Hjemme-geigertælleren - eller hvad ingeniører kan lære af en japansk madkasse

Safecasts geigertæller, bGeigie, er blevet gendesignet syv gange på fem år – et tempo, der næsten er på højde med, hvor hurtigt Apple smækker en ny udgave af sin iPhone på gaden.

Ifølge Pieter Franken, ingeniør og en Safecasts grundlæggere, har de mange gendesign været en nødvendig del af en udviklingsproces, hvor målsætningerne løbende har ændret sig. En proces, som han mener, at mange ingeniører med fordel kan anvende i deres egne projekter.

Læs også: Hjemmelavet geigertæller sikrer tillid til Fukushima-målinger

»Vi har ikke kunnet arbejde ud fra, hvad du kan betegne som ’klassisk’ projektstyring. Vores første tanke var, at det her var et projekt, som ville køre i tre til seks måneder. En enkelt af os tænkte, det måske ville vare i to år. Vi har været i gang i fem år og bliver ved med at udvide,« siger Pieter Franken.

Geigertæller som samlesæt

Den første inkarnation af bGeigie-geigertælleren kan beskrives som et sammensurium af ledninger og printplader koblet til en modificeret geigertæller fra en etableret producent.

Hele pakken skulle kobles til en computer, som lagrede de indsamlede data. B’et står for ’bento’, der er en meget udbredt form for japansk madpakke - men hvis den første udgave var en madpakke, ville den indeholde nok mad til to.

Den nyeste model, bGeigie Nano, kommer i en kasse, der måler omkring 15 x 10 x 5 centimeter. Den kan spændes på ydersiden af en bil, sættes på en cykel eller bæres som taske.

BGeigie Nano indsamler data om radioaktiv stråling og GPS-position hvert femte sekund. Data bliver logget på et SD-kort og kan overføres derfra til en computer og uploades til en central database, der er forbundet til et interaktivt kort, hvor alle datapunkter plottes.

Enheden kan bestilles over nettet som samlesæt, og ifølge Safecast kan enhver med lidt teknisk snilde og en loddekolbe samle den selv.

'Release or die'

I dag bruger mere end 100 frivillige om hele Japan Safecasts enheder til at samle data. De har også været brugt på samtlige andre kontinenter, undtagen Antarktis. Inden for Danmark har bGeigie været brugt til at måle radioaktivitet langs veje og på en togtur fra Skanderborg til København.

En kerne af ti ingeniører, programmører, hackere og tekniske eksperter - samt en lang række andre frivillige - har arbejdet på de forskellige udgaver af bGeigie.

Læs også: Crowdsourcing: Unge data-knusere overvåger stråling fra Fukushima

Pieter Franken fortæller, at gruppen har haft en iterativ tilgang til projektet, og mange, lange diskussioner frem og tilbage om, hvordan bGeigie kunne forbedres.

»Der var mange gange, hvor vi ikke vidste, hvad det var, vi var i gang med. Projektet ændrede sig hele tiden, og vi var ikke klar over, hvad det præcist var, vi udviklede bGeigie til. I starten var vi de eneste, der brugte den og samlede data. Men det ændrede sig lynhurtigt,« siger han og tilføjer:

»Ofte har der ikke været andet at gøre end at lukke øjnene og tage springet ud i det uvisse. Det lærer du en masse af, og det er de spring, der gør, at bGeigie ser ud, som den gør i dag. Det er en tilgang, der kan beskrives som ’release or die’. Udgiv et minimum viable product, se hvad det kan og ikke kan - og gendesign ud fra det, du har lært. Det er en tilgang, som jeg tror, mange ingeniører kan tage ved lære af. Specielt i industrier som ligger under for lynhurtig teknologisk udvikling.«

Sættet kan bestilles via Safecast eller fra de individuelle leverandører. Der findes samlingsinstruktioner og brugsvejledninger på Safecasts hjemmeside og på Github.