Historisk sourcing til hospitalerne: 2-holdsskift på Novo er nu i gang med coronatest

Der skrives historie inden for corona for test i disse dage. Første test af patienter, hvor en privat aktør, nemlig Novo Nordisk, modtager og analyserer de første faktiske patientprøver, kører nemlig i dag, lørdag.

Det oplyser Region Hovedstaden i en meddelelse.

Hidtil har test af patientmateriale i diagnostik- og behandlingsøjemed foregået på regionernes mikrobiologiske afdelinger og på Statens Serum Institut. Men grundet de helt særlige omstændigheder under coronakrisen, hvor testkapacitet er blevet en udfordring, er der indgået aftaler med private underleverandører.

Lars Wichmann Madsen, der er funktionschef i forskning og udvikling hos Novo Nordisk, betegner samarbejdet med regionen som 'hurtigt og effektivt':

»Vi går i gang med at teste fra i dag, hvor en række medarbejdere fra vores forskningsafdelinger i Måløv har meldt sig til at bidrage til kampen mod corona, så vi sammen med personale fra det danske sundhedsvæsen kan være med til at øge kapaciteten for tests i den kommende tid.«

Medierne har den seneste uge omtalt, at der er problemer med leveringen af testmaterialer, som plastikbakker, reagenser, testkit mv. Novo Nordisk arbejder derfor sammen med en række eksterne leverandører for hurtigt at kunne øge kapaciteten af testmaterialer.

»Testene udføres efter samme metode som på Rigshospitalet, men testmaskiner og kits er fra andre leverandører end på hospitalerne i Danmark, så det ikke er det samme udstyr, der bruges. Ellers ville vi jo være lige vidt,« siger Per Jørgensen.

Alle analyser udføres af laboranter ansat på Novo Nordisk, og som frivilligt har meldt sig til at deltage i kampen mod corona. Lønninger og laboratorieomkostninger afholdes af Novo Nordisk.

Novo oplyste til Ingeniøren fredag, at der er tale om en proces ved navn RT-qPCR, som mange laboratorier i Danmark kan gennemføre.

Her identificeres eventuel virus-RNA, konverteres til cDNA, og så opformeres det i en PCR-maskine indtil der er så meget af materialet, at det kan detekteres.

De meget omtalte covid-19-testkits er forblandede reagenser, som leder efter lige præcis den konkrete corona-virus.

Men testkitsene er ikke strengt nødvendige - de såkaldte primere og prober, som er nødvendige for at detektere virussen, kan også fremstilles eller bestilles, hvis man har "opskriften".

Og det er netop hvad man har gjort på Novo Nordiskø forskningslaboratorium i Måløv.

»Novos setup er jo ikke noget de selv opfinder - de bruger den opskrift, vi giver dem,« oplyste Jenny Dahl Knudsen, der er overlæge og klinikchef på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Rigshospitalet, fredag til Ingeniøren.

For at validere kvaliteten, testede Novo blindede prøver, som Rigshospitalet allerede havde testet, for at se om Novo-laboratoriet og reagenserne formår at komme frem til det rigtige resultat.

Anonymiserede test

Vicedirektør på Rigshospitalet Per Jørgensen, der står bag aftalen, forklarer, at podeprøverne naturligvis sikres, så der ikke sendes personoplysninger udenfor hospitalet.

»Testene bliver registeret på Rigshospitalet, og derefter bliver de inaktiveret, så de ikke udgør en smitterisiko, og inden de sendes til Novo Nordisk laboratorium, bliver prøverne anonymiseret,« siger han ifølge pressemeddelelsen.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) Region H, ser »mere positivt på forsyningen af tests fremadrettet, blandt andet fordi vi har et godt samarbejde med universiteterne og private.«

Novo Nordisk arbejder på at kunne køre med maksimal kapacitet i 2-holds skift med back up – også hen over weekender og påske.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kan NOVO starte sådanne test op andre steder... i DK, EU, Africa, Asia, India, USA ?

Og hvad koster det for 1 månedes produktion? - taenker i om vi kan tilbyde en sådanne service som et" U - land's støtte bidrag" (udstyret placeret på en dansk fregat, ud for et land)

ROS til NOVO

  • 1
  • 0

ROS til NOVO

Respekt til NOVO at de udviser samfundssind i en svær tid. ? Og er startet at teste og at fonden tilmed har doneret penge til forskning : https://nordiclifescience.org/novo-nordisk...

Nu mangler bare at sundhedsmyndighederne er klare i mælet, så andre firmaer der står på spring, kan byde ind med test.

Heroppe har man til nu testet 3637 personer, hvilket svarer til 370.000 i DK. Om der er ønske for det, så kan der testes dobbelt så mange pr døgn ( 600 stk ) omregnet til DK 60.000 stk pr døgn. Om man kan skaffe kapital, så har man planer om at starte gen forskning af testene indenfor de næste uger, forskning der giver rigtig god mening da der ikke er noget land der har testet så intenst som heroppe og man har kunnet følge smittevejene.

Lige nu er vi i top fire med smittede: https://www.worldometers.info/coronavirus/

https://www.hmr.fo/fo/corona/hagtol/

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten