High Tech Summit: Alle taler om digitalisering, men hvad betyder det?

Illustration: Bjørn godske

Digitalisering er på alles læber, men hvad består det egentlig af. Det har DTU forsøgt at stykke sammen med åbningen af eventet »High TechSummit«, som løber over onsdag og torsdag i denne uge.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind stod for åbningen, hvor han kaldte digitalisering for et af de vigtigste teknologiske emner i vor tid:

»Den teknologiske revolution vi står overfor er fascinerende, men også udfordrende. Hvis vi bruger teknologien fornuftigt, kan vi alle se frem mod en bedre fremtid,«

Selv håber han, at der snart ville blive udviklet et oprydningsrobot eller måske en robot som kunne lave mad, påpeger han overfor de fremmødte på DTU.

Foruden talere og konferencespor, var hele den store hal på DTU fyldt op med udstillere, der viste nye digitale løsninger. Her er det i den lidt mere muntre ende, men en virtuel bueskytte. Illustration: Bjørn Godske
Robotter er naturligvis også en del af digitaliseringen. Her er det en samarbejdende robotarm fra amerikanske Rethink Robotics Illustration: Bjørn Godske

Digitalisering er allerede langt i det offentlig

At digitaliseringen allerede gennemsyrer vores samfund og den måde vi opfører os på handler ikke bare om vores afhængighed af Facebook, Instagram, Snapchat og Twitter, men især vores kontakt med det offentlige og helt i front står KMD, kunne administrerende direktør Eva Berneke fortælle.

For i løbet af de sidste ti år har vi som borgere allerede været en del af den digitale transformation; tænk bare på Nemid, borger.dk og e-boks:

»Vi udvikler ikke selv den grundlæggende software som Google eller Maps, vores opgave er at bygge oven på dem til gavn for borgerne«, forklarede hun.

De næste muligheder som KMD kigger kan for eksempel være digitale assistenter og talegenkendelse.

Men digitalisering byder også på problemer understregede Eva Berneke, for mere digitalisering betyder, at der skal deles data på tværs og det giver større og større risiko for brud på sikkerheden.

Gør det analoge digitalt

Digitalisering er egentlig ikke så kompliceret forklarede Kenneth Cukier. Han er senior-redaktør for digitale produkter hos the Economist:

»Vi tager ganske simpelt matematik og tilfører det til en analog teknologi, forklarede han og gav eksemplet med det analoge kamera som i løbet af et årti blev til et digitalt kamera og den udvikling der netop nu er i gang med at fjerne den analoge menneskelige chauffør ud af bilerne og gøre dem selvkørende.«

Den proces er Grundfos i gang med at gennemføre. For efter årtiers energioptimering af deres pumper, er der ikke meget mere at hente der, så det næste naturlige skridt er digitalisering forklarede Fredrik Östby, der er ansat med ansvar for den digitale transformation hos verdens største pumpeproducent:

»Tidligere købte kunderne pumper af os, men efter at vi begyndte at overvåge driften, så kunne de se, at de havde brug for færre pumper. Så faktisk ville vi begynde at sælge færre pumper, for de blev først skiftet, når der var brug for det. Så fra at være en virksomhed, der sælger pumper til vores kunder, vi levere pumpekraft som en service«, forklarede han.

Derfor er Grundfos gået i gang med at udvikle digitale løsninger ved at teste små projekter. Først når de har vist sig at være rentable, bliver det rullet ud over hele virksomheden.

High Tech Summit fortsætter hele onsdag og torsdag med udstillinger fra virksomheder og en hel række konferencespor; blandt andet 3D print, automation og robotter, Big Data, Cyber-sikkerhed og Digital sundhed.