj 2019 kl. 23:34

Du kan sagtens få hybridbiler uden ladning, som kører langt mere end 20 km/l og sågar rene benzinbiler;

Ja, sålænge de driftsvarme, og en kørestrækning der passer til bilens setup. Jeg snakker om et gennemsnit over 1 år, for en bil i daglig drift. Sjovt nok så faldt Toyota Yaris hybrid fra over 30km/l til omkring de 20km/l pga af ændring af testmetode fra nedc til wltp.

Mercedes Formel 1 har da meget lettere ved at køre med en høj virkningsgrad, end en dagligdagsbil. Den får jo næsten fuldhammer hele tiden. Det er noget anderledes end at trille i morgentrafikken en vintermorgen med 60km/h og med hyppige stop mellem trafiklys. Og nej selvom du har en hybrid, kommer du kke til at køre i ICE motorens optimale arbejdsområde, for motoren kommer en stor del af tiden at køre i lavlast, med dårlig virkningsgrad. Toyota køre med variabel ventilstyring, og kan ved hjælp af denne skifte mellem Otto og atkinson cycle og derved måske hente 5% ekstra effektivitet ved lavlast, men det er aldrig effektiv at køre lavlast.

Jeg må indrømme, at jeg tidligere ikke har haft så meget fidus til Toyotas Hybrider, men er kommet til den erkendelse, at det sagtens kan være at Toyota hybrider har reduceret co2 meget mere end f.eks Tesla, fordi de sælges i stort antal, og til personer der ellers ville have valgt en normal ICEV. Der vil stadig være salg i mildehybrider lidt endnu, men jeg tror nu at plugin hybrider og elbiler tager over efter 2025, hvor EU kravet nærmer sig 76g(co2)/km. Hvis bilindustrien stadig vil sælge nogle ICEV efter 2025, er de nødt til at have en stor procentdel biler der kan trække deres co2 gennemsnit ned. Det kan elbiler og plugin hybrider. Spørsmålet er om der kan komme gang i syntetiske brændstoffer, men lige nu synes det ikke at ligge ligefor.

For mig at se kan du bare ikke lide Li- batterier, men har ingen velunderbygget argumenter til at bakke din modvilje op

161
20. maj 2019 kl. 22:09

Har du nogle tal for hvor miljøbelastende produktion af Li-batterier er?
Jeg tænker at hvis man slækkede lidt på profitten, så kunne man vel producere Li- batterierne og fremskaffe materialerne under ordne forhold, der ville reducere miljøbelastningen væsentligt.
Har du noget information, der tilsiger at man ikke kan genanvende Li- batterier.
Som jeg har forstået det, er det mere et økonomisk spørgsmål, end et teknisk.

Nej, jeg har ikke yderligere information end den store miljøbelastning, som bl.a. Aktuel Elektronik og andre omtaler.

Det kan godt være at Mazda, kan fremvise, et laboratorieforsøg med en virkninggrad over 50%, men set på en faktisk solgt bil, der skal starte hver morgen, året rundt i en almindelig hverdag, og som køre 20.000km /årligt, så kommer du nok ikke langt over 20% i effektivitet.

Mercedes kan trods alt omsætte deres 50 % til praksis over et helt F1 løb, så hvad baggrund har du for at nedgradere Mazdas opgivelser fra 56 % til kun 20 %?

Fremtidens biler bliver hybride med eller uden ladning, så man kan anvende regenerative bremser, og elmotoren kan understøtte en lille, økonomisk fossilmotor under acceleration og op ad bakke. På den måde kan fossilmotoren hele tiden køre i det optimale arbejdsområde, og så står du tilbage med en ren energibetragtning. Der skal ganske simpelt bruges en vis mængde energi til bl.a. acceleration, overvindelse af luftmodstanden og rullemodstanden og til at kæmpe mod tyngdekraften i længere tid op ad bakke end ned ad bakke, og den energi er konstant uanset om bilen kører på el eller et andet drivmiddel bortset fra, at den stiger med vægten! Der er så kun virkningsgraden af energiomsætningen tilbage, og her er forskellen mellem en elbil og en naturgasbil med hybridsystem ikke nær så stor, som du nævner:

Det danske elmix giver ca 200g(co2)/ kWh. Elmixet i EU er ca 300g(co2/kWh
Mine elbiler udleder således ca 38g(co2)/km
Skulle der findes en benzin bil i DK som set over hele året skulle køre 20km/l benzin, så vil denne bil udlede 120g(co2) og det er tilmed kun set fra benzinstanderen.

Du kan sagtens få hybridbiler uden ladning, som kører langt mere end 20 km/l og sågar rene benzinbiler; men selv med en forskel mellem naturgas og el på en faktor 3, som du nævner, svarer det jo bare til, at en tilsvarende varmepumpe skal have en COP på 3, hvis man bytter om på el og naturgas, og det har den stort set hele året, og så vil man spare miljøbelastningen ved Li-batterier. Problemet er ikke el, der bliver mere og mere grøn i fremtiden, men opbevaring af store mængder el - ikke mindst i Li-batterier, og det problem har man ikke i nær samme skala i en hybridbil, hvor batteriet kan være meget mindre og lettere.

160
20. maj 2019 kl. 20:16

“Set med mine øjne: 20-25Kwp solceller 50-75 Kwh batteri eller større 3-5m3 akkumuleringstank til varme.

Med så store batterier bliver der ikke brug for at udbygge elnettet, og der vil heller ikke være nogen kogespids.”

Michael et sådan setup vil aldrig gå ude hos den almindelige husejer. Det er et ingeniør gør det selv projekt hvor det dels vil fylde rigtig meget men også koste rigtig meget.

Mine forældre har 19,2kw panel effekt med 7kw inverter effekt vis et solcelle tag. Det har produceret 66kwh i dag og kan på en god dag må op på små 90kw. Der er ikke brug for et husstandsbatteri på over 10kw. For de vil kunne lade el bilen direkte fra solcellerne når bilen lander i garagen omkring kl 16.

Der bør ikke være et batteri der dækker mere end hvad husstanden kan forbruge hen over natten.

Hvis folk generelt havde aktive tage, så vil udbygningen af el nettet ud på de private villaveje kunne reduceres. Men helt undgås kan vi næppe idet selv 20kw på taget ikke giver nok strøm til varmepumpe og elbil hen over vinteren. (Mener de producere ca 300kwh i dec)

159
20. maj 2019 kl. 19:18

20 år er nok i overkanten, med mindre man vil acceptere en relativ lav kapacitet efter omkring 3000 cycles; men et batteri til en elbil holder næppe 20 år, og det ændrer ikke ved, at Li-batterier i modsætning til moderne blybatterier ikke kan genanvendes og er stærkt miljøbelastende at producere og bortskaffe.

@Carsten Kanstrup..

Har du nogle tal for hvor miljøbelastende produktion af Li-batterier er? Jeg tænker at hvis man slækkede lidt på profitten, så kunne man vel producere Li- batterierne og fremskaffe materialerne under ordne forhold, der ville reducere miljøbelastningen væsentligt. Har du noget information, der tilsiger at man ikke kan genanvende Li- batterier. Som jeg har forstået det, er det mere et økonomisk spørgsmål, end et teknisk.

Jeg kan godt følge dig noget af vejen, men jeg mener du tager udgangspunkt i forkerte tal.

Med lidt realisme

Luft til vand varmepumper: Cop på 5 har du måske om sommeren, men om vinteren hvor forbruget ligger, er den typisk omkring 3.

Det kan godt være at Mazda, kan fremvise, et laboratorieforsøg med en virkninggrad over 50%, men set på en faktisk solgt bil, der skal starte hver morgen, året rundt i en almindelig hverdag, og som køre 20.000km /årligt, så kommer du nok ikke langt over 20% i effektivitet.

Jeg har faktiske målinger af mit elforbrug målt på laderen, inklusiv kabine og batteri opvarmning om vinteren, som ligger på ca 190Wh/km for 2 elbiler der tilsammen køre 50.000km. Det er inklusiv de forholdsvisse få DC opladninger, og gælder for de sidste 3år. Den ene elbil bliver 5år til Juni, og har kørt over 100.000km med et batteri med en kapacitet på 21,8kWh. Batteriet er degeneret ca 7%, ifølge bilens softvare, som også passer godt med min faktisk oplevelse.

Det danske elmix giver ca 200g(co2)/ kWh. Elmixet i EU er ca 300g(co2/kWh Mine elbiler udleder således ca 38g(co2)/km Skulle der findes en benzin bil i DK som set over hele året skulle køre 20km/l benzin, så vil denne bil udlede 120g(co2) og det er tilmed kun set fra benzinstanderen. Har man set på det danske elmix den sidste uge har det ca ligget mellem 34-60g(co2)/kWh. Hvordan du enten vender eller drejer det, så kommer en bil på fossil benzin/ diesel/ gas ikke i nærheden af elbilen på co2 belastningen, når vi forhåbentligt om få år får styr på batteriproduktion.

Om 5år finder du ikke mange nye biler uden en eller anden for elektrisk drivlinie. Du vil om 5år stort set ikke se nogle biler køre på gas. Det er der en grund til.

PS.

Er det bare mig,, eller fremskrives markplaceret solcelle anlæg, til en massiv udbyging. 6000MWp i 2040

158
20. maj 2019 kl. 17:38

Hvad er det lige du ikke forstår når et lifepo4 batteri til husholdningenskal skiftes efter 20 år???

20 år er nok i overkanten, med mindre man vil acceptere en relativ lav kapacitet efter omkring 3000 cycles; men et batteri til en elbil holder næppe 20 år, og det ændrer ikke ved, at Li-batterier i modsætning til moderne blybatterier ikke kan genanvendes og er stærkt miljøbelastende at producere og bortskaffe.

Hvis vi skal redde denne klode, kommer vi til at satse massivt på energilagring, da vinden jo ikke altid blæser, og solen ikke altid skinner, og her er Li-batterier den absolut dårligste og mest miljøbelastende løsning. Termisk lagring og især pumped storage, hvor det er muligt, er langt bedre og billigere pr. kWh, men kan selvfølgelig ikke anvendes til hverken husstande eller elbiler. Så igen - brug pengene der, hvor man får mest miljø for dem.

156
20. maj 2019 kl. 16:34

Hvad er det lige du ikke forstår når et lifepo4 batteri til husholdningenskal skiftes efter 20 år??? Det er i min bog ikke tit det skal skiftes!

155
20. maj 2019 kl. 14:46

Prøv at læse op på olie- og partikelforurening, læs om alle steder helt fra borehulet, den egive flamme, til udstødningrøret.

Mit oprindelige indlæg gik på, at det med dagens produktion af grøn energi fra vindmøller og solceller vil være mere miljøvenligt at bruge naturgas (ikke benzin eller diesel) i biler og el til boligopvarmning med varmepumpe i stedet for som nu at satse på det omvendte, da COP for en varmepumpe altid er større end forskellen i virkningsgrad mellem en naturgasbil og en elbil, og man desuden ikke har noget miljøsvineri med (batteri)lagring bortset fra et mindre forbrug til fremstilling af en tryktank og kompression af gassen. Når først man har boret hullet, kommer naturgassen stort set op af sig selv, og der kræves ikke nær den raffinering som med benzin og diesel. Selv landbruget kan bidrage med naturgas udvundet af forgasset gylle, som ellers bare ville ryge direkte ud i atmosfæren, hvor methan er en langt mere skadelig drivhusgas end CO2. Desuden er forbrænding af naturgas en rimelig ren og meget effektiv proces, hvor partikelforureningen er ganske beskeden, og størsteparten af energien kommer fra brint: CH4 + 2 O2 -> CO2 + 2 H2O. Af den årsag satser Space X på methan i deres nye Raptor motor - https://en.wikipedia.org/wiki/Raptor_(rocket_engine_family) .

154
20. maj 2019 kl. 14:01

Hvis du skal regne sådan, så skal du også medtage den energi der gik til rafinariet under produktionen af benzin og diesel.

Selvfølgelig, hele regnestykket skal med.

Citat fra artiklen: Vil grafén og solceller blive eltransportens redning?" i dagens udgave af "Aktuel Elektronik":

Hvor Li-ion-batterier efter flere elbilproducenters mening kunne migrere fra mobiltelefoner og computere til elbiler og dermed være svaret på alle bønner vedrørende ladetider og rækkevidde, så har sandheden vist sig at være en helt anden. Jovist, Li-ion- batterierne fungerer; men valget af Li-ion har vist sig at være en potentiel miljømæssig katastrofe. Litiumudvinding er ekstremt skadeligt for miljøet, og reduktion af litiumcarbonat til litiumhydroxid bogstavelig talt pumper CO2 ud i atmosfæren.
...
Og litium fra batterierne er i dag stort set umuligt at genanvende.

Læg dertil, at de fleste former for Li-ion batterier slides relativt hurtigt ned og derfor skal udskiftes med jævne mellemrum med endnu mere miljøsvineri til følge. Der findes p.t. bare ikke nogen anden batteriteknologi med tilstrækkelig lav vægt til elbiler, så lagringen er virkelig et problem, som mange overser, og som ødelægger virkningsgraden for elbiler og dermed miljøregnskabet. Det lagringsproblem har man naturligvis ikke med f.eks. varmepumper i huse, eltog, trolleybusser og trolleylastbiler og i kun ringe grad med RUF'en. Elbiler med Li-ion batterier er altså ikke så grønne, som mange vil påstå, og selv om virkningsgraden så var dobbelt så høj som for en naturgasbil, som iøvrigt også har et mindre lagringsproblem i form af en tryktank og energi til kompressorer, ville det stadig være bedre at bruge den samme mængde el i en varmepumpe, hvor COP altid er over 2 og 5 en stor del af året (over 7 grader C), og hvor der ikke er noget miljøsvinere med batterilagring, da man blot kan lade varmepumpen køre, når er er overskud af grøn el, og så lagre varme til måske flere uger i en simpel vandtank eller i smeltet salt.

Artiklen skriver også:

Bly er måske ikke så stor en synder, som først antaget, da bly opfører sig ganske anstændigt i metallisk form - og kan recycles næsten 100 %, og blybatteriteknologien udvikler sig hele tiden mod bedre effektivitet.

Specielt blykrystal batterier er lette at genanvende, da blyet ikke indeholder hverken cadmium eller antimon - se https://leadcrystalbatteries.com/lead-crystal-battery-performance/ , så de kunne godt være ganske attraktive og rimelig grønne til husstandsbatterier. Eneste ulempe er, at spændingen falder mere som funktion af ladetilstanden end for Li-ion batterier - se https://www.powertechsystems.eu/home/tech-corner/lithium-ion-state-of-charge-soc-measurement/ , der dog viser spændingen for blybatterier generelt - ikke for blykrystal.

151
20. maj 2019 kl. 11:53

Hei Carsten Kanstrup! Mener du at 56% virkningsgrad er det vi kan vente oss at motoren klarer i normal bruk (snitt)?

Det er jo, hvad Mazda forventer, og de sammenligner med en Mercedes F1 motor, der beviseligt når 50 % virkningsgrad; men det mener du måske også er løgn og helt urealistisk?

Måske er tallene lidt for høje; men det er de absolut også for elbiler, hvis el'en er produceret på et normalt dampkraftværk i sommerhalvåret, hvor man ikke kan udnytte spildvarmen og derfor har en virkningsgrad på under 49 %, der så skal ganges sammen med de ca. 70 %, hvilket giver en maksimal virkningsgrad på 34 %, og den kan Mazda nok godt slå.

Desuden er det meget vigtigt, at man også tager alle (miljø)omkostninger incl. CO2 udledning til lagring af drivmidlet med, uanset om det er benzin, diesel, gas eller el! Det er absolut ikke gratis eller miljøvenligt at udvinde Li og producere og bortskaffe batterier, hvorimod lagring af fossile brændsler er meget enkelt og billigt. Den omkostning skal indregnes i brændstoffet og i virkningsgraden - ikke i bilens pris, så jo hyppigere, evt. batterier skal skiftes, jo lavere bliver den reelle virkningsgrad ved at køre på el! Her er et eksempel på den degenerering, bare 300 cycles svarende til omkring ét års brug kan give: https://www.ecnmag.com/article/2012/11/fundamentals-battery-fuel-gauging , så bortset fra lithium-titanium-oxide batterier, skal batteripakken nok skiftes flere gange i bilens levetid.

Situationen er den samme som for LED pærer. Der fokuseres ensidigt på strømforbruget, og derfor anses de for å så grønne; men 230 V converteren holder typisk kun omkring 5.000 timer, og den består af en masse elektronikkomponenter og et epoxyprint, som ikke er særlig miljøvenligt at fabrikere og bortskaffe. Hvis LED belysning under omkring 10 W for alvor skal være grøn, skal den drives fra et DC-net, så vi ender med et enkelt aluminiumsprint plus nogle ganske få og små komponenter, der blot kan smeltes om, når LED'erne er udslidt efter måske 50.000 timer svarende til omkring 20 år ved gennemsnitlig 7 timers daglig drift. Det er én af grundene til, at jeg i mit første indlæg agiterede for et sådant DC-net i fremtidens hus.

Igen vil jeg understrege, at jeg absolut ikke er modstander af elbiler. Jeg ser bare på, hvor vi kan få mest miljø for pengene, når alle faktorer tages med - incl. lagring og det efter min mening dybt forkastelige i at give tilskud til nogen som helst form for transport bortset fra kollektiv trafik, og fritage nogen for at betale solidarisk til de veje og broer, de benytter i lighed med andre.

150
20. maj 2019 kl. 09:03

Netop kombination af solceller, varmepumpe, elbil og husstands batteri bliver fremtiden. Og med et solcelletag så kan en stor del af den strøm leveres fra eget tag

Det er vist kun størrelserne på de forskellige ting vi er uenige om.

Set med mine øjne: 20-25Kwp solceller 50-75 Kwh batteri eller større 3-5m3 akkumuleringstank til varme.

Med så store batterier bliver der ikke brug for at udbygge elnettet, og der vil heller ikke være nogen kogespids.

149
19. maj 2019 kl. 23:04

Ja det er desværre velkendt at en del kun kigger på indkøbes pris her og nu frem for hele levetiden på et batteri. Der kan være op mod en faktor 10 forskel på pris Per kWh over levetiden afhængig hvilket system man vælger......

Det er kun godt der forskes i alternativer til lithium. Hvis svinghjuls teknologi kan få både sikkerhed, pris/holdbarhed og plads til at gå op i en højere enheds så vil det kun være godt.

Der er også batterier der kan klare plus 15000 cyklusser og dermed noget i retningen af plus 60 år ved et dansk setup med ca 250 cyklusser om året.

148
19. maj 2019 kl. 22:51

Godt at se, at der i kommentarerne er fokus på levetiden af batteri-løsningerne. Det er der desværre meget sjældent i pressen - og det irritererer mig grænseløst! For der bør da altid regnes på lagringssystemernes levetider (ladecykler) - for både økonomisk og miljømæssigt gør det da en kæmpe forskel!?

Jeg var til et alt for kort foredrag på Aarhus Uni om magnetteknologi der indgik i lejerne i systemer til kinetisk energilagring (højhastighedssvinghjul ophængt i magnet-lejer i et vaccum-kammer). Tal er taknemmelige - men teknologien så meget fordelagtig ud til døgn-udjævning (med alle forbehold for min "mentale lagring" af tabellen):

  • lidt lavere totale "strakslagringstab" end LiIon (kun ind/ud)
  • ca. samme installationspris pr kwh som LiIon
  • fantastiske levetider (husker det som >30kcykler) Naturligvis er systemet ikke (så?) godt til langtidslagring... Mener det kommercielle navn er MagFly, men har ikke fået undersøgt, hvor tæt det reelt er på et produkt. Det lød desværre umiddelbart ret meget som om, de var på tidligt prototypestadie... Men jeg håber, det er tæt på og i nærheden af så godt, som det lød! ;-)
147
19. maj 2019 kl. 22:39

Anders det var hvis en copy :-)

Som nævnt så kan det sagtens betale sig. Specielt hvis man har varmepumpe. Og husk også på mange vil få el biler indenfor de næste 5 år. Hvis man køre 20.000km om året vil el forbruget stige 4-5000kwh og så bliver bizz case endnu bedre med et solcelle tag

Regn med priser for selve solcelletaget inkl inddækning, kabler og inverter på 12-1800 kr afhængig af design\leverandør.

146
19. maj 2019 kl. 22:30

Hm, bare det var så vel i mit regneark! Jeg har ikke set solceller i nærheden af tegl for den rene belægningspris - så det må være lægning/undertag etc. der får dem til at blive det samme? Men typisk skal der laves noget køling af solcellerne - hvilket jeg synes ligner fast undertag (tagpap) og det ender i en meget dyrere løsning...

145
19. maj 2019 kl. 21:47

Anders at købe et aktivt tag er naturligvis dyre end at købe et passivt tag. Men lige som dit eksempel med batterierne om levetiden vs pris så er det det sammen med et aktivt solcelletag. Det koster mere at indkøbe men mer udgiften er betalt hjem på ca 10 år og hele taget efter ca 20 år, og derefter giver den bare ekstra penge i lommen. Så et tag der betaler sig selv hjem vs et passivt tag der er ren afskrivning.

Så kan man ellers lide det lidt anderledes æstetiske look vs alm tegl, så er det svært at argumentere imod det.

Der er typisk et helt standard undertag under et aktivt tag.

Der findes heldigvis en række danske selskaber der tilbyder forskellige løsninger indenfor aktive tage. Så der er masser at vælge imellem.

De er meget forskellige i deres helhedsløsning. Netop udfordringen med at lede varmen væk/have et effektivt tag om sommeren. Måske også interessant at overveje hvilket elektrisk system man ønsker på taget. Risikoen for utilsigtet lysbuer ved Op til 1000v eller lavspænding under 60v.

144
19. maj 2019 kl. 21:30

Hm, bare det var så vel i mit regneark! Jeg har ikke set solceller i nærheden af tegl for den rene belægningspris - så det må være lægning/undertag etc. der får dem til at blive det samme? Men typisk skal der laves noget køling af solcellerne - hvilket jeg synes ligner fast undertag (tagpap) og det ender i en meget dyrere løsning...

(Note ifht. batterier: Det irritererer mig grænseløst, at der sjældent nævnes/regnes på levetiden (ladecykler) for batterierne - for både økonomisk og miljømæssigt gør det da en kæmpe forskel!?)

143
19. maj 2019 kl. 20:55

Michael batteriet behøver som sådan ikke være så meget større end 5kw. Altså måske 10kw. For med solceller på taget så vil en elbil kunne lades op fra slut marts til sep når bilen kommer i garagen kl 16 og med ekstra fuld charge i løbet af weekenden.

Mine forældre har et solcelletag. På en overskyet dag som i dag har den produceret 44kwh (producere lige nu 859w)

Så har man en elbil med 50kw eller større batteri kan man i løbet af ugen lade den lidt op for så at lade fuldt op i løbet af weekenden. Og samtidigt bliver husstandbatteriet ladt op i løbet af dagen så der er strøm til hen over natten.

Netop kombination af solceller, varmepumpe, elbil og husstands batteri bliver fremtiden. Og med et solcelletag så kan en stor del af den strøm leveres fra eget tag

142
19. maj 2019 kl. 19:50

Men prissammenligningen skyder en del siden af når man sammenligninger et bil batteri der er faktor 10x større end husstands batteri. For det første naturligvis fordi man kan få en lavere pris når man køber 10x større ind.

@ Kim Nielsen Hvis man har elbil, solceller og ikke gider opfede Clevers aktionærer, så skal et hussstands batteri godt op i størrelse for at slå til. Ikke kun grundet kapaciteten i Kwh, men også maksimal afladning i KW

5Kwh rækker til 30km kørsel og så er der ingen strøm til huset, glem det.

141
19. maj 2019 kl. 19:07

Jeg har ikke tallene for gasmotorer; men Mazda er på vej mod virkningsgrader på hele 56 % for benzinmotorer

Hei Carsten Kanstrup! Mener du at 56% virkningsgrad er det vi kan vente oss at motoren klarer i normal bruk (snitt)? Mazda sier selv at den nye motoren er 20-30% mer effektive enn deres nåværende motorer som er rundt 24% effektive. Med 23% høyere effektivitet (som er midt mellom Mazdas påstand og justert for hype for det nye), så blir snittefftiviteten altså 29,5% som må sammenlignes elbilens snitteffektivitet på ca 80% (begge målt fra henholdsvis bensinpumpe og stikkontakt).

Mazda sier selv at virkningsgraden vil bli som dieselmotor på Skyactiv X-motoren, flott fra et teknisk synspunkt, men altså ikke dramatisk sett fra en vanlig bilkjøpers synspunkt.

Forøvrig stiller jeg meg meget skeptisk til påstanden om maks 56% virkningsgrad. Det er nok et tall (som også jeg har lest) som vil forsvinne fort. Jeg stoler mer på Mazdas øvrige tall (som referert til her).

140
19. maj 2019 kl. 15:59

“Udtjente” el bil batterier kommer helt sikkert til at blive brugt til lagring andre steder. Men tvivler på det bliver hos private. Det bliver i kæmpe store batteribanke.

Man ikke ikke bare tage en sektion på 20kw ud af en Tesla og så sætte det op privat. Det er den ikke godkendt til fra myndighedernes side. BMS mm. Udover den kræver et større footprint end dedikeret husstandsbatteri hvor man staker i højden

Nu er det naturligvis et andet folkefærd der er herinde end den primære dansker der ikke selv har forstand på at rode med enkelte komponenter for selv at samle dem i en ny enhed. Laaaaangt hovedparten vil købe en færdig løsning som den artiklen her nævner.

139
19. maj 2019 kl. 15:46

Men prissammenligningen skyder en del siden af når man sammenligninger et bil batteri der er faktor 10x større end husstands batteri.

Han bruger prisen for batteri inklusiv resten af bilen. Det er i den grad til ulempe for prisen for det store bilbatteri.

Før eller siden, så kommer der brugte Tesla Model 3 batterimoduler på markedet. De er på 20 kWh for hvert modul. De fleste af dem vil ikke være i nærheden af designlevetiden. Det vil være et fint husstandsbatteri.

138
19. maj 2019 kl. 14:56

Michael jeg har godt set snakken omkring muligheden for at bruge et batteri fra en el bil. Men prissammenligningen skyder en del siden af når man sammenligninger et bil batteri der er faktor 10x større end husstands batteri. For det første naturligvis fordi man kan få en lavere pris når man køber 10x større ind. Men der er en masse faste udgifter hvad enten man snakker et batteri på 5kw eller 50kw. Bla BMS, lader/aflader mm. Så derfor vil prisen Per kw effekt helt naturligt være markant højere når man taler husstands batterier vs el biler.

Som jeg lige høre det så er brutto margin på de husstandsbatterier der sælges omkring 20-30%. Så Det er ikke sådan at Viva og andre kan halvere prisen med den nuværende teknologi. Der skal der nye teknologier/koncepter til for at nå en halvering. Heldigvis forskes der rigtig meget på området så der skal vi også nok nå til når vi engang nærmer os 2025

137
19. maj 2019 kl. 14:29

nyt banebrydende batteri hvor prisen Per kWh bliver ca det halve af eksemplet med Viva.

Det eneste banebrydene der reelt skal ske, er at nogen går i gang med en priskrig.

Husstandbatterier er udsat for voldsom profit maksimering. En halvering af prisen til 3000,-/kwh skulle nok være muligt, helt uden at opfinde noget nyt også uden at gå på kompromis med nuværende kvaliteter.

De første 20% er hentet bare ved at skifte Viva kabinettet ud med et 'Kona-Kabinet'

136
19. maj 2019 kl. 13:39

Christian regn med ca 250 dybdeafladninger om året i DK

Hvis det er nedenstående batteri der er købt fra Viva til 30.000kr så er den reelle effekt af batteriet 4kw og ikke 5kw. Og det holder så 5-6000 afladninger. Altså 20-24.000kwh i batteriets levetid. Læg dertil at det tager ca en arbejdsdag for en elektriker at installere. Så total prisen ender på ca 35.000kr

Med 2,5kr Per kWh giver det en kWh pris på 58-70 øre Per kWh i batteriets levetid ( hvor der ikke er taget højde for evt prisstigninger på strømmen)

https://www.vivaenergi.dk/solcelle-webshop/Batterilager_komplet/1845-lithium-batteri

Så denne case er fin for kunden. Der findes batterier der kan holde under 1000 cyklusser hvor prisen Per kWh ender på plus 2,5kr. Og så er det ren ideologisk man vælger batteriet hvilket også er fint nok. Riiiigtig mange af dem der har købt batterier i perioden 2010-2016 ligger i den gruppe hvor batteriet dårligt tjener sig selv hjem

Danske Ennogie er på vej med et helt nyt banebrydende batteri hvor prisen Per kWh bliver ca det halve af eksemplet med Viva. Så interessere man sig for husstands batterier så følg med der i de kommende uger

133
19. maj 2019 kl. 10:48

Lad os være så flinke som vi teoretisk kan. En fuld op og afladning hver dag, til en kWh pris på 2,25-2,50 kr. Så 11,25-12,5 kr. pr. dag. Det vil under disse omstændigheder tage ca. 6,5 år at betale batteriet tilbage. Batteriet burde kunne (prisen taget i betragtning) holde til minimum 5000 op og afladninger, så uagtet at det nok kommer til at tage længere tid at betale batteriet tilbage, vil de i dette tilfælde sparer ca. 30000kr. ved 5000 op og afladninger.

132
19. maj 2019 kl. 00:25

Hvis ikke der var så meget Solar Radiation Management via Stratosferic Aerosol Injection, ville jeg straks investere i solceller og hjemmebatterier mv.

131
18. maj 2019 kl. 21:08

Med direkte henvising til overskriften spørger jeg direkte : Hvormeget sparer familien i Ølstykke på det batteri?

Jan

130
18. maj 2019 kl. 16:35

Tillage til emnet.

De priser batterier bliver solgt til i DK er voldsomt opskruede. Jeg har lige fået leveret 16 stk. Lifeop4 celler på 100ah. (=4,8kWh) Det har med alle omkostninger kostet mig 8500kr. Så er der selvfølgelig nogen omkostninger til BMS og andre sager. Nu kan jeg så selv bestemme om jeg vil have 12/24/48V. De er oprindeligt købt til at tage med på festival for at samle energi fra 1500w flexpaneler på taget af teltet. Når jeg får sat mit 3kW solanlæg på taget kan jeg så koble batterierne på resten af året, det vil i praksis betyde at jeg ikke skal betale for mit strømforbrug om sommeren, og også en del om vinteren. Husstanden bruger ca. 1600/1800 kWh om året. Så går der altså ikke længe før de er betalt.

129
18. maj 2019 kl. 09:09

Eftersom samfundet, her politikerne og den samlede energisektor, ikke ønsker at få solcelle ejernes overskudsstrøm ud på nettet.

At komme af med sin solcelle strøm koster i Seas-Nve(Cerius) området hele 870,- i årligt administrationsgebyr af de data de alligevel indsamler fra nuværende målere. Dertil kommer de vil have 21 øre/kwh man sender ud på nettet, som så kan sælges via balanceansvarlige til 5 øre under spot pris.

Derfor må kommende solcelle ejere, tænke lidt over hvordan de kan maksimere deres eget forbrug og samtigdigt helt undlade at sende strøm retur til nettet.

Elvarme med stor akkumulering Elbil Husstandsbatteri, disse er detsværre stadigt voldsomt profit opskruet, men er alligevel også på vej ned i pris.

Solcelle anlæg både med og uden batteri er kommet langt ned i pris og prisfaldet ser ud til at fortsætte. Man kan allerede nu med dagenspriser tillade sig at dumpe en vis mængde strøm i ungernes pool og stadigt opnå en anstændig pris for den nyttiggjorte energi. "I morgen" kan man dumpe endnu mere strøm.

128
17. maj 2019 kl. 18:39

Det er især tilfældet, fordi CO2-kvoteordningen tilsyneladende er begyndt at virke, så vi nu faktisk har et loft for, hvor meget el der må produceres fra sorte kilder. Det vil sige, at vi ved at omlægge mere af vores energiforbrug til el vil tvinge politikerne til at udbygge den grønne elproduktion i et højere tempo.

Det er af en eller anden grund ikke så populært at sige her på debatten, men det ændrer alt at vi nu har et CO2 kvotesystem der på et eller andet plan fungerer. Enhver ny elforbruger kan i praksis betragtes som CO2 neutral.

Tænk lidt over det og hvad den åbenlyse konklusion er: så meget som muligt skal elektrificeres og det kan kun gå for langsomt.

125
17. maj 2019 kl. 12:30

Hvor gør jeg det? Hvad tror du, "p.t." står for?

Det er revnende ligegyldigt, om det er elproduktionen i dag, i morgen, i næste måned eller om 5 år, du betragter som en given størrelse.

I samme øjeblik, du begynder at betragte elforbruget, som noget der skal tilpasses til en given elproduktion, gør du dig skyldig i den fejl, jeg har påpeget.

Jeg har ikke tænkt mig at indgå i en diskussion med dig. Nu har du fået at vide, at du er forkert på den, og det kan du så tænke over.

123
17. maj 2019 kl. 12:12

og så skal vi sammenholde den med de energikilder, vi p.t. har til rådighed,

Dit problem er, at du opfatter disse som en given størrelse.

Du forstår ikke, at efterspørgslen efter el faktisk øger udbuddet af grønne energikilder.

Det er især tilfældet, fordi CO2-kvoteordningen tilsyneladende er begyndt at virke, så vi nu faktisk har et loft for, hvor meget el der må produceres fra sorte kilder. Det vil sige, at vi ved at omlægge mere af vores energiforbrug til el vil tvinge politikerne til at udbygge den grønne elproduktion i et højere tempo.

122
17. maj 2019 kl. 11:14

Din enøjede anskuelse af emnet er igen helt hen i vejret.

Hvor er den enøjet? Jeg skriver jo netop:

Det <strong>hele</strong> skal med ...

Min pointer er jo netop, at vi skal opstille det totale energiregnskab for hver teknologi incl. fremstilling og bortskaffelse af al nødvendig teknologi, og så skal vi sammenholde den med de energikilder, vi p.t. har til rådighed, og hvilken samfundsudvikling, vi ønsker, som f.eks. mere eller mindre transport og atomkraft kontra solenergi fra ørkenarealer. Når vi har gjort det, skal evt. støttekroner bruges der, hvor vi får mest miljø for pengene, og det kunne lige så godt vise sig at være isolering af gamle huse som afgiftfritagelse for elbiler.