Highfive til Fingerplanen
Krig, tilfældigheder og stærke planlæggere med store visioner. Det er ifølge en ny forskningsudgivelse blandt årsagerne til, at de fleste beboere i hovedstadsregionen har kort til grønne områder, og at cyklister let kan komme igennem byen.
‘Et århundrede med planlægning af grønne områder i Storkøbenhavn’ er forfattet af professor i landskabsarkitektur og planlægning ved Københavns Universitet Henrik Vejre for Kraks Fond Byforskning. Heri optrevler han årsagerne til, at hovedstadsregionen i dag er et forbillede for mange andre storbyer, når det handler om byplanlægning.
De fleste kender i dag til begrebet Fingerplanen, som blev præsenteret som et skitseforslag i 1947. Visionen var så stærk, at forslagets opdeling af det storkøbenhavnske område i et center og fem fingre med bebyggelse adskilt af grønne kiler blev accepteret, selv om forslaget ikke blev formelt vedtaget.
Udvalget bag skitseforslaget blev nedsat i 1928 for at lave en plan for hele hovedstadsmetropolen. Med i udvalget sad ingeniøren Olaf Forschhammer.
Han havde tidligere beskæftiget sig med en samlet trafikplan for hovedstadsområdet og udbyggede nu tankerne med en samlet plan for parker, grønne områder og stiforbindelser i udvalgets ‘Grønne Betænkning’, der blev offentliggjort i 1936. Det samme år, som han blev udnævnt til stadsingeniør i København.
Krigen skubbede på
Men få år senere ramte krigen Danmark. Pengene blev færre, og mange arbejdspladser lukkede. Det viste sig imidlertid at blive et held for de grønne planer. For at holde lidt gang i beskæftigelsen satte staten nemlig flere store offentlige arbejder i gang. Heriblandt anlæggelsen af stisystemer i områderne nord for København. Så planer, der ville have taget årtier at få gennemført, blev pludselig realiseret på få år.
Efter krigen var Olaf Forschhammer sammen med en gruppe yngre planlæggere med til at skrive Fingerplan-forslaget. Og da gruppen havde afleveret forslaget i 1947, vendte de tilbage til kommuner og ministerier, hvor de prægede byudviklingen med udvalgets tanker i de følgende årtier.
Det fælles udgangspunkt reddede måske Fingerplanens vision i 1950’erne og 1960’erne, hvor byggeriet eksploderede, og ‘fingrene’ blev udvidet ud i de grønne kiler. På forunderlig vis accepterede nabokommunerne, at både staten og Københavns Kommune blandede sig i deres byudvikling, selvom i hvert fald Københavns Kommune ikke havde nogen formel ret til det.
Først regionsplan i 1970'erne
Først i 1970’erne blev en egentlig regionsplan vedtaget, og Fingerplanen er derfor stadig udgangspunkt for hovedstadsområdets udvikling. Men regeringen er i gang med en revision af regionsplanen, der skal fastslå, ‘om der er behov for grundlæggende ændringer af de gældende principper og bestemmelser for hovedstadsområdets planlægning’.
‘Kommunernes planlægning må ikke blive indskrænket af utidssvarende rammer eller manglende fleksibilitet, der hæmmer mulighederne for at realisere hovedstadsområdets store vækst- og udviklingspotentiale,’ sagde daværende erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) således, da han satte arbejdet i gang sidste år.
Målsætningen er at gennemføre eventuelle ændringer med virkning fra 2018.
