Her skal første danske skiferboring finde sted

24. august 2012 kl. 15:364
Her skal første danske skiferboring finde sted
Illustration: FX Energy.
Det franske energiselskab Total og Nordsøfonden har indgået en aftale med en dansk landmand om at bore efter skifergas på hans mark. En milepæl, siger projektlederen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Spørgsmålet om, hvor Total og Nordsøfonden vil lave en prøveboring efter skifergas, er nu afklaret. Det bliver på en mark mellem Brønden og Dybvad i Vendsyssel.

»Det var en vigtig milepæl for projektet at få landet denne aftale med grundejeren,« siger Henrik Nicolaisen, der er projektleder for Total på det danske skifergasprojekt.

Total har haft kig på 15 specifikke lokationer, og den valgte grund var blandt de foretrukne, fortæller han. Årsagen er, at der er fem seismiske linjer, som går gennem grunden.

Læs også: Dansk skifer har europæisk toppotentiale for gas

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig ligger der i forvejen en grusgrav, hvilket letter arbejdet med at bygge den infrastruktur, der skal gøre det muligt at få tunge køretøjer til og fra borepladsen. Og der er andre fordele.

»Grusgraven betyder eksempelvis, at området allerede er lagt ud til råstofindvinding. Det gør ansøgningsprocessen mindre kompliceret for os,« fortæller Henrik Nicolaisen.

Total og Nordsøfonden går nu i gang med at indsende en anmeldelse til kommunen, der foretager en VVM-screening. Det forventer Henrik Nicolaisen vil tage et par måneder. Samtidig skal Total indgive en byggetilladelse for projektet.

Planen er at gå i gang med at forberede byggepladsen til oktober. Selve resultatet fra boringen forventes først i februar.

Twitter

Følg Ingeniørens journalist Erik Holm[

](https://twitter.com/#!/holm_erik)

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
6. september 2012 kl. 08:32

Hele verden leder efter billig skiftergas, der dumper priserne på brændsel til elværker fx. i USA. Perspektiverne er skræmmende for de mange cleantech virksomheder i Danmark, ikke mindst vindmøllebranchen og andre, der laver udstyr til grøn energi.

Man kunne også vælge at sige, at danske virksomheder har sublime kompetencer til at skabe miljøvenlig produktion. Hvorfor ikke gå efter ulemperne ved skifergas produktion og sætte alle gode kræfter ind på at eliminere dem: Ingeniører, der fjerner risiko for for fejl, geologer der påviser sikre metoder og rådgivere til de mange regeringer, der tøver med at sætte produktion igang.

Lad os gribe markedet og behovet når det er der, før andre tager teten.

3
27. august 2012 kl. 09:37

Øhh, en grusgrav er som regel åben direkte til grundvandet.
Er det en fare eller en fordel?

Ved etablering af en grusgrav skal firmaet på forhånd stille en garanti på flere millioner til reetablering (bl.a. med et tykt lag ler for at lappe hullet ned til grundvandet) efter endt råstofindvinding. Så det kan være, at man prøver at omgå en stor garantistillelse ved at finde en eksisterende grusgrav. Men jeg håber da, at embedsmændene holder tungen lige i munden og kræver en forhøjelse af en eksisterende garantistillelse, da man sagtens kan forestille sig et større oprydningsarbejde ved fracking end ved alm. råstofindvinding.

2
26. august 2012 kl. 21:25

Øhh, en grusgrav er som regel åben direkte til grundvandet. Er det en fare eller en fordel? Hvad med de problematiske stoffer der anvendes til fracking, er der søgt tilladelse til/oplyst om brugen af disse ekstremt farlige stoffer? Er der lokal debat? Hvordan ser energiregnskabet ud, herunder CO2 udslip for hele processen?

1
24. august 2012 kl. 16:27

En metod som verkar bra är att använda propangas i gelform.

När Danmark väl börjar producera naturgas för århundraden framåt, så är det viktigt att skatten läggs om så att miljövänliga syntetiska drivmedel med naturgas som bas, beskattas mindre än motsvarande som har olja till bas. (hela miljöproblematiken med diesel försvinner med syntetisk diesel, så motorer med högre verkningsgrad kan konkurrera ut dagens ottomotorer, dessutom kan miljövänligt syntetiskt jetbränsle produceras)

Då får dessutom vindkraftverk som producerar elektricitet då ingen behöver, en vettig avsättning genom hydrolys, samt biogas.

En storskalig produktion av petroleumsersättningsprodukter med naturgas som bas gör att alla sporadiska tillflöden av "flumenergi" bidrar.

Sen ligger infrastrukturen klar för kommande högtemperatursreaktorer som växlar mellan produktion av elektricitet och H2.