Herning tager kampen op mod medicinrester i private hjem med nyt anlæg

Illustration: Krüger

96 procent af medicinresterne i spildevandet stammer fra private hjem og ikke fra hospitalerne. Det fastslog en rapport fra DHI allerede i 2007.

Og det har givet anledning til en diskussion om, hvorvidt det giver mening kun at stille krav til rensning på hospitalerne, eller om indsatsen bør lægges på de kommunale anlæg.

Mermiss-projektet med deltagelse af bl.a. Teknologisk Institut og Krüger prøver at få syn for sagn ved at rense vandet begge steder og undersøge, hvad der kommer ind, og hvad der kommer ud.

Læs også: Nyt renseanlæg skal fjerne medicinrester fra vandet

Efter et års tid ved Det Nye Universitetshospital i Skejby er turen nu kommet til Herning Vand, hvor et pilotanlæg skal prøve at gøre kål på de medicinrester, som hjemmemedicinerede skyller ud med urin og fæces, og som er svære at fjerne med de gængse aktiv-slam-processer.

»Vi ved, at vi i fremtiden er nødt til at rense vores spildevand for medicinrester. Både for vores børns skyld, men også for miljøets skyld. Det nye anlæg skal hjælpe os med at blive klogere på, hvordan vi gør det bedst muligt,« siger direktøren for Herning Vand Niels Møller Jensen i en pressemeddelelse.

I første omgang skal anlægget rense 7-10 m3 pr. døgn, men i en mail til ing.dk fortæller Niels Møller Jensen, at han er optimistisk i forhold til at finde en løsning, som er bæredygtig på længere sigt.

»Jeg har store forventninger, som i bedste fald kan føre til, at vi kan gennemføre et fuldskalaforsøg i 2017-2018,« siger han.

Læs også: Danske forskere udvikler sand med pesticidædende bakterier

I første omgang er der tale om to 40-fods containere, som er blevet udstyret med en anden type bakterier end typiske aktiv-slam-anlæg. De vokser langsommere og gør det i anlægget på plastlegemer i tankene, hvori 300 liter spildevand kan hældes ind i timen.

Resultaterne fra Skejby har vist, at bakterierne tager bedre fat end gængs teknologi, men de konkrete tal vil endnu ikke blive offentliggjort, da tilknyttede ph.d.-studerende har planer om at offentliggøre disse i videnskabelige tidsskrifter senere.

I Herning vil anlægget få et ændret trin i forhold til perioden i Skejby. Her vil biofilmen blive kombineret med aktivt slam, hvilket giver mulighed for at rense vandet i mere kompakte beholdere tilsat de små plastlegemer og en mulighed for bedre at fjerne de medicinrester, som slammet ikke klarer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Efter min mening var det bedre at undgå at medicin havner i spildevandet.

Umiddelbart synes jeg ikke vi har udledt medicin i spildevandet, idet min kones medicin enten blev brugt på hende, eller returneret til apoteket hvis det var i overskud. Hjemmeplejen var også flink til at tage medicin med retur når der ikke længere var brug for det.

Kan medicin komme ud i spildevandet på andre måder end direkte i afløbet?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten