Historiens største reparation: Torsdag lukker Tyra-feltet for 90 procent af den danske naturgas

Illustration: Maersk Oil

Torsdag sendes tre dykkere 40 meter under vandet ved Tyra-feltet, der ligger 225 kilometer vest for Esbjerg. Her vil de lukke forsyningen, der dækker 90 procent af danskernes forbrug af naturgas.

De næste tre år skal Danmark derfor importere naturgas fra Tyskland, indtil genopbygningen af Tyra er færdiggjort, og hanerne kan åbnes igen.

Læs også: Gigantrenovering af vitalt naturgasfelt lukker dansk produktion over to år

Det kan i tilfælde af en ekstra kold vinter betyde udfordringer for forsyningen og forhøjede priser på gas.

Situationen kan blive presset

Men ifølge Claus Møller Petersen, senior kontraktansvarlig hos Energinet, så kommer de danske forbrugere ikke nødvendigvis til at mærke nogen forskel. Hverken på gasregningen eller i forhold til forsyningen.

»Det hænger ikke per definition sådan sammen, at fordi gassen nu kommer fra Tyskland, så stiger priserne per automatik. Det kan man ikke sige med sikkerhed, for det afhænger af markedsprisen på gas generelt. Så det kan sådan set blive både billigere og dyrere,« siger Claus Møller Petersen.

Det ligger dog fast, at vi bliver afhængige af gas fra Tyskland, og så skal gasleverandører sørge for, at der er gas på lager til vinteren.

Læs også: Test afslører risiko for gasmangel under Tyra-renovering

»Når vi kigger på det danske forbrug og den gas, vi får ind fra Tyskland, så regner vi umiddelbart ikke med, at forbrugeren kan mærke det. Vi kan godt stå imod vinteren. Men det er klart, at får vi to ekstra kolde vintermåneder, så bliver situationen presset,« siger Claus Møller Petersen fra Energinet.

Kan levere naturgas til 1,5 millioner danske hjem

Tyra-feltet er Danmarks største naturgasfelt og en central del af Danmarks energiinfrastruktur med 90 procent af naturgasproduktionen. Produktionen forventes genoptaget 1. juli 2022.

Genopbygningen forventes at koste 22,3 milliarder danske kroner og er den største investering i den danske Nordsø og et af de største olie- og gas-projekter i dansk historie.

Læs også: Største Nordsø-investering nogensinde: Tyrafelt ombygges for 21 mia. kroner

Det genopbyggede Tyra-felt kan fortsætte driften i 25 år og ved spidsproduktion levere naturgas til 1,5 millioner danske hjem.

Omkring to tredjedele af produktionen forventes at være gas og en tredjedel olie.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Samtidig kan man se denne bidrag:

Rekord: Søndag producerede danske vindmøller 30 pct. mere strøm, end vi brugte

Kunne man de 22,3 milliarder kroner ikke brug til, at gøre vores energiforsyning endu mere vedvarende? Og ja, jeg ved godt at der er dage uden solskin og vind. Ingen nødvendighed at henvise til det banale. Kom med konstruktive forslag, som sikrer vores børns fremtid. Ikke vores nutid. Tak.

 • 23
 • 9

Kunne man de 22,3 milliarder kroner ikke brug til, at gøre vores energiforsyning endu mere vedvarende?

Bestemt. Nu kommer det jo så lidt an på, hvad man har lovet hvem, for det er vel ikke umiddelbart staten der investerer pengene.

Men ellers ville de nok reelt kunne bruges bedre. Det med at vinden ikke blæser hele tiden kan man vel løse med akkumulatortanke. De mange solfjernvarmeanlæg rundt omkring kan jo gemme varmen i månedsvis. Så hvis man kunne få gang i nogle store varmepumper, som kunne varme en masse vand op, når der var gang i møllerne, så ville det vel ikke være det store problem. Og for 22mia kan man vel godt få et par GW vindenergi, selv fra havvindmøller.

 • 11
 • 4

Jeg forstår ikke at de ikke venter med at lukke tyrafeltet, til når de har fået koblet det danske gesnet til det norske gasnet i frobindelse med gasledningen til polen. Det kunne evt være noget af det første der kunne gøres, inden resten af gasledningen er bygget og der er eksport til polen. Så vil vi ikke stå en situation hvor vi er afhængig af Tysk -> Russisk gas og skulle tænke på om vi har nok gas til 2 kolde vintermåneder.

 • 9
 • 1

De næste tre år skal Danmark derfor importere naturgas fra Tyskland. Tyskland henter så selv gassen udefra, og en væsentlig del kommer fra Rusland - hvor Danmark ihærdigt blokerer for udbygningen af Nord Stream-gasledningen. Men de kommende år altså hælder penge igennem til Rusland...

 • 12
 • 0

Men nu viser en opdatering af tidsplanen for Baltic Pipe projektet, at gas fra Norge vil kunne flyde til Danmark tidligere end forventet, og dermed vil den norske gas kunne lette presset på den danske forsyningssikkerhed i en del af perioden, hvor Tyra genopbygges.

 • 7
 • 0

De 22,3 milliarder er formodentlig en go investering, vi skal bare lade være med at bruge gassen i Danmark. Naturgas er en af de lavthængende frugter når det kommer til reduktioner i vores CO2-udledning, jeg kan ikke komme i tanke om en forbugstyper der ikke umiddelbart kan erstattes med elektricitet. Vi har en vis produktion af biogas, det meste opgraders til naturgaskvalitet, denne gas kunne med fordel gemmes i de gaslagre vi i dag bruger til naturgas, og så bruges i gasturbiner når vi nangler sol og vind, og strømmen fra Norge er for dyr. Er der nogen der ved hvor mange m3 fossilt naturgas vi totalt anvender om året i Danmark?

 • 2
 • 1

De daværende ejere fik forhandlet sig frem til et skattefradrag på 30 mia kr. Ellers ville de ikke geneopbygge Tyrafeltet. Så det er et skattefradrag i omegnen af 130%. Hvilket i hele den periode hvor der er blevet hevet olie op af Nordsøen, har være den normale størrelse skattefradrag på inversteringer der. Og med det vægtige argument at: "Vi kan jo ikke bare lade olien blive i jorden" gled det igennem. (Sidestillet udsagn: "Vi kan da ikke bare lade vinden blæse og solen skinne". Det har vi ikke hørt endnu). Det var forøvrigt blevet undersøgt af kammeradvokaten om skattefradraget kunne sælges: Det kunne det ikke. Det gjaldt lige til indtil at "nordsøolien" så blev solgt. Da afgjorde selvsamme kammeradvokat, at det faktisk kunne sælges med. Hvilket så bevirkede at de daværende ejere af installationerne i Nordsøen kunne kapitalisere skattefradraget før en eneste inverstering var gjort.

(Også kunne man begynde at overveje hvor meget sol- og vindenergi man kan få for et skattefradrag på 30 mia, hvortil man kan lægge de 15 mia vi bruger på en gasledning gennem landet. Og derefter lave en sammeligning af hvor vi havde fået flest kWt.)

 • 9
 • 0

Endnu en meget god grund til at forlange, at alle med naturgas har mindst en luft-luft varmepumpe. Og samtidigt kunne man fjerne de lovpligtige årlige eftersyn. Der er større mængde gas i udedelen på naturgasnettet, og der kræves ikke årligt eftersyn, men kun et eftersyn hvert anden eller tredje år.

Får alle naturgaskunder en luft-luft varmepumpe, vil den nemt stå for halvdelen af varmeproduktionen - og dermed reduceres gasforbruget væsentligt.

En reduktion i gasforbruget, vil løse udfordringen, med at få gassen fra Tyskland, da gasforbruget reduceres. Og vores gas i Nordsøen vil slå til i flere år.

 • 3
 • 3

Man kunne også vælge at bruge de 21 mia. kr på 21 millioner m2 solfangere. Derved kunne gas forbruget i DK nedsættes med vel ca. 20-30%. Man kunne så også stoppe alt afbrænding af træ, der er hentet fra den anden siden af jorden, ca. 6 -7 månder om året.

 • 2
 • 2

Det er ret simpelt. Det var nu og ikke x år det var nødvendigt at lukke Tyra-feltet.

Jeg har personligt for flere år siden set skader derude efter bølger ifm. stormvejr der forhindrede opstart af platformen (Tyra Øst) og der var simpelthen ikke flere år at give af før det var nødvendig med en så drastisk handling.

Levetiden på en sådan struktur er ikke et regneark der kan bøjes til urealistisk "best case" på samme måde som det sker med meget andet i dag. Sikkerhed og ansvarlighed er derfor i min optik blot et par af nøgleordene til det ikke skete eller kunne udsættes længere.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten