Lær matematik og videnskab: http://www.brilliant.org
Søg på youtube. Bøger er gammeldags, og meget svære at forstå, i forhold til animationer og film. https://www.youtube.com/@pbsspacetime
Livet er for kort til mange ting, men især dårlige bøger. Og især om videnskab og astronomi. Og især i juleferien.
Så jeg bad min kloge kollega give mig et bud på de bedste bøger om den moderne kosmologi og fundamentale fysik. Værsgo: Jens Ramskov, videnskabsredaktør, ph.d, bedstefar og meget andet:
To klassiske bøger er stadig værd at læse eller genlæse. Det er Steven Weinbergs, 'De første tre minutter' fra 1977 og Steven Hawkings 'En kort historie om tid' fra 1988. Jeg læste begge, da de udkom, og har nu kastet et hurtigt blik på begge bøger igen.
De første tre minutter
Weinbergs bog er den letteste af gå i gang med. Visse steder er Weinbergs bog ikke helt præcis i forhold til det, vi ved i dag. Men den giver forklaringer på forholdsvis højt niveau, den er let at læse og forholdsvis kort. Bogen bærer præg af, at den er skrevet kun godt ti år efter opdagelsen af den kosmiske baggrundsstråling, den endelige bekræftelse på, at vores Univers begyndte i et Big Bang - og Murray Gell-Mann forklaring af, at protoner og neutroners egenskaber meget bedre kunne beskrives, hvis de bestod af mindre dele, han kaldte kvarker.
En kort historie om tid
Hawkings bog har givet navn til begrebet Hawking-indeks, som angiver, hvor langt den gennemsnitlige læser kommer ind i en bog, før vedkommende giver op. Det er for 'En kort historie om tid' opgjort til kun 6,6 pct. Et endnu lavere Hawking-indeks har dog Hillary Clintons erindringsbog 'Svære valg' og Thomas Pikettys mursten af en bog 'Kapitalen i det 21. århundrede', så politik og økonomi kan også få læserne til at stille en bog tilbage på hylden.
I Hawkings bog skal læsere holde tungen lige i munden allerede i kapitel 2 om rum og tid, men mon ikke mange af Ingeniørens læsere vil følge længere med end gennemsnitslæseren, selv om kapitlerne om sorte huller ikke er lette.
Space, Time, and Motion
Ønsker man en lidt dybere indsigt i Universets begyndelse, dets udvikling frem til i dag og dets fremtid, kommer man ikke uden om i det mindste at prøve at få en eller form for indsigt i Einsteins generelle relativitetsteori. Den bedste korte beskrivelse af den generelle relativitetsteori skyldes den amerikanske fysiker John Archibald Wheeler: “Rumtiden fortæller stof, hvordan det skal bevæge sig; stof fortæller rumtiden, hvordan den skal krumme”.
Men denne korte beskrivelse forklarer jo ikke, hvorfor sorte huller eksisterer, eller andre helt konkrete fænomener.
Under coronanedlukningerne i 2020 besluttede den amerikanske fysiker Sean Carroll sig for at lave en serie af uformelle videoforelæsninger om fundamental fysik under overskriften The Biggest Ideas in the Universe. Det blev til i alt 24 videoer af typisk varighed på en times tid, som kan bl.a. kan findes på Youtube. I disse gennemgik Sean Carroll en lang række fysiske grundbegreber, hvor han inkluderede simple matematiske beskrivelser.
Første del af disse videoer, der omhandler klassisk fysik - herunder både den specielle og den generelle relativitetsteori - har Sean Carroll nu omsat til en bog med samme titel og undertitlen 'Space, Time, and Motion'.
Det er en fremragende bog, hvor Sean Carroll tager læseren så meget i hånden, at man får en ægte forståelse af fysikkens matematiske fundament, uden man dog kommer så langt, at man bliver i stand til at løse ligningerne. Det kræver et helt universitetsstudium.
I forordet skriver Sean Carroll, at bøgerne - for der kommer to yderligere 'Quanta and Fields' og 'Complexity and Emergence' - er dedikeret til opfattelsen af, at ideerne i den moderne fysik - ikke i udvandet metaforisk version - er tilgængelig for alle, der er villige til at tænke bare en lille smule over disse ligninger og hvad de betyder.
Jeg synes, det er lykkedes. Sean Carroll forklarer relativitetsteori (både speciel og generel) og sorte huller bedre end Hawking gør. Al mystikken med ure, der går langsommere, og længdeforkortelser, som let kan forvirre i den specielle relativitetsteori, bliver indlysende i Sean Carrolls beskrivelse. Men prøv eventuelt først at se en af videoerne, før du afgør, om bogen er noget for dig.
Følg Viktor på Quora
Hvis man ikke har i sinde at give sig i kast med en hel bog, kan man også blive klogere ved at læse nogle af de svar, som Viktor Toth giver på quora.com om relativitetsteori, Universet og meget andet.
For de som ikke skulle kende det, er Quora et sted, hvor man stille spørgsmål om alt og få mere eller mindre begavede svar.
Det er selvfølgelig lidt tilfældigt, hvad man kan falde over, men læser man Toths svar, bliver man altid klogere. Det er ikke altid tilfældet med andre svar. Nogle af de spørgsmål/svar, man kan finde er flere år gamle, men det gør ikke noget. Han hægter altid sine svar op på den matematiske fysik og gør det meget pædagogisk, så man får en dybere indsigt i et emne.
Lær matematik og videnskab: http://www.brilliant.org
Søg på youtube. Bøger er gammeldags, og meget svære at forstå, i forhold til animationer og film. https://www.youtube.com/@pbsspacetime
Før de sorte huller skulle universet lige igang, hvis man har lyst til at læse om det arbejde der førte til ideen om Big Bang kan jeg anbefale: Big Bang af Simon Singh. Det er ikke en teoretisk orienteret bog, men derimod mere dokumentarisk.
står allerede i reolen. 🙂
Er sproget tungt i "Space, Time, and Motion"?
@John Johansen
her er et eksempel på sproget https://www.amazon.com/Biggest-Ideas-Unive...
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard