Her skal menneskeheden for første gang lande på en komet

Om lidt under to måneder skal landingsmodulet Philae skrive historie, når det for første gang gør det muligt for menneskeheden at lande på en komet. Siden 6. august har forskere i ESA brudt deres hjerne med at finde det optimale landingssted.

Først den 6. august var rumsonden Rosetta tæt nok på kometen til at kunne analysere det perfekte sted, og der var meget at overveje. For det første skulle stedet være solrigt, så solpanelerne kunne høste optimal strøm. Løbende kontakt mellem Philae og Rosetta skulle også være optimal. Stedet skulle være geologisk interessant og ikke mindst fri for forhindringer, skriver ESA i en pressemeddelelse.

Når Philae forlader Rosetta for at bevæge sig mod kometen 67P med 1,5 meter i sekundet, er den forprogrammeret til at lande på egen hånd og kan altså ikke styres, hvis noget går galt. Forskerne kan kun udvælge et landingspunkt, og de ved, at Philae vil lande et sted inden for en radius af omkring 100 meter.

Siden 6. august fik ESA udpeget seks kandidatsteder til at lande. Ingen af stederne levede fuldt op til ESA’s kriterier, men punktet med navnet J er mest optimalt. J befinder sig på kometens 'hoved', og snart skal Philae i gang med at bore i kometen i jagten på, om vand og byggeklodserne til livet på Jorden kan være kommet med kometer langvejsfra.

Læs også: Nu kredser rumsonden Rosetta om kometen 67P

»Stedet J giver os chancen for at analysere det mest unikke materiale og at karakterisere kometens kerne, og hvordan den opfører sig,« siger en af de ledende forskere, Jean-Pierre Bibring, i en pressemeddelelse fra ESA.

Rosetta har været ti år i rummet og haft fem ture rundt om Solen, før den er nået til kometen 67P.

Emner : Kometer