Hit til grønthandleren: Håndholdt sensor måler frugtens modning

Et forskerteam fra MIT, ledet af Timothy M. Swager, professor i kemi, har bygget en sensor, der kan måle mængden af ethylen som frugt udskiller. Ethylen er et modningshormon, som frugt udskiller i stigende mængde alt efter, hvor langt fremme i modningsprocessen den er.

Sensoren består af tusindevis af kulstofrør i nanostørrelse, der fungerer som små transistorer. For at detektere lige netop ethylengassen, er nanorørene konstrueret af en blanding af kulstof og kobber.

Kobberatomerne virker som en modstand, der sænker elektronernes flow gennem rørene en smule. Hvis der er ethylen til stede, vil den binde sig til kobberatomerne og sænke flowet endnu mere, og ved at måle på ændringer i hastigheden af elektronernes flow kan forskerne beregne, hvor høj koncentrationen af ethylen er og derved estimere, hvor langt frugten er i modningsprocessen.

For at øge sensorens sensitivitet yderligere, har forskerne tilsat polystyren, der absorberer ethylen.

Hvor meget ethylen en frugt udskiller varierer fra art til art, men langt de fleste frugter begynder at modne ved koncentrationer på mellem 0,1-1,0 ppm. Bananer udskiller langt mere ethylen end æbler. Det er blandt andet derfor man siger, at man ikke skal opbevare modne bananer i samme skål som f.eks. æbler - med mindre, man ønsker, at alle frugterne modner hurtigt.

Ti procent af frugten smides ud

I containere, der transporterer frugt over verdenshavene, holder man ethylenkoncentrationen nede ved at opbevare frugten koldt, og på store frugtlagre måler man mængderne af ethylen ved hjælp af gaskromatografi. Det er en dyr målemetode og slet ikke realistisk ude i selve butikkerne, der sælger frugten til forbrugerne. Det betyder, at butiksejerne på det amerikanske marked smider ti procent af deres frugt ud, fordi de ikke når at sælge det, inden det bliver overmoden.

Med den seneste prototype kan forskerne måle ethylenkoncentrationer helt ned til 0,5 ppm. Sensoren er testet på bananer, avokadoer, æbler, pærer og appelsiner, og forskerne var i stand til at forudsige frugternes modningstidspunkt ud fra, hvor meget ethylen de udskilte.

Professor Swager, der står bag opfindelsen, har søgt om patent på teknologien. Hans plan er at sætte sensoren sammen med en RFID-chip (radio-frequency identification), som placeres på frugtens emballage. RFID-chippen sender resultatet fra sensoren videre til en håndhold scanner. Professor Swanger estimerer produktionsomkostningerne til sensor med tilhørende RFID-chip til at være under en dollar pr. stk.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det nye her er:

Med den seneste prototype kan forskerne måle ethylenkoncentrationer helt ned til 0,5 ppm. Sensoren er testet på bananer, avokadoer, æbler, pærer og appelsiner, og forskerne var i stand til at forudsige frugternes modningstidspunkt ud fra, hvor meget ethylen de udskilte.

man har i årtier søgt at lave sådanne sensorer, fordi man så vidste at man kunne undgå spild.

  • 0
  • 0

Får forresten også afskårne blomster til at holde i kortere tid... (Snitblomster bør stilles køligt om natten, det giver også længere holdbarhed).

I hurra- endelig noget, der fortælle, hvornår avocadoer er ved at være på nippet til at modne. Dem er det altid lidt af et lucky guess at købe- jeg køber dem ikke modne, da de lynhurtigt bliver overmodne, og omvendt er en uge eller mere lidt længe at vente på, at de helt stenhårde er spiseklare- fx hvis man vil tø rejer op til at spise dem sammen med.

Mvh Tine- der pt har rejer og avocadoflip.

  • 0
  • 0

at man kan måle ethylen i ppm området, men åbenbart, at man kan gøre det billigt. For 10 år siden begyndte jeg at bruge en Rae ppb til at måle ethylen i forbindelse med produktion af potteplanter. Den er dyr, men den måler i ppb området, når den er ordentlig kalibreret. Det bliver vanskeligt at måle ethylen i byer, trafikken producerer nok mere end frugterne.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten