Herlev Hospital under pres: Betongulv mangler bæreevne

Byggeriet af det nye akuthus og kvinde-barn-center – de to cirkelformede bygninger - er forsinket igen. Illustration: Nyt Hospital Herlev

En hård dom fældes over byggeriet af et nyt akuthus og et kvinde-barn center ved Herlev Hospital med den nyeste kvartalsrapport. Projektets økonomi er presset, og tidsplanen risikerer at skride endnu mere.

Det skriver Berlingske.

Region Hovedstaden står bag byggeriet, og de vurderer, at der er »risici for, at projektet ikke realiseres inden for den fastlagte ramme med den forventede kvalitet til den aftalte tid.«

Læs også: Endnu et milliard-byggeri fra Inabensa er måneder efter tidsplanen

Regionen har nu besluttet at udskyde afleveringen fra entreprenørerne fra maj 2019 til december 2019. Det betyder, at de nye hospitalsafdelinger først forventes at blive taget i brug i september 2020. Akuthuset skulle ellers oprindeligt have været afleveret før nytår, mens entreprenørerne skulle have afleveret kvinde-barn centret i slutningen af marts.

Flere problemer på byggepladsen står bag det økonomiske og tidsmæssige pres, men fejlramte betongulve er den tydeligste i rapporten. Der er nemlig konstateret mistanke om fejl på flere af de støbte betongulve, som mangler den nødvendige bæreevne. I sidste ende kan det betyde, at de skal hugges op og udføres forfra. Sker det, kan det betyde endnu flere forsinkelser i projektets tidsplan.

»Der er udfordringer på Herlev. Reserverne er under pres, og vi oplever store byggesjuskfejl. Derfor vil der være en hæl og en tå, der skal klippes her og der. Men vi regner med at finde løsninger, så det lander fornuftigt i sidste ende,« siger regionsrådsmedlem Randi Mondorf (V), som er formand for den politiske følgegruppe for projektet på Herlev Hospital, til Berlingske.

Sundhedsministeriet vil nu efter aftale med Region Hovedstaden sætte gang i en ekstern undersøgelse, som skal kortlægge byggeriets udfordringer. Samtidigt skal regionen komme med en plan for, hvordan de vil sikre, at byggeriet holdes indenfor de økonomiske og tidsmæssige rammer. Det oplyser sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Berlingske.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja - selvfølgeligt. Men hvis nu skaden er sket, så kunne forstærkning være et alternativ til at "hugge op og starte forfra".

Nu kender jeg ikke projektet i detaljer, men det lyder som om det er in-situ støbte dæk. Gad vide hvorfor man ikke har brugt præfabrikerede dæk, f.eks. massive beton dæk elementer.

 • 0
 • 0

Måske er der særlige krav til isolering og vibrationer? Har hørt at dele af tilbygningen til rigshospitalet havde nogle ret stramme krav. Ellers refereres der måske til udsparringerne imellem gulvelementerne? Nogle gange foretrækker entreprenøren at udstøbe in-situ hvis de har gode erfaringer med det, f.eks. Axel towers i KBH, det skal dog siges at det kræver der er en utraditionel gulvgeometri. Det forestiller jeg mig ikke er tilfældet her.

 • 1
 • 0

Er der nogen som har foto af opbygningen, jeg er bange for at de har brugt bobelplast som lyddug som ligger mellem in-situ dæk eller huldæk og slidlaget som kun kan tåle 200 kg. pr m2. og ikke må bruges sammen med gulvarme.

 • 0
 • 0

Hvem har udført byggetilsyn?

Jah, det er hvad man kalder et godt spørgsmål. Her er et klip til den side, hvor 'Nyt Hospital Herlev' viser, hvilke firmaer der er bygherrerådgivere, totalrådgivere og hvem der har ansvar for den tværgående byggeledelse.

https://www.herlevhospital.dk/nythospitalh...

Der er nok at vælge imellem. Jeg talte 15 forskellige firmaer, som optræder i disse 2+3 organisationer: Tværgående bygherrerådgiver, tværgående byggeledelse, og hele 3 totalrådgivere (Kvinde-Barn-Center, Akuthus og Landskab, Udvidelsen af Servicebygningen, Ny regional Sterilcentral).

 • 3
 • 0

Først var det et spansk VVS-firma, der sjuskede og ikke overholdt tidsaftalerne. Pudsigt nok det samme firma, som heller ikke magtede opgaven i forb. m. universitetsbyggeriet på Jagtvej. Og nu dette. Det kan vel ikke være anderledes når det er EU's udbudstyranni, der afgør hvem der får opgaven: Billigst i stedet for bedst. Så venter vi blot på næste deja-vu.

 • 1
 • 3

Hej nej lyddug som man ligger ned under slidelaget, det er en 6 mm boble plast og kan ikke tåle gulvarme og tryk over 200 kg m2. det er et produkt som bliver brugt forkert i flere mil m2. i Danmark, i det nye Ikea i Aarhus er der lagt en 8 mm. Boble plast så nu skal hele ikeas gulv laves om, pt. reperere de det jævenligt, ind til de finder den ansvarlige.

 • 0
 • 0

Nå ok - dvs. det er en form for glidemembran, der skal sikre at der ikke er vedhæftning mellem slidlag og betondæk? Der ville jeg også umiddelbart bruge en glat plast membran. Med mindre det er et "lydgulv", hvor man støber slidlaget ovenpå f.eks. trinlydsisolering. Kender ikke lige det produkt du snakker om. Det er nu heller ikke særligt tydeligt i artiklen om det er hele betondækket (støbt som et in-situ støbt dæk - hvis det er det), eller bare selve gulv påstøbet.

 • 0
 • 0

ja hvis det der var tale om er in-situ dækket så var der nok mere tale om at bygningen skulde rives ned. Så jeg er 99% sikker på, at det er en form for bobel plast som der er tale om, og her er tale om en trinlydsisolering, kaldet lyddug i branchen. Hele BIG på ca 35.000 m2. i Aarhus, der er også brugt en boble plast sammen med gulvarme som producenten advarer imod, det er åbenbart blevet kotume at bruge produkter som ikke er godkendt og nogle skriver endda at det er godkendt efter DIN 4102 som er en brand godkendelse, som så ikke er et krav til en lyddug. pris pris pris og så skider de på konsekvendeserne. Da vi er producent af en anden lyddug og har gjort gulvfirmaet på Herlev Hospital opmærksom på problemet med boble plast d 30-8-2016 så ligger de som de har redet, vi tog også kontakt til Connie Barfod som var ansvarlig uden reaktion på dette.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten