Hidsig virus dræber unge amerikanere
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hidsig virus dræber unge amerikanere

Dusinvis af amerikanere er indlagt på hospitalet, og mindst ti er døde af en ny virusvariant, der får de amerikanske læger til at rive sig i håret, skriver Washington Post.

Virussen, der er en variant af adenovirus 14, giver vejrtrækningsproblemer hos de patienter, der er så uheldige at mærke dens livstruende side.

»Virussen har evnen til at forårsage alvorlige respiratoriske lidelser hos folk i alle aldre, uanset deres medicinske tilstand,« siger John Su fra Centers for Disease Control and Prevention i Texas til Washington Post.

En variant af adenovirus 14 har indtil videre krævet mindst ti dødsfald i USA. Virussen giver i enkelte tilfælde alvorlige luftvejsproblemer, der kan medføre døden for selv raske personer. Virussen viser sig som forkølelse eller influenza, og det er heldigvis langt fra alle de ramte, der bør bekymre sig. 1.035 tilfælde er hidtil registreret i USA i år. [foto: Lennart Nilsson Illustration: Lennart Nilsson

]

Sygdomsvariant er kendt af lægerne

Lægerne kender udmærket adenofamilien, som synderen stammer fra. Familien tæller mere end halvtreds forskellige varianter, og de står for at plage patienten med blandt andet lungeproblemer, forkølelse, mavetarminfektion og høj feber.

Men denne gang er der tale om en særlig hidsig variant, og det har altså i mindst ti tilfælde fået dødelig udgang for de smittede amerikanere.

Elitesvømmer blev ramt af hukommelsestab

En af dem, der var heldig at overleve smitten, var den 18-årige elitesvømmer Joseph Spencer. Han troede, at han var ramt af en helt almindelig influenza, da han i sommer pludselig fik feber og begyndte at kaste op.

»Det var den værste følelse, jeg nogensinde har haft. Jeg havde det som om, jeg skulle dø,« siger Joseph Spencer ifølge Washington Post.

Efter at have hvilet nogle uger i sengen er Joseph Spencer stadig svagelig med vejrtrækningsbesvær og problemer med hukommelsen.

Sygdom rammer især amerikanske rekrutter
Virussen har vist sig at sprede sig mest lystigt blandt amerikanske rekrutter. Et billede, som genkendes af kontaktperson i Virologisk Afdeling ved Statens Seruminstitut, Blenda Bøttiger.

»Virussen er ikke luftbåren på samme måde som for eksempel mæslinger, men det kan sagtens sidde indtørret på overflader. Derfor smitter det bedst under forhold som dem, der findes hos rekrutter, fordi de bor så tæt sammen,« siger hun.

Dræbervirus har ikke ramt danskere

Herhjemme har vi endnu ikke set nogle tilfælde af smitte fra adenovirus 14. Men adenofamilien er langt fra ukendt som sygdomsspreder i Danmark.

»Hvert år dør unge og raske mennesker af smitte fra adenovira. Men det er tidskrævende at registrere, hvilken type der er tale om, og det bliver som regel ikke gjort, fordi der er så få tilfælde,« fortæller Blenda Bøttiger.

Hun peger på, at to fætre til adenovirus 14 er mere kendte herhjemme.

»De typer, der som regel giver de mest alvorlige infektioner, er type 3 og 7. Det er nyt for mig, at type 14 også kan det,« siger Blenda Bøttiger.

Sundhedsmyndighederne i USA oplyser, at virussen ikke ser ud til at gøre folk dødssyge i stor målestok, og de fleste mennesker, der udvikler influenza-lignende symptomer, har ikke noget at være bange for.

Mindst 1.035 amerikanere i fire forskellige stater er blevet smittet i år.

Emner : Sygdomme
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten