Hjælp til forfrosne vindmøller

Sammen med canadiske forskere vil den danske vingeproducent LM Glasfiber gøre det mere attraktivt at stille vindmøller op i kolde egne af verden.

Problemet ved at lade vindmøllevingerne snurre i alt slags frostvejr er, at den is, der dannes på vingerne, kan nedsætte produktionen.

»Når der dannes og spredes frost på vingerne, bliver de mindre aerodynamisk effektive, og det skaber også mange andre problemer såsom øgede vibrationer, mekanisk stres og metaltræthed,« forklarer videnskabelig direktør på det canadiske forskningscenter Corus, dr. Redouane Megateli, i en pressemeddelelse fra LM Glasfiber.

Corus er sammen med ionstrålelaboratoriet LAFI (Laboratoire des Faisceaux d'Ions) LM's partnere i det canadiske projekt, som også har tilknyttet National Insitute for Scientific Research.

Målet med projektet er at udvikle en antioverisningsteknik, så møllernes drift og levetid forbedres. Overfladebehandlingen vil blive baseret på ionimplantering og uv-bestråling.

Under projektet skal isens binding testes før og efter hver behandlingstype for at vurdere processens effektivitet. LM Glasfiber finansierer projektet og leverer prøver på vinger og udvendige paneler til testene, men oplyser ikke, hvor dyre eksperimenterne er.

Overfladebehandlingen vil ikke indgå i selve vingefremstillingsprocessen hos LM Glasfiber. Den vil derimod blive brugt som en ekstra finish, når vingerne er produceret, med det formål at ændre de kemiske egenskaber i overflader, der udsættes for frost, med nogle få nanometer.

De første faser af projektet skal løbe af stablen over de næste 18 måneder.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra LM Glasfiber

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den vil derimod blive brugt som en ekstra finish, når vingerne er produceret, med det formål at ændre de kemiske egenskaber i overflader, der udsættes for frost, med nogle få nanometer.

  • er der ikke en behjertet sjæl, der kan uddybe dette en smule? Menes der, at TYKKELSEN af coatingen blot er få nm? Hvis JA, skulle man da umiddelbart forvente, at den ville blive borteroderet ved den første spæde støvstorm!(?)
  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten