Her er tallene bag vaccinestoppet

Illustration: Bigstock/KsyuOnisk

Data fra en kvart millioner danske og norske vaccinerede er medårsag til beslutningen om at fjerne vaccinen fra AstraZeneca fra vaccinationsprogrammet.

Data viste en nemlig en overhyppighed af cerebrale venetromboser, dvs. blodpropper i hjernens store fraførende blodkar, skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Nærmere betegnet viste studiet en overhyppighed på 2,5 pr. 100.000, hvilket vil sige, at 1 ud af 40.000 vaccinerede har en øget risiko for disse blodpropper.

Dog er der en statistisk usikkerhed, der gør, at overhyppigheden i virkeligheden ligger i spektret mellem 1 ud af 19.231 og 1 ud af 111.111 vaccinerede, skriver styrelsen.

Deltagerne i studiet var alle mellem 18 og 65 år og vaccineret med AstraZenecas vaccine mellem 9. februar og 11. marts 2021. Ca. 80 procent af deltagerne var kvinder, og gennemsnitsalderen lå på 44-45 år.

Læs også: Medier: AstraZeneca-vaccinen bliver droppet i Danmark

Data fra de vaccinerede blev holdt op mod danske prøver fra 2016-2018 og norske prøver fra 2018-2019 og de venetromboser, der her fandt sted.

Ud over blodpropperne i hjernen, som disse tal dækker, er der også observeret andre bivirkninger ved vaccinen såsom store blodpropper i fraførende blodkar fra tarme, milt og lever samt forstyrrelser i blodpladernes funktion.

Til sammen har alle disse bivirkninger fået navnet VITT (Vaccine-induceret Immun Trombose og Trombocytopeni) og har altså gjort, at myndighederne besluttede at stoppe med anbefalingen af vaccinen i Danmark, på trods af at det europæiske lægemiddelagentur EMA fortsat ville anbefale vaccinen.

Lav dansk smitte bidrager til beslutning

I pressemeddelelsen siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at resultaterne bekræfter alvoren af disse alvorlige bivirkninger, og at tilliden til de danske og norske registerfund er stort.

»Men det er vigtigt, at vi også inddrager andre videnskabelige studier fra andre lande, som ser på andre vaccinerede grupper og andre vacciner, før vi drager endelige konklusioner,« siger Søren Brostrøm tilføjer han.

Direktøren understreger, at han ikke er uenig med EMA’s vurderinger, men at vi i kraft af den lave smitte i Danmark er knap så presset som andre lande.

»Hvis vi i Danmark stod i en helt anden situation med for eksempel en voldsom 3. bølge og et presset sundhedsvæsen, og hvor vi ikke var nået så langt i vores udrulning af vacciner, så ville jeg ikke tøve med at bruge vaccinen, også selvom der var sjældne, men alvorlige komplikationer ved brugen,« siger Søren Brostrøm.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

U.K. har importeret den indiske variant så den etableres bredt i befolkningen, den har nu status som variant of concern.

Folk skal jo til begravelser og brylluper uanset forholdene i Indien, de må dog ikke flyve direkte tilbage uden hotel isolation som koster +15k kroner per person, så rejsearangørerne laver biletterne via Istanbull, hvor man slipper for dyre restriktioner.

Vi har ikke så mange indere i befolkningen, så spørgsmålet er om vi når langt nok med vaccinationerne inden U.K. deler varianten med os.

  • 2
  • 0

Vi har den indiske variant i København NV i nogle boligblokke lige ved siden af Bispebjerg Hospital.

Sundhedsstyrelsen mener ikke den indiske variant er bekymrende.

Jeg holder vejret og håber den store testindsats kan holde coronavirusinfektionerne stangen, nu hvor vi har åbnet så meget op på engang.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten