Historisk lade til 12 milllioner kr. smadret af stormen

Med en højde på 12 meter rager Slotfeltladen godt op i det flade marsklandskab ved Schackenborg Gods. Her har den stået siden 1870’erne, men den kraftige storm, der rasede hen over Sønderjylland mandag, kan have tilført bygningen fatale skader.

»Murene er revnet, og stråtaget er skadet flere steder,« bekræfter Stig Eeg Sylvest, formand for styregruppen for Guldhorn- og Kulturcenter Slotfelt, der har haft til huse i ladebygningen efter en omfattende restaurering i 2011.

Omfattende revner i både stråtag og ydervægge er resultatet af stormens hærgen i Sønderjylland. Slotfeltladen, som blev restaureret for 12 mio. kroner i 2010-2011, kan vise sig at være totalskadet. (Foto: Erik Egvad Petersen) Illustration: Erik Egvad Petersen

Laden hører under Schackenborg Gods og ejes dermed af prins Joachim. Laden har en speciel konstruktion, hvor man i stedet for tømmer har anvendt forskudte, sammenboltede planker – såkaldte plankespær. Princippet er det samme som i limtræ, hvor tynde brædder samles til stærke konstruktionselementer, og træet derfor kan udnyttes bedre.

Imidlertid var laden stærkt forfalden og blev kun reddet ved en donation på 12 millioner kroner fra Realdania-fonden, der samtidig skulle ændre anvendelsen fra landbrug til udstillinger.

På Guldhorn- og Kulturcenter Slotfelts hjemmeside beskrives tilstanden således:

‘Allerede inden arbejdets påbegyndelse begyndte bygningen at kollapse, idet presset fra plankespærene væltede ydermurene.’

Den specielle plankespærkonstruktion blev åbenbaret under restaureringen. Siden 1950'erne havde laden haft et tag af alu-plader, men efter restaureringen blev der lagt stråtag. (Foto: Steffen M. Søndergaard/Realdania) Illustration: Steffen M. Søndergaard/Realdania

Under restaureringen blev fundamenterne forstærket og plankespærene undergik en omfattende restaurering, ligesom de blev forankret i fundamenter og terrændæk. Konstruktionen er desuden spændt sammen med en polygon af stålwirer i hanebåndshøjde, og de genopførte ydermure af genbrugte sten er forankret til tømmerkonstruktionen med de oprindelige, smedede ankre samt et højeresiddende supplement i rustfrit stål.

Forstærkningerne var imidlertid ikke nok til at redde bygningen fra stormens kræfter. Vinden fik taget til at løfte sig og væggene til at revne.

Laden skal nu muligvis genopføres. Endnu er forsikringsselskabets dom dog ikke kendt. (Foto: Erik Egvad Petersen) Illustration: Erik Egvad Petersen

Ifølge Stig Eeg Sylvest skal forsikringsselskabet nu vurdere, hvad der skal ske med bygningen. Ingeniøren har spurgt ingeniør Keld Abrahamsen, som sammen med arkitekt Steffen M. Søndergaard stod for projekteringen af bygningens istandsættelse, hvad der kan være gået galt. Men han ønsker ikke at udtale sig om sagen på nuværende tidspunkt, fordi han kun har set beskrivelser af skaderne i aviser.

Ingeniøren har også forsøgt at komme i kontakt med Schackenborg Gods, men indtil videre uden held.

Emner : Huse
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Stråtag slår ikke revner og at dømme ud fra billederne , så er skaderne på taget minimale og burde kunne klares af 2 man på 5 arbejdsdage..

  • 0
  • 0

Bemærker at døren er blæst ind. Det er en meget sandsynlig årsag til den hårde medfart som huset har fået. Når døren først er væk kan vinden opbygge et meget stort overtryk inde i bygningen som sagtens kan løfte taget. De skulle nok også have ofret 50.000 kr på en solid dør.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten